tromaktiko: Το Λούβρο στη Θεσσαλονίκη

Κυριακή 24 Ιουνίου 2012

Το Λούβρο στη Θεσσαλονίκη



Πολιτιστική «επίθεση» ετοιμάζουν το φθινόπωρο οι Γάλλοι με παράλληλες εκθέσεις από τις συλλογές του Λούβρου σε πέντε μουσεία της Θεσσαλονίκης. Με τις εκθέσεις αυτές το Μουσείο του Λούβρου επιδιώκει να ανταποδώσει το «δώρο» που...
δέχτηκε από τη Βόρεια Ελλάδα με την έκθεση «Στο Βασίλειο του Μεγάλου Αλεξάνδρου - Η Αρχαία Μακεδονία», η οποία έγινε με επιτυχία το χειμώνα στο Παρίσι.

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης θα εκτεθούν έργα γλυπτικής από το Λούβρο. Πρόκειται για προτομές του Βολτέρου και του Ζαν Ζακ Ρουσό που φιλοτέχνησε ο Ζαν Αντουάν Ουντόν το 1778 και ένα μπρούτζινο μενταγιόν του Λουδοβίκου ΙΕ του Ζακ Νικολά Ρετιέ ντε λα Τουρ.

Τα έργα του Λούβρου παραπέμπουν στην περίοδο του Διαφωτισμού που προετοιμάζει ιδεολογικά το έδαφος για τη Γαλλική Επανάσταση. Στην έκθεση αναδεικνύονται οι συνδέσεις του ευρωπαϊκού Διαφωτισμού τόσο με την Αρχαιότητα όσο και με το Νεοελληνικό Διαφωτισμό, προβάλλοντας έτσι το ρόλο του ελληνικού πνεύματος στον παγκόσμιο πολιτισμό και στο φιλοσοφικό στοχασμό, από τον Σωκράτη, τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη έως τους Βολτέρο, Ρουσό, Ντιντερό, Κοραή και Ρήγα Φεραίο.

Η Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος - Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, η Βιβλιοθήκη - Ειδικές Συλλογές της Βουλής των Ελλήνων και η Εθνική Πινακοθήκη δανείζουν έργα γλυπτικής, ζωγραφικής, λιθογραφίες, χαλκογραφίες, εκδόσεις του Νεοελληνικού Διαφωτισμού και περιηγητικές εκδόσεις για την Ελλάδα του 18ου αιώνα.


Οι υπόλοιπες εκθέσεις

Η διοργάνωση «Το Λούβρο στη Θεσσαλονίκη» συντονίζεται από τη Διεύθυνση Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων/ Τμήμα Εκθέσεων και Μουσειολογικής Ερευνας της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του πρώην ΥΠΠΟΤ. Στο πλαίσιο της συνεργασίας του με τα πέντε μουσεία της Θεσσαλονίκης, το Λούβρο δανείζει έργα του για τις πέντε εκθέσεις, που θα πραγματοποιηθούν από τον Οκτώβριο έως τον Ιανουάριο του 2013.

Στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού θα δοθεί προς έκθεση η λειψανοθήκη του Σταυρού της Αλήθειας, προέλευση από το Ζανκούρ, δώρο στον Καρλομάγνο. Το περίφημο αντικείμενο θα πλαισιωθεί με εκθέματα από τη συλλογή του ΜΒΠ σε μια θεματική που θα εξετάζει την εξέλιξη του Σταυρού ως συμβόλου πίστης.

Μια σπουδαία συλλογή 100 σχεδίων που φτιάχτηκαν από τον 16ο μέχρι τον 18ο αιώνα και έχουν ως θέμα τους ελληνικούς μύθους θα εκτεθεί στο Τελλόγλειο Ιδρυμα Τεχνών. Η συλλογή αυτή προέρχεται από το τμήμα Γραφιστικών Τεχνών του Λούβρου.
Στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης θα εκτεθεί ένας μεγάλος πίνακας (2,74 Χ 3,42 μ.) του Ογκίστ Βενσόν με τίτλο «Μετά τη σφαγή της Σαμοθράκης», έργο του 1827.


Στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης θα φιλοξενηθεί ο πίνακας του Ογκίστ Λελουάρ, «Η αποθέωση του Ομήρου», έργο το οποίο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Salon του 1841.

erroso.blogspot.com
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!