tromaktiko: Θύελλα αντιδράσεων για τον οργανισμό υποβάθμισης του νοσοκομείου Ρεθύμνου

Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

Θύελλα αντιδράσεων για τον οργανισμό υποβάθμισης του νοσοκομείου Ρεθύμνου



Στα όρια τους έχει φέρει γιατρούς, εργαζόμενους, τη διοίκηση του νοσοκομείου και τους ασθενείς, κυρίως τους νεφροπαθείς, ο προτεινόμενος από το υπουργείο υγείας οργανισμός...
λειτουργίας του ιδρύματος που δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες του νοσοκομείου.

Το θέμα της υποβάθμισης του νοσοκομείου έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό και αγανάκτηση στον ιατρικό κόσμο του Ρεθύμνου, ενώ παρεμβάσεις έκαναν χθες υποψήφιοι βουλευτές που ζητούν πάγωμα της τροποποίησης και δημοτικοί σύμβουλοι που ζητούν έκτακτη σύγκληση του Δ.Σ.

«Πριν από τις εκλογές του Μαΐου κάποιοι πανηγύριζαν ότι κατάφεραν να αυξήσουν τις κλίνες από 200 σε 220, αλλά η προτεινόμενη πρόταση αποτελεί την τελική πράξη υποβάθμισης του νοσοκομείου και μετατροπής του σε Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου. Το 2012 λειτουργούμε με τα δεδομένα του 1985, καταργεί τμήματα όπως η Μονάδα τεχνητού νεφρού, το Πνευμονολογικό, το τμήμα ΩΡΛ, το Ανοσολογικό, τον Ψυχιατρικό τομέα, το ΤΕΠ θα λειτουργεί με 2 γιατρούς. Οδηγεί τους ασθενείς σε άλλες πόλεις και ειδικά τους νεφροπαθείς τους οδηγεί στο θάνατο. Η πολιτική του μνημονίου σκοτώνει. Ο οργανισμός αυτός πρέπει να πεταχτεί στα σκουπίδια». Αυτά δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Γ. Σαριδάκης.

Η Ειρήνη Νταουντάκη, νεφρολόγος στη Μονάδα, τόνισε πως η ΜΤΝ λειτουργεί παράνομα από το 1989 αφού δεν αναφέρεται στον οργανισμό και πως οι γιατροί περίμεναν με τον νέο οργανισμό να ορίζεται ως αυτόνομο τμήμα και αυτή και της Περιτοναϊκής Κάθαρσης, αντίθετα όμως εντάσσονται στην παθολογική κλινική και χάνουν στελέχη.

«Δεν μπορούμε να εφημερεύουμε δέκα και έντεκα εφημερίες, είναι επικίνδυνο και για τους γιατρούς και για τους ασθενείς. Η παραίτηση μας είναι το έσχατο μέτρο», είπε η ίδια.

Ο ΓΟΛΓΟΘΑΣ ΤΩΝ ΝΕΦΡΟΠΑΘΩΝ

Το δικός τους γολγοθά βέβαια ανεβαίνουν οι νεφροπαθείς του νομού, οι οποίοι μετά τη δήλωση παραίτησης των νεφρολόγων του νοσοκομείου, δεν ξέρουν τι θα κάνουν σε ένα μήνα από σήμερα αν πράγματι ισχύσει η «απειλή» των γιατρών. Αναγνωρίζουν όμως ότι ακόμη και αν λειτουργήσει το νοσοκομείο με τον προτεινόμενο οργανισμό και οι γιατροί δεν παραιτηθούν, φοβούνται ότι σταδιακά το τμήμα θα κλείσει και θα αναγκάζονται να πηγαίνουν στα Χανιά ή το Ηράκλειο, με πολύ μεγάλο ψυχολογικό και οικονομικό κόστος.

Ο σύζυγος της κας Φωτεινής Δρυμμάκη είναι νεφροπαθής και κάνει αιμοκάθαρση τρεις φορές την εβδομάδα. Η κα Δρυμμάκη αναρωτιέται: «Είναι δίκαιο ένας άνθρωπος 85 χρονών, που ζει 35 χλμ μακριά από το Ρέθυμνο να πρέπει να πηγαίνει στα Χανιά; Πώς θα αντέχει τόσα χιλιόμετρα καταβεβλημένος και σε αυτήν την ηλικία; Από την πρώτη Ιανουαρίου, δε, δεν έχουμε πάρει ούτε ένα ευρώ από το κράτος για τα μεταφορικά. Τι να κάνω, να τον αφήσω να πεθάνει;».

Τον ίδιο προβληματισμό εκφράζει και η κα Δέσποινα Σταγάκη. «Μας λένε ότι η μονάδα θα κλείσει και πρέπει να ψάξουμε αλλού. Οι γιατροί και το προσωπικό είναι άψογοι και έχουν κάνει θυσία τόσα χρόνια, αλλά το σύστημα μας αναγκάζει να κρατήσουμε τους ανθρώπους μας στο σπίτι να πεθάνουν εκεί τελικά».

ΝΕΦΡΟΛΟΓΟΙ: ΟΙ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΟΙ ΛΟΓΟΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗΣ ΜΑΣ

Τους λόγους παραίτησής τους εξηγούν οι νεφρολόγοι σε ανακοίνωσή τους:

«Όταν μια απαξίωση έχει τη μορφή μιας σειράς υποσχέσεων και ψεύδους είναι λογικό να μην περιμένει κανείς κάτι καλό. Όμως όταν ένα σύστημα κεντρικά και τοπικά λειτουργεί όχι τυχαία με αδικίες, μεροληψία και εμπάθεια απέναντι σε ασθενείς, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό ενός χώρου, γίνεται απαραίτητη η αντίδραση.

Και το πιο σπουδαίο και όπως θα εξηγηθεί παρακάτω όταν το σύστημα αυτό μας θεωρεί μειωμένης ύπαρξης για λόγους και μόνο αξιοπρέπειας μάς οδηγεί στην παραίτηση.

Για να γίνομε απολύτως ξεκάθαροι και σαφείς πρέπει να αναφέρομε τα παρακάτω. Είναι γνωστό ότι από τον προηγούμενο χρόνο, που έκλεισε η ιδιωτική κλινική της πόλης, η Μονάδα αιμοκάθαρσης του Νοσοκομείου μας επιβαρύνθηκε πολύ και εξυπηρετεί νεφροπαθείς σε 5 πλήρεις βάρδιες την εβδομάδα. Παρά τις αφόρητες πιέσεις επισκεπτών για φιλοξενία με το μειωμένο αριθμητικά προσωπικό δεν μπορούμε να τους εξυπηρετούμε. Επιπλέον 6η βάρδια για τις μελλοντικές ανάγκες εντοπίων του νομού μας με τα σημερινά δεδομένα δεν μπορεί να λειτουργήσει και τα πράγματα εξ αιτίας της οικονομικής κρίσεις χειροτερεύουν συνεχώς και πολλαπλά στο επίπεδο υλικών και φαρμάκων.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτά. Το γεγονός της τροποποίησης του Οργανισμού λειτουργίας του Νοσοκομείου μας αποκτά μεγάλη βαρύτητα επειδή θα καθορίζει για πολλά χρόνια στο μέλλον τόσο τις δυνατότητες λειτουργίας και ανάπτυξης των Τμημάτων του όσο και την αναγκαία στελέχωσή τους με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Παρά τη σοβαρότητα του ζητήματος στο τελικό σχέδιο επικράτησε η ανισοκατανομή με εντελώς υποκειμενικά και μεροληπτικά κριτήρια. Το πιο σπουδαίο είναι ότι με τη διαδικασία του επείγοντος θα τελειώσει οριστικά το θέμα και χωρίς να ερωτηθούμε. Άλλωστε χθες το μάθαμε εντελώς τυχαία.

Μια σύντομη αναδρομή στην ιστορία του θέματος του Οργανισμού είναι απαραίτητη. Ο παλιός Οργανισμός δεν προέβλεπε Μονάδα Αιμοκάθαρσης στο Νοσοκομείο μας, αλλά με προσπάθειες όλων λειτουργεί από χρόνια ένα πλήρες Νεφρολογικό Τμήμα τόσο με Μονάδες Αιμοκάθαρσης και Περιτοναϊκής όσο και με δυνατότητες παρακολούθησης και νοσηλείας ασθενών.

Η τροποποίηση του Οργανισμού είναι μια επιδίωξη χρόνων και έχουν υπάρξει πολλές υποσχέσεις από διοικητικούς και πολιτικούς παράγοντες, όπως αντιπροσώπους στη Βουλή.

Το τελικό σχέδιο του προτεινόμενου νέου Οργανισμού στηρίζεται πάνω στην πρωταρχική παρασπονδία των υποσχέσεων τους, που αναγνωρίζει στο Νοσοκομείο μας 200 κλίνες και όχι 220, που υποσχόταν. Έτσι οι θέσεις ειδικευμένων ιατρών δεν αυξάνεται αλλά παραμένει στον αριθμό 81.

Εκεί όμως, που τα γεγονότα προδιαγράφονται εντελώς αυθαίρετα, είναι η διάρθρωση σε Τμήματα της Ιατρικής Υπηρεσίας, αφού στον Χειρουργικό Τομέα προβλέπονται Τμήματα όπως Οφθαλμολογικό και Ουρολογικό ενώ στον Παθολογικό αγνοούνται το Πνευμονολογικό και το Νεφρολογικό. Μάλιστα μέσα σε ένα πλαίσιο του Παθολογικού Τμήματος και δίπλα σε μια τονισμένη κουκίδα αναγράφονται οι μονάδες Περιτοναϊκής και Αιμοκάθαρσης χωρίς να είναι ξεκάθαρο ποια θα είναι τύχη τους.

Το γεγονός όμως, που μπορεί να θεωρηθεί μακιαβελισμός, είναι η κατανομή των 81 θέσεων ειδικευμένων ιατρών στα δομικά μορφώματα του νέου Οργανισμού.

Χωρίς να έχομε τίποτα με τα άλλα Τμήματα ή Μονάδες ερωτούμε γιατί πρέπει να έχουν το Παθολογικό 8, η ΜΕΘ 7 και το καρδιολογικό 6 ιατρούς, ενώ οι νεφρολόγοι πρέπει να είναι ες αεί μόνο 3;

Ο κάθε νεφρολόγος σήμερα είναι υποχρεωμένος από το Νόμο να κάνει 7 εφημερίες τον μήνα και δεν πληρώνεται ούτε στο ποσό, που αξιολογούνται αντικειμενικά, αφού το σύστημα με το κατάλληλο πρόσωπο κόβει άνισα τις αμοιβές των εφημεριών. Συνολικά οι νεφρολόγοι θα κάνουν 21 εφημερίες, αλλά μόνο η λειτουργία της Αιμοκάθαρσης 6 ημέρες την εβδομάδα απαιτεί 26 με 27 εφημερίες τον μήνα, ενώ τις υπόλοιπες 4 με 5 μέρες χρειάζεται νεφρολόγος έστω σε ετοιμότητα. Λυπούμαστε αλλά με αυτές τις προϋποθέσεις κάποιοι πρέπει να πάρουν την ευθύνη να πηγαίνουν τουλάχιστον 22 ασθενείς της Τρίτης- Πέμπτης - Σάββατου στους διπλανούς νομούς για να κάνουν αιμοκάθαρση.

Πρέπει να καταλάβει το σύστημα ότι για πολλά χρόνια κάναμε έως και 13 εφημερίες τον μήνα και δεν μπορούμε με τις σημερινές συνθήκες να συνεχίζομε να κάνομε 10 με 11 μηνιαίως.

Η απόφασή μας να παραιτηθούμε ενισχύεται και από τους παρακάτω λόγους:

1) Τη μόνιμη μείωση των εδώ νεφρολόγων στους 3 από 4, που ήταν στα τέλη του 2010, την θεωρούμε, αν όχι τιμωρία, μια εκδήλωση εμπάθειας και παρασκηνίου, αφού κάποια άτομα έχουν φροντίσει στον Άγιο Νικόλαο, όπου το Νοσοκομείο έχει μόνο Μονάδα Αιμοκάθαρσης και σε επίπεδο νομού εξυπηρετούν 10. 000 πληθυσμό λιγότερο να υπάρχουν 4 νεφρολόγοι.

2) Οι 3 αγροτικοί, που τα προηγούμενα χρόνια υποστήριζαν το έργο μας, έχουν γίνει 1 ή 2 και ίσως κανένας, αφού πρέπει να αποσπούνται από τα Κέντρα Υγείας.

3) Το νοσηλευτικό προσωπικό είναι ήδη σε αριθμητική ανεπάρκεια και για να έρθει νέο πρέπει να εκπαιδευτεί τουλάχιστον ένα τετράμηνο. Τώρα με τον νέο Οργανισμό οι δυο από πολλά χρόνια υπεύθυνοι και έμπειροι νοσηλευτές στις Μονάδες μας αν γίνουν κρίσεις είναι πιθανόν να φύγουν για άλλα αναγνωρισμένα Τμήματα. Τι άλλο πρέπει να γίνει ;

4) Υποσχέσεις για τα παραπάνω προβλήματα έχομε αρκετές αλλά δεν σας πιστεύομε σε τίποτα. Ελπίζομε κάποιοι να ακούσουν και εμάς.

Πρέπει σε αυτόν τον τόπο να γκρεμίζεται ότι καλό επιμένει να υπάρχει;
Ιωάννης Παρασύρης Διευθυντής
Ειρήνη Νταουντάκη Επιμελήτρια Α’
Γαρυφαλιά Περυσινάκη Επιμελήτρια Β»

Α. ΞΑΝΘΟΣ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ Η ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ

Η άμεση στήριξη του Νοσοκομείου , η απόσυρση του απαράδεκτου σχεδίου του Υπουργείου Υγείας και η έγκριση ενός νέου Οργανισμού που θα βασίζεται στις πραγματικές ανάγκες του ιδρύματος είναι αυτό που χρειάζεται σύμφωνα με τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέα Ξανθό. Αναλυτικά μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Η πρόταση του Υπουργείου Υγείας για το νέο Οργανισμό του Νοσοκομείου Ρεθύμνου δεν ήταν «κεραυνός εν αιθρία». Ήταν ένα ακόμα βήμα απαξίωσης της ήδη προβληματικής δημόσιας περίθαλψης στο Νομό αλλά και μια κίνηση προσβλητική για το προσωπικό του Ιδρύματος και όλη την τοπική κοινωνία.

Η πρόταση αυτή είναι ενδεικτική των πραγματικών προθέσεων της ανυπόληπτης και καταστροφικής για το ΕΣΥ πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, που μοναδικό της μέλημα ήταν να υλοποιήσει «κατά γράμμα» την αντικοινωνική πολιτική του Μνημονίου και να μεταφέρει σιγά-σιγά όλο το κόστος της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στις τσέπες των πολιτών.

Την ώρα που το μοναδικό νοσηλευτικό ίδρυμα του τόπου μας βρίσκεται στα πρόθυρα της οριστικής κατάρρευσης λόγω των δραματικών ελλείψεων σε πόρους, υποδομές, υλικά και κυρίως ανθρώπινο δυναμικό, το Υπουργείο εισηγείται τον βάρβαρο «ακρωτηριασμό» της ολοκληρωμένης και ρεαλιστικής πρότασης για τη μελλοντική ανάπτυξη του που είχαν καταθέσει τα θεσμικά όργανα του Νοσοκομείου.

Η κραυγή απόγνωσης των γιατρών της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού, είναι αποκαλυπτική του κλίματος απογοήτευσης και αγανάκτησης που επικρατεί σε μια υπηρεσία ζωτικής σημασίας για την κοινωνία, που κρατιέται ακόμα όρθια χάρις στο ζήλο και το φιλότιμο των ανθρώπων.

Σήμερα δεν υπάρχει κανένα περιθώριο εφησυχασμού.

Δεν μπορούμε να παρακολουθούμε άλλο απαθείς τον κατήφορο του νοσοκομείο και της δημόσιας περίθαλψης.

Δεν έχουμε ανάγκη πια ούτε τους «παραγοντισμούς» ούτε τις παλαιοκομματικές «διαμεσολαβήσεις» του παρελθόντος. Χρειαζόμαστε ξανά την εγρήγορση και κινητοποίηση των πολιτών, των κοινωνικών φορέων, της Αυτοδιοίκησης, των πάντων.

Αυτό που απαιτείται είναι διαρκής και ανυποχώρητος αγώνας, σταθερό κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο αναβάθμισης του Νοσοκομείου και υπεράσπισης του δικαιώματος όλων των ανθρώπων – ειδικά σ’ αυτήν την περίοδο της κρίσης, της ανεργίας και της φτώχειας- σε δωρεάν περίθαλψη ποιότητας.

Οφείλουμε να διεκδικήσουμε σθεναρά αυτό που δικαιούμαστε».

ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Έκτακτη σύγκληση του δημοτικού συμβουλίου Ρεθύμνου ζητούν ο επικεφαλής του συνδυασμού «Συμμαχία για το Ρέθυμνο», Δημοτικός Σύμβουλος Κώστας Μαθιουδάκης και ο επικεφαλής του συνδυασμού «Αλλαγή» Νίκος Νίνος.

Ο κ. Μαθιουδάκης τονίζει ότι σύμφωνα με την πρόταση του υπουργείου το Νοσοκομείο Ρεθύμνου γυρίζει πολλές δεκαετίες πίσω και ουσιαστικά υποβαθμίζεται σε Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου. «Και όλα αυτά, παρά το γεγονός ότι μόλις τον περασμένο Μάρτιο υπήρξε απόφαση του Υφυπουργού Υγείας Μ. Τιμοσίδη, για αύξηση των κλινών στις 220 και μάλιστα δημοσιεύθηκε και στο Φ.Ε.Κ. με αρ. 835/19.3.2012.

Είναι τουλάχιστον παράδοξο και απολύτως αδιανόητο ένας υπηρεσιακός Γ. Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας, και μάλιστα λίγες μόνο ημέρες πριν από τις κρισιμότερες εκλογές από τη μεταπολίτευση, να αποστέλλει έγγραφο προς τη Διοίκηση του Νοσοκομείου Ρεθύμνης, το οποίο μάλιστα να χαρακτηρίζει και ως εξαιρετικά επείγον και να απαιτεί ουσιαστικά την κατάργηση τμημάτων του(…)

Πρώτοι εμείς σαν μητροπολιτικός δήμος να στείλουμε προς πάσα κατεύθυνση το μήνυμα, ότι τέτοιες ενέργειες που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών του Ρεθύμνου και το επίπεδο των προσφερομένων υπηρεσιών Υγείας στην πόλη μας, θα μας βρουν ομόφωνα αντίθετους και μαχητικούς».

Ο κ. Νίνος σημειώνει ότι εκκρεμεί η αίτησή του για συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο σχετικά με τα προβλήματα του νοσοκομείου.

Με επιστολή του στον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου τονίζει μεταξύ άλλων: «Αν είχε γίνει η αιτηθείσα συζήτηση, στην οποία όπως είχα ζητήσει θα είχαν κληθεί να καταγγείλουν, να απολογηθούν και να δεσμευθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι μέσα από ένα ζωντανό διάλογο ολόπλευρης και πραγματικής ενημέρωσης, από τότε θα είχαμε αναδείξει τις πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος και όλοι μαζί «αδελφωμένοι» θα το είχαμε αντιμετωπίσει, όπως έκαναν και κάνουν αλλού ( πχ Ιεράπετρα).

Η οποιαδήποτε δικαιολογία αιτιολόγησης αυτής της αποστασιοποίησης, είναι απαράδεκτη και ανύπαρκτη, διότι οι υποχρεώσεις του μητροπολιτικού δήμου είναι σαφείς και ξεκάθαρες!

Τα «μηνύματα» υπήρχαν επί χρόνια και οι μόνοι που δεν τα «βλέπατε» είστε εσείς η δημοτική αρχή του Ρεθύμνου!

Δεν θα ήθελα να υποθέσω τίποτε άλλο, γι’ αυτήν την επιμονή της δημοτικής αρχής να μην ανταποκρίνεται στις αυτονόητες υποχρεώσεις της, για το θέμα των προβλημάτων του νοσοκομείου μας, ( πχ πολιτικούς λόγους και προσωπικές σχέσεις-δεσμεύσεις με πολιτικά κυβερνητικά πρόσωπα) και απλά σας καταλογίζω έλλειψη ικανότητας να συνειδητοποιήσετε το μέγεθος και τη σημασία του προβλήματος!

Όμως οφείλετε επιτέλους, να συνειδητοποιήσετε την πληθώρα των ουσιαστικών παραμέτρων του προβλήματος, που αφορούν όλους τους συμπολίτες, που αφορούν ολόκληρη την οικονομικοκοινωνική ανάπτυξη του τόπου, που αφορά στην ποιότητα ζωής των δημοτών μας!»

Γ. ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ

Με αφορμή το θέμα που πρόεκυψε με τον προτεινόμενο, από το υπουργείο υγείας, οργανισμό λειτουργίας του Γενικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου Ρεθύμνου ο υποψήφιος βουλευτής Ρεθύμνου με τη Νέα Δημοκρατία, Γιάννης Α. Κεφαλογιάννης δήλωσε: «Σε πρόσφατη επίσκεψή μου στο νοσοκομείο είχα την ευκαιρία να συζητήσω με το διοικητή κ. Γ. Μοσχοβάκη για τις ανάγκες και τα προβλήματα του ιδρύματος καθώς και για την ανάγκη να συμβάλουμε όλοι στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών και κυρίως στην κάλυψη των βασικών υγειονομικών αναγκών του πληθυσμού. Η απαράδεκτη πρόταση του Υπουργείου κινείται στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση ενώ παράλληλα εάν εφαρμοστεί, αποτελεί ξεκάθαρη υποτίμηση του επιπέδου διαβίωσης των πολιτών του Ρεθύμνου.

Η υγεία είναι αναφαίρετο δικαίωμα για κάθε πολίτη. Είναι ο τελευταίος τομέας στον οποίο θα έπρεπε να γίνονται περικοπές. Η διατήρηση της ανεπάρκειας σε προσωπικό, σε ένα ίδρυμα που λειτουργεί χάρη στις σκληρές προσπάθειες των εργαζομένων του, είναι ανεπίτρεπτη. Η πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στον τομέα της υγείας μας οδήγησε στο σημερινό αδιέξοδο. Οι δεσμεύσεις του κ. Λοβέρδου άλλα και τοπικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ περί μη υποβάθμισης του νοσοκομείου Ρεθύμνου αποδείχθηκαν κενές περιεχομένου. Προσωπικά θεωρώ ότι δεν πρέπει να υπάρξει καμία εξέλιξη επί του θέματος μέχρι να ορκιστεί η εκλεγμένη από τον Ελληνικό Λαό κυβέρνηση και να οριστεί ο αρμόδιος υπουργός, που από κοινού με την διοίκηση και τους εργαζόμενους, θα καταρτίσει έναν νέο Οργανισμό λειτουργίας του ιδρύματος με βάση τις αυξημένες ανάγκες στις οποίες καλείται να ανταπεξέλθει το Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Ρεθύμνου».

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ "ΠΑΓΩΜΑ" ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ

Παρέμβαση στον υπηρεσιακό Υπουργό Υγείας, κ. Κίττα, έκανε σήμερα εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ ο υποψήφιος Βουλευτής Μ. Κριτσωτάκης, προκειμένου να σταματήσουν άμεσα οι διαδικασίες τροποποίησης των οργανισμών των νοσοκομείων, όπως ζητούσαν με επείγοντα έγγραφά τους υπηρεσίες του Υπουργείου και των ΥΠΕ από τις διοικήσεις των νοσηλευτικών ιδρυμάτων.

Ο υπηρεσιακός Υπουργός Υγείας σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ διαβεβαίωσε τον Μ. Κριτσωτάκη ότι θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να παγώσουν οι διαδικασίες τροποποίησης των οργανισμών κατά τη διάρκεια της θητείας του.

Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ: Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΕΡΒΟΛΗ

Κλιμάκιο με στελέχη του ΠΑΣΟΚ και με επικεφαλής τους υποψήφιους βουλευτές ενημερώθηκε από το Διοικητή του Νοσοκομείου Ρεθύμνου για τα γενικότερα θέματα του Νοσοκομείου.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται: «Στη συζήτηση έγινε εκτενής αναφορά στο θέμα που προέκυψε πανελλαδικά με την πρόταση που απέστειλε το Υπουργείο Υγείας για το νέους Οργανισμούς Λειτουργίας των Νοσοκομείων, που περιλαμβάνουν αστοχίες και παραλείψεις. Εκφράστηκε η απορία και η ανησυχία για αυτήν την επιλογή των υπηρεσιακών στελεχών του υπουργείου. Τόσο σχετικά με το χρόνο κατά τον οποίο επανέρχεται μία πρόταση που διακινείται εδώ και δύο χρόνια σε όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας μας, όσο και για τις παραλείψεις της πρότασης αυτής ειδικά για το Νοσοκομείο Ρεθύμνου, όπου δεν ενσωματώθηκαν οι ήδη δημοσιευμένες με αριθμό ΦΕΚ αποφάσεις που καθορίζουν και τον προβλεπόμενο αριθμό κλινών σε 220 και όχι 200 κλίνες και επομένως επαναπροσδιορίζεται ο αριθμός των προβλεπομένων οργανικών θέσεων του ιατρικού, νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού.

Όσον αφορά τις κτιριακές υποδομές, μετά την ολοκλήρωση και λειτουργία της επέκτασης έχει υπάρξει σημαντική βελτίωση των στεγαστικών και κτιριακών συνθηκών. Σε ό,τι αφορά τη στελέχωση, για το ιατρικό προσωπικό το Νοσοκομείο Ρεθύμνου βρίσκεται στην καλύτερη κατάσταση από ποτέ. Το γεγονός όμως του μεγάλου αριθμού συνταξιοδοτήσεων, της επέκτασης των δραστηριοτήτων του ΓΝΝΡ (ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ, κινητή μονάδα) και της λειτουργίας της νέας πτέρυγας, είναι προφανές ότι απαιτεί περαιτέρω ενίσχυση κυρίως του νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού. Επιπλέον, το Νοσοκομείο Ρεθύμνου κατέχει την πρωτιά στην Κρήτη αναφορικά με την απορροφητικότητα κονδυλίων του ΕΣΠΑ.

Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ επανέλαβαν τη δέσμευσή τους για τη σοβαρή και τεκμηριωμένη στήριξη της προσπάθειας διαρκούς αναβάθμισης του Νοσκοκομείου Ρεθύμνου και την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων υπάρχουν ή παρουσιαστούν. Η προσπάθεια όμως αυτή πρέπει να μείνει μακριά από την υπερβολή, το λαϊκισμό και τη δημαγωγία που δεν εξυπηρετούν τελικά το στόχο αντιμετώπισης των προβλημάτων, αλλά λόγω του ιδιαίτερα ευαίσθητου κοινωνικού χαρακτήρα του χρησιμοποιείται για κομματικές ή συνδικαλιστικές σκοπιμότητες».

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!