«Η κατάσταση στην παγκόσμια οικονομία παραμένει δύσκολη», διαπίστωσε ο Σεργκέι Στεπάσιν. «Η κρίση χρέους στις χώρες της Ευρωζώνης επιδεινώνεται, η ανάπτυξη της οικονομίας των ΗΠΑ παραμένει εύθραυστη, ενώ ενδείξεις επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης εμφανίστηκαν και στην Κίνα. Σύμφωνα με τους περισσότερους αναλυτές, οι παγκόσμιες ανισορροπίες που προκάλεσαν την κρίση του 2008-2009,δεν έχουν εξαφανιστεί, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν οξυνθεί. Όλα αυτά έχουν επηρεάσει ήδη τη ρωσική αγορά συναλλάγματος».
Επικίνδυνα δεδομένα.
Ο κ. Στεπάσιν τόνισε πως το τελευταίο διάστημα η αξία του δολαρίου αυξήθηκε στα επίπεδα του Δεκεμβρίου του 2011, ενώ οι τιμές του πετρελαίου έπεσαν κάτω από τα 107 δολάρια το βαρέλι, τη στιγμή που ο ομοσπονδιακός προϋπολογισμός είχε διαμορφωθεί με βάση την τιμή των 115 δολαρίων το βαρέλι. «Από την περίοδο κιόλας της διαμόρφωσης του προϋπολογισμού, η Υπηρεσία Λογιστικών Ελέγχων είχε υποδείξει τους κινδύνους αυτούς», υπενθύμισε ο Στεπάσιν. «Σήμερα,αυτοί έχουν διογκωθεί, και πρέπει να ληφθούν υπόψη σε διάφορα επίπεδα. Από τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό και τις μεγαλύτερες κρατικές εταιρίες, μέχρι τις μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις. Για αυτόν ακριβώς το λόγο πρέπει να αναπτυχθεί το σύστημα ελέγχου τόσο στον κρατικό, όσο και στον ιδιωτικό τομέα».
Κατά τον Σεργκέι Στεπάσιν, μόνο τα κράτη και οι μεμονωμένες εταιρίες που λαμβάνουν υπόψη τα παγκόσμια προβλήματα και προετοιμάζονται εγκαίρως για τους πιθανούς κινδύνους, που κάνουν σωστούς υπολογισμούς και πραγματοποιούν αποτελεσματικό έλεγχο, έχουν περισσότερες πιθανότητες να διατηρήσουν και να ενισχύσουν τη θέση τους σε παγκόσμιο επίπεδο.
Νέα μέτρα.
Εν τω μεταξύ, το νέο σχέδιο νόμου για την Υπηρεσία Λογιστικών Ελέγχων θα υποβληθεί σύντομα στο Κοινοβούλιο, είπε ο κ. Στεπάσιν.Όπως διευκρίνισε, το συγκεκριμένο έγγραφο, αλλά και οι τροποποιήσεις στον κώδικα κατάταξης εξόδων και εσόδων του προϋπολογισμού, θα επιτρέψουν τη δημιουργία στη Ρωσία ενός ολοκληρωμένου συστήματος οικονομικού ελέγχου όσον αφορά τη χρήση της περιουσίας του κράτους και των πόρων του προϋπολογισμού.
Να σημειωθεί ότι σήμερα στη σφαίρα της προσοχής της Υπηρεσίας Λογιστικών Ελέγχων εντάσσονται πλέον οι κρατικοί φορείς, όλες οι εταιρίες στις οποίες έχει συμμετοχή το κράτος, όπως και τα σχέδια εκείνα που υλοποιούνται βάσει της εταιρικής σχέσης μεταξύ ιδιωτικού και κρατικού τομέα.Για παράδειγμα, η Υπηρεσία υποχρεούται να επιβλέπει και τη δραστηριότητα των ιδιωτικών εταιριών που επενδύουν στην κατασκευή των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων. «Δεν είναι όλα ρόδινα στη ζωή», σημειώνει ο πρόεδρος της Υπηρεσίας κ. Στεπάσιν. Όπως υποστηρίζει, στη Ρωσία πρέπει να δημιουργηθεί ένα σύστημα που θα επιτρέπει τη διαχείριση των κινδύνων και την πραγματοποίηση οικονομικού ελέγχου προς όλες τις κατευθύνσεις ταυτόχρονα.