Στην Κυριακάτικη «Sueddeutsche Zeitung», ο Πολύς Σόιμπλε δηλώνει ότι «πρέπει τώρα η πιο σημαντική αποστολή της νέας κυβέρνησης να είναι η γρήγορη και χωρίς... καθυστερήσεις εφαρμογή του συμφωνηθέντος προγράμματος, αντί και πάλι να ρωτάει τι ακόμη περισσότερο μπορούν να κάνουν οι άλλοι».
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας από την άλλη υπογράμμισε ότι:
«Ένα πράγμα είναι σαφές: δεν μπορούμε να επιτρέψουμε επαναδιαπραγμάτευση για όλα. Δεν μπορούμε επίσης να επιτρέψουμε να γίνουν εκπτώσεις. Αντίθετα, αυτό που έχει συμφωνηθεί μετράει». Και πρόσθεσε πως «δεν μπορεί να υπάρξουν παραχωρήσεις».
Τα δημοσιεύματα τα οποία μεταφέρουν τις πρώτες αντιδράσεις της τρόικας για το κυβερνητικό σχήμα μιλούν απογοήτευση της τρόικας όσον αφορά τη σύνθεση της κυβέρνησης και αφήνει μικρά (έως ανύπαρκτα) περιθώρια διαπραγμάτευσης και με το ζόρι φαίνεται να συζητάει ακόμη και το ζήτημα της χρονικής επιμήκυνσης.
Με αυτό το κλίμα συντονίζεται το εγχώριο σύστημα το οποίο ζητά να ξεθωριάσει το μπλε της κυβέρνησης υπό τον Σαμαρά και να λάβει αποχρώσεις πιο «ουδέτερες», ήτοι τεχνοκρατικές.
Το κλίμα, όπως φαίνεται σταδιακά το αφομοιώνει η… υπό διαμόρφωση κυβέρνηση.
Χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, μιλώντας στο ΒΗΜΑ FΜ, σημείωσε ότι η επαναδιαπραγμάτευση με την τρόικα θα ξεκινήσει βήμα – βήμα και δεν θα τεθούν όλα τα θέματα της προγραμματικής συμφωνίας, μαζί. Τα βήματα δε, σύμφωνα με τον ίδιο, εκτείνονται σε ένα χρονικό πλαίσιο τετραετίας!
Όπως είπε «αυτήν τη στιγμή, είναι ώριμο να συζητήσουμε την επαναδιαπραγμάτευση της επιμήκυνσης του χρέους, γιατί είναι κάτι που και οι εταίροι μας έχουν αρχίσει να το συζητάνε. Μπορούμε να θέσουμε το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ, γιατί έχουμε στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η αύξηση του ΦΠΑ οδήγησε σε μείωση των εσόδων, αύξηση της ανεργίας και πολλαπλασιασμό των λουκέτων στις επιχειρήσεις. Αυτά είναι ζητήματα που θεωρούμε ότι μπορούν να τεθούν και να βρούμε κατανόηση και να καταλήξουμε σε μια άλλη ρύθμιση με τους εταίρους μας». Όσον αφορά τη μετενέργεια βλέποντας και κάνοντας, καθώς θα εξεταστεί σε συνάρτηση με την πορεία της οικονομίας
Από την άλλη «Όταν όλοι συμφωνούν ότι η Ελλάδα πρέπει να προσελκύσει επενδύσεις, δεν μπορεί να της επιβάλουν να έχει πολλαπλάσιο συντελεστή από ό,τι έχει η γειτονική Βουλγαρία». Σε συνάρτηση με την πορεία της οικονομίας θα τεθούν, όπως είπε και θέματα, όπως η μετενέργεια.
Η «διαπραγμάτευση» λοιπόν άρχισε πριν καν ο πρωθυπουργός πατήσει το πόδι του στις Βρυξέλλες, πριν γίνει οποιαδήποτε συνάντηση με τους αρμόδιους αξιωματούχους της Κομισιόν και τους ομολόγους τους, πριν η τρόικα αξιολογήσει οτιδήποτε. Οι «έξω» έβαλαν πάγο και η κυβέρνηση μετατοπίστηκε στην «βήμα – βήμα διαπραγμάτευση» και μάλιστα με ορίζοντα τετραετίας, με τις προσδοκίες να χαμηλώνουν «εντέχνως» στο εσωτερικό της χώρας.
Ας μην προτρέξουμε να πούμε ότι η «διαπραγμάτευση» έχει λήξει πριν καν αρχίσει, αλλά δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε κιόλας….
ΥΓ: Στη φωτό εικονίζεται στιγμιότυπο από τις περσινές σκληρές διαπραγματεύσεις στο Eurogroup