To σενάριο της άσκησης προέβλεπε ότι λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, φορτηγό πλοίο προσκρούει σε δεξαμενόπλοιο φορτωμένο με πετρέλαιο, με αποτέλεσμα τη δημιουργία ρήγματος και τη διαρροή περίπου 1000 κυβικών μέτρων μαζούτ στη θάλασσα.
Στην άσκηση συμμετείχαν δύο ειδικά κατασκευασμένα πλοία της εταιρείας Τεχνικής Προστασίας Περιβάλλοντος, δύο απορρυπαντικά σκάφη και ένα ελικόπτερο του Λιμενικού Σώματος- Ελληνικής Ακτοφυλακής.
Όπως εξήγησε ο πλωτάρχης Στυλιανός Μαρκουλάκης, της Διεύθυνσης Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος, η άσκηση πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια σε συνεργασία με τον EMSA, στο πλαίσιο του εθνικού σχεδίου έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση περιστατικών ρύπανσης.
Ο πλωτάρχης ανέφερε ότι ένα από τα καθήκοντα του EMSA είναι παροχή συνδρομής σε κράτη-μέλη, στην περίπτωση θαλάσσιας ρύπανσης και γι' αυτό τον λόγο ο ευρωπαϊκός οργανισμός έχει συνάψει συμβάσεις με εταιρείες που έχουν πλοία απορρύπανσης, προκειμένου να υπάρχει ένας στόλος σκαφών στην ευρωπαϊκή επικράτεια, που να μπορεί ανά πάσα στιγμή να συνδράμει στην περίπτωση σοβαρού συμβάντος.
Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Θαλασσίου Περιβάλλοντος τα πλοία αυτά, που είναι συνολικά 20 σε όλη την Ευρώπη, είναι κατάλληλα κατασκευασμένα ώστε να φέρουν ειδικό εξοπλισμό απορρύπανσης, ενώ είναι στελεχωμένα με πλήρωμα που είναι εκπαιδευμένο και πιστοποιημένο από το Διεθνή Οργανισμό Ναυσιπλοΐας (IMO- International Maritime Organization), στο Λονδίνο.
Στην περιοχή της Μεσογείου βρίσκονται οκτώ τέτοια πλοία, εκ των οποίων τα δύο δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και έχουν τη βάση τους στον Πειραιά. Πρόκειται για το δεξαμενόπλοιο "Αktea osrv" και το "Αegis I" της εταιρείας Τεχνικής Προστασίας Περιβάλλοντος, που συμμετείχαν στην άσκηση και έχουν υπογράψει ειδική σύμβαση με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια στη Θάλασσα.
Ο εκπρόσωπος της εταιρείας Θανάσης Πολυχρονόπουλος, δήλωσε ότι τα δύο πλοία έχουν συνολικά περίπου 20 εξειδικευμένα άτομα πλήρωμα, ενώ ανέφερε ότι το δεξαμενόπλοιο "Αktea osrv" είναι ένα πλοίο 80 μέτρων, εξοπλισμένο με ειδικό ραντάρ που εντοπίζει τις πετρελαιοκηλίδες 60 μίλια μακριά του και μάλιστα σε έντονο κυματισμό. Στις δεξαμενές του, προσέθεσε, έχει τη δυνατότητα να αποθηκεύσει έως 3.000 τόνους ρυπογόνων ουσιών. Για το "Αegis I" ο κ. Πολυχρονόπουλος τόνισε ότι πρόκειται για ένα βοηθητικό αντιρρυπαντικό πλοίο 60 μέτρων και έχει δυνατότητα να αποθηκεύσει στις δεξαμενές του 1000 τόνους πετρελαιοειδών.