Θα επαναδιαπραγματευτεί ή δεν θα επαναδιαπραγματευτεί τελικά η κυβέρνηση το μνημόνιο με τις Βρυξέλλες και τη Γερμανία; Με τον Γιάννη Στουρνάρα πλοηγό της Οικονομίας αυξάνονται οι πιθανότητες επαναδιαπραγμάτευσης. Έτσι όπως έχει ορκιστεί στο Μνημόνιο ο νέος «Τσάρος» , τον κόβουμε να επιστρέφει το μνημόνιο σε γερμανούς και τροϊκανούς, ως «λάιτ» και πολύ πιθανό να ζητήσει μια πιο σκληρή εκδοχή.
Ως γνωστόν έχουμε να κάνουμε με έναν ασυμβίβαστο πολέμιο του κράτους και ενθουσιώδη υπέρμαχο των ιδιωτικοποιήσεων, ο οποίος ήδη φαίνεται να έχει καταστρώσει ένα σχέδιο ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας.
Τι γίνεται όμως όταν τομείς που έχουν περάσει και στον ιδιωτικό τομέα αρχίζουν κι έχουν προβλήματα; Ε, μα τότε «ολίγον» χαρτζιλίκωμα απ’ το κράτος δεν βλάπτει.
Ιδού τι καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία των λειτουργών της ιδιωτικής εκπαίδευσης (ΟΙΕΛΕ) για τον καθηγητή (παραθέτουμε την ανακοίνωση αυτούσια, γιατί έχει ενδιαφέρον) για το πώς ο νέος υπουργός προωθεί την προοπτική της κρατικής επιχορήγησης των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων:
«Η υπουργοποίηση του Γιάννη Στουρνάρα, στο Υπουργείο Οικονομικών σηματοδοτεί άνοιγμα της Εκπαίδευσης στα επιχειρηματικά συμφέροντα. Οικονομικοί παράγοντες που επιχειρούν στο χώρο της Εκπαίδευσης προσβλέπουν με ελπίδες στο νέο Υπουργό.
Υπενθυμίζουμε πως ο κ. Στουρνάρας ήταν μέχρι πρότινος Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ, του επιστημονικού ινστιτούτου του ΣΕΒ. Το Φεβρουάριο του 2011 ο ΙΟΒΕ σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Σχολείων (ΣΙΕΙΕ) παρουσίασε μια αστήρικτη επιστημονικά «εντεταλμένη» έρευνα, η οποία κατέληγε σε δύο συμπεράσματα:
1. Ότι είναι άμεση η ανάγκη της ...κρατικής χρηματοδότησης των ιδιοκτητών ιδιωτικών σχολείων μέσω του συστήματος των εκπαιδευτικών κουπονιών (θεσμός έμπνευσης Μίλτον Φρήντμαν) το οποίο, όπου έχει εφαρμοστεί, ενίσχυσε τις εκπαιδευτικές ανισότητες, διογκώνοντας, παράλληλα, διαφθορά και διαπλοκή. Με λίγα λόγια, το κείμενο του ΙΟΒΕ, ενώ καταδικάζει, δήθεν, τον κρατισμό, από την πίσω πόρτα ζητά να μετατραπούν οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων σε κρατικοδίαιτους επιδοτούμενους επιχειρηματίες. Στην έρευνα αυτή απάντησαν με επιστολές τους ο πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής ΚΑΝΕΠ/ΓΣΕΕ και καθηγητής του LSE, Νίκος Μουζέλης, και ο πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ, Μιχάλης Κουρουτός.
2. Ότι για όλα τα δεινά της ιδιωτικής εκπαίδευσης ευθύνεται το γεγονός ότι οι σχολάρχες δεν μπορούν να απολύουν ελεύθερα ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς κατηγορώντας το υπάρχον καθεστώς ως "κρατικίστικο".
Είναι τυχαίο ότι ήδη άρχισαν οι βολές από τα φίλια στις δυνάμεις της αγοράς έντυπα που ζητούν μετ’ επιτάσεως την εφαρμογή του θεσμού των εκπαιδευτικών κουπονιών στην Ελλάδα; Σημερινό «διαφημιστικό» δημοσίευμα στην εφημερίδα «Ημερησία» προβάλλει ως κεντρικό ζήτημα να επιτραπούν τα εκπαιδευτικά κουπόνια στα ιδιωτικά σχολεία, διεκτραγωδώντας την κατάσταση στην ιδιωτική εκπαίδευση και παρουσιάζοντας με επιλεκτικό τρόπο αναληθή στατιστικά στοιχεία. Επικαλείται, δε, για την τεκμηρίωση της θέσης της για τα κουπόνια την προαναφερθείσα δήθεν έρευνα του ΙΟΒΕ. Να προσθέσουμε πως η δημοσιογράφος δεν έκανε καν τον κόπο να ζητήσει την άποψη της ΟΙΕΛΕ ή των επιστημονικών ινστιτούτων που πραγματοποιούν εκπαιδευτικές έρευνες.
Γίνεται, επομένως, φανερό πως αντί να τεθεί ως πρώτη προτεραιότητα η αναβάθμιση της, εξαθλιωμένης από τις πολιτικές των τελευταίων ετών, δημόσιας εκπαίδευσης, ξεκινά η προσπάθεια των δυνάμεων της αγοράς για το ξεπούλημά της. Ο θεσμός των εκπαιδευτικών κουπονιών, όπου εφαρμόστηκε, συντέλεσε στη διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης, στην όξυνση των εκπαιδευτικών, οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων και σε μεγάλα σκάνδαλα και υποθέσεις διαφθοράς. Η υπουργοποίηση του κ. Στουρνάρα αποτελεί προανάκρουσμα των προθέσεων όσων σκοπεύουν να προωθήσουν την ιδιωτικοποίηση (δηλαδή την αποκοινωνικοποίηση) της Εκπαίδευσης».
Το κράτος πολλοί εμίσησαν, το κρατικό χρήμα ουδείς!