Η α λα Γκρέκα συνταγή του Σαμαρά, δεν σώζει την παρτίδα...
Προσωπικά δεν βλέπω κανένα αστείο σε αυτό με το οποίο γελάει το πανελλήνιο όλο το Σαββατοκύριακο: το ότι πρωθυπουργός και υπουργός οικονομικών είναι κλινήρεις ενώ η τρόικα έρχεται… Δυο μήνες περιμέναμε να έρθει και τώρα που έρχεται, είμαστε εμείς που εμείς δεν μπορούμε. Κάπως έτσι βέβαια, το «πολυπόθητο» ραντεβού αναβάλλεται για μερικές ακόμη ημέρες, ενώ στο Eurogroup ως γνωστόν πάει ο Αβραμόπουλος. Επομένως, στην καλύτερη περίπτωση, δεν θα υπάρξει καμία πρόοδος.
Και πώς να υπήρχε δηλαδή… Το κυβερνητικό στρατόπεδο είχε έτοιμη να παρουσιάσει στην Τρόικα μια ωραία συνταγή (α λα Γκρέκα, τη λένε στο χωριό μου) για το πώς θα… βοηθηθεί να κυβερνήσει παίρνοντας άδεια για κάμποσα φιλολαϊκά μέτρα, ενώ οι δανειστές από την πλευρά τους είχαν στο νου τους να ξεκαθαρίσουν στον Σαμαρά ότι οποιαδήποτε... επικαιροποίηση του Μνημονίου θα πραγματοποιηθεί μετά την ολοκλήρωση της (επαν)αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας.
Ο Ράπανος και οι του Σαμαρά σκέφτονταν να ζητήσουν μέτρα για τη φοροελάφρυνση των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, έτσι ώστε να υπάρξει επανεκκίνηση της οικονομίας και να «πέσει» χρήμα στην αγορά, ενώ η Τρόικα θέλει «εδώ και τώρα» τις αποκρατικοποιήσεις (επίσης για να βγει λίγο χρήμα...) και να συμμαζευτεί το δημόσιο. Πλην όμως με απολύσεις και όχι με μαγικά που δεν πιάνουν, όπως το βλέπουν εδώ και δυο χρόνια οι Έλληνες.
Για να καταλάβετε πόσο α λα Γκρέκα είναι η ελληνική πρόταση, σκεφτείτε ότι περιλαμβάνει (μεταξύ άλλων βέβαια) την επαναφορά των πολυτεκνικών δικαιωμάτων, τη μείωση των δημοσίων υπαλλήλων αλλά όχι μέσω απολύσεων, την αύξηση του αφορολογήτου ορίου και τέλος τη μείωση του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων που είναι μεν σωστό αλλά θα φέρει χρήμα μεσοπρόθεσμα. Για τα υπόλοιπα οι Τροικανοί απλώς θα βγάλουν σπυράκια. Το είπα και πιο πριν: Μέσα στις προτάσεις της ελληνικής πλευράς υπάρχουν και σωστά μέτρα. Αυτά όμως θα ήταν προς συζήτηση όταν υπήρχε περιθώριο χρόνου και άνεση οικονομίας. Το κακό είναι ότι τώρα απλά δεν υπάρχει.
Η γενικότερη αντίληψη που επικρατεί υποστηρίζει ότι στην νέα ελληνική κυβέρνηση θα δοθούν κάποια μικρά δωράκια προκειμένου να μπορέσει να κάνει κουμάντο το διάστημα του καλοκαιριού. Το πιθανότερο είναι να πάρουμε την διετή παράταση εφαρμογής του μνημονίου και να πάρουμε τα θεωρητικά κεφάλαια των 50 δις. ευρώ, για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Βασικός όμως άξονας θα είναι ότι το μνημόνιο θα εφαρμοστεί. Το κακό είναι ότι αν η νέα ελληνική κυβέρνηση πιεστεί από τους δανειστές να εφαρμόσει το μνημόνιο στην αρχική του εκδοχή, το πιθανότερο είναι να καταρρεύσει. Κι αν όχι άμεσα, θα αρχίσει σταδιακά να αποσυντίθεται μέχρι να ξεχαρβαλωθεί μέσα στο χειμώνα. Κι αν η Τρόικα για να πιέσει για την πλήρη εφαρμογή του μνημονίου παγώσει τις δόσεις, τότε θα επανέλθουμε στο κλίμα των αρχών Ιουνίου, σε πολύ σύντομο διάστημα.
Τότε, όμως δεν θα υπάρχουν οι εκλογές για να εκτονωθεί η κατάσταση.
Όσοι πρόσεξαν τη συμπεριφορά του χρηματιστηρίου την περασμένη εβδομάδα, είδαν ακριβώς αυτό που εξήγησα πιο πάνω. Η επικράτηση των μνημονιακών κομμάτων και ο σχηματισμός κυβέρνησης προεξοφλήθηκε στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας εν μέσω των γκάλοπ. Και στο κλείσιμο της περασμένης Δευτέρας, άρχισαν οι πωλήσεις. Ακόμη και ο σχηματισμός της κυβέρνησης ελάχιστα ώθησε θετικά τα πράγματα. Κι επειδή στο χρηματιστήριο πλέον παίζουν ως επί το πλείστον οι ξένοι, αυτοί κάτι ξέρουν… Προσέξτε τους για να ξέρετε την επόμενη φορά.
topontiki.gr