Τι θα κάνει ο Τσίπρας αν την επομένη των εκλογών η τρόικα ζητήσει υπογραφές των κομμάτων κυβέρνηση και αξιωματικής αντιπολίτευσης για την εφαρμογή του μνημονίου... ως εγγύηση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης;
Στην σχετική ερώτηση που δέχτηκε χθες ο Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο της διακαναλικής συνέντευξης η απάντησή του ήταν η εξής:
«Στην πραγματικότητα μου λέτε ότι η Τρόικα, ας αφήσουμε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δηλαδή δύο σημαντικοί ευρωπαϊκοί θεσμοί, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, δηλαδή κατεξοχήν θεσμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ουσιαστικά θα μας πουν τη Δευτέρα ότι δεν αναγνωρίζουν το δημοκρατικό δικαίωμα του λαού να εκλέγει κυβερνήσεις στην Ελλάδα, σε μια χώρα της Ευρωζώνης. Δηλαδή θα μας πουν με λίγα λόγια ότι η δημοκρατία δεν αποτελεί ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Κοιτάξτε, εμείς έχουμε πλήρη επίγνωση και των δυσκολιών που πιθανώς να αντιμετωπίσουμε. Έχουμε πλήρη επίγνωση των δυσμενών συσχετισμών, έχουμε όμως και πλήρη επίγνωση των ορίων, των ορίων της πολιτικής του εκβιασμού και των ορίων που μπορεί να έχουν κυβερνήσεις της Ευρώπης, να εκβιάζουν και να τρομοκρατούν ολόκληρους λαούς.
Γι' αυτό και αντιλαμβανόμαστε ότι ο αγώνας που δίνουμε εδώ δεν είναι μονάχα για τους Έλληνες και τις Ελληνίδες, είναι και για λογαριασμό όλων των λαών της Ευρώπης. Δίνουμε έναν αγώνα για να επιστρέψει η δημοκρατία στην Ευρώπη και θα επιστρέψει από τον τόπο που γέννησε τη δημοκρατία ως αξία και τη διέδωσε σε όλη την οικουμένη. Και είμαστε απολύτως βέβαιοι – απολύτως βέβαιοι – ότι δεν πρόκειται, δεν μπορούν, δεν έχουν το ηθικό ανάστημα να καταργήσουν τη δημοκρατία στην Ευρώπη».
Αυτό που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει με βεβαιότητα, ότι δηλαδή η δημοκρατία και η Ευρώπη μπορούν να συμβαδίσουν σε αυτή την ιστορική καμπή, αργά η γρήγορα θα τεθεί στη δημόσια συζήτηση και στο εσωτερικό της χώρας από την ροή των εξελίξεων και τις συζητήσεις για την μεγαλύτερη ενοποίηση με τη σφραγίδα της Γερμανίας και την υπαγωγή όλο και περισσότερων χωρών της ευρωζώνης στη «διασωλήνωση» των μηχανισμών στήριξης…
Ο Αλέξης Τσίπρας, προβάλει το ζήτημα της Δημοκρατίας ως ευρωπαϊκό κεκτημένο, αναγνωρίζει όμως ότι έχει υπάρξει σωρεία εκβιασμών από τους εταίρους με σκοπό την αλλοίωση της βούλησης των ψηφοφόρων, ωστόσο εκτιμά ότι αυτό το εγχείρημα, από τα πράγματα δεν θα λάβει περαιτέρω νομιμοποίηση σίγουρα όχι κοινωνική αλλά ούτε θεσμική.
Το «παιχνίδι» της διαπραγμάτευσης το οποίο θα φανερώσει τα χαρτιά των εταίρων, αν δεχτούμε ότι αυτά είναι κλειστά, θα αναδείξει ενδεχομένως και τον χαρακτήρα της ΕΕ και τις προοπτικές μέσα σε αυτήν της χώρας αλλά και της υπόθεσης της Δημοκρατίας…