η Γερμανίδα Καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ στις συζητήσεις που ειχε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, σύμφωνα με ανάλυση την οποία δημοσιεύει η εφημερίδα New York Times.
Οι δυο ηγέτες, που συναντήθηκαν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής G20 στο Λος Κάμπος του Μεξικό, συζήτησαν εκτενώς την ελληνική κρίση, με τον Αμερικανό πρόεδρο να προσπαθεί να πείσει την Καγκελάριο να δεχτεί κάποιες θεσμικές μεταρρυθμίσεις στο πακέτο αυστηρής λιτότητας που θα ελάφρυναν, με κάποιο τρόπο, τις ζωές των ελλήνων πολιτών.
Όπως τονίζουν στην Ελεν Κούπερ, απεσταλμένη της εφημερίδας στο Μεξικό, αμερικανοί αξιωματούχοι που παρευρέθηκαν στη συνάντηση των δυο ηγετών, «η Μέρκελ επέδειξε μια πιο ήπια στάση», αποκαλύπτοντας σημάδια για μια, μικρή έστω, διάθεση διαπραγμάτευσης των όρων του Μνημονίου.
Πλέον, όλοι ελπίζουν πως η γερμανική πλευρά θα δεχτεί την έκδοση του ευρωομολόγου χαμηλού επιτοκίου που θα «έριχνε» χρήμα στην αγορά. «Παρατηρούμε μια αλλαγή στις ευρωπαϊκές συνομιλίες όσον αφορά την κρίσιμη σημασία της υποστήριξης της ανάπτυξης», τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Λαέλ Μπρέιναρντ, ενώ ένας άλλος υψηλόβαθμος αμερικανός αξιωματούχος, που θέλησε να διατηρηθεί η ανωνυμία του, επεσήμανε πως «επιτέλους έχουμε μια αλλαγή στον «τόνο» που είχαν οι ευρωπαίοι ηγέτες πριν δυο χρόνια. Πλέον, άρχισαν να ακούν με μεγαλύτερη προσοχή αυτά που τους προτείνει ο πρόεδρος Ομπάμα. Επαναλάβαμε πολλές φορές πως το κλειδί για να βγούμε από την οικονομική ύφεση είναι να δοθεί, εδώ και τωρα, έμφαση στην ανάπτυξη. Όμως πολλοι ευρωπαίοι ηγέτες επέμεναν πως η ανάπτυξη μπορεί να περιμένει και να γίνει μακροπρόθεσμα». Όπως καταλήγει ο εν λόγω αξιωματούχος, «αναγνωρίζουμε πως οι διαθέσεις των ευρωπαίων ηγετών εχουν αρχίσει πλέον να μεταβάλλονται, γεγονός που είναι εξαιρετικά αισιόδοξο κι ευχάριστο για μας».
Ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πως «παρόλο που οι αποφάσεις μας εδώ δεν συμπεριλαμβάνουν καμία «ασημένια σφαίρα» [σ.σ: αμερικανική ιδιωματική έκφραση που σημαίνει «λύση σε ένα δύσκολο πρόβλημα»], εντούτοις πιστεύω πως είναι πασίδηλη, ανάμεσα σε όλους τους ηγέτες, η αίσθηση του επείγοντος. Όλοι μας αντιλαμβανόμαστε την κρισιμότητα της κατάστασης».
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr