χρηματιστήριο και τις επιχειρήσεις. Όλα τα μετρήσιμα (και μη) στοιχεία δείχνουν ότι, αν οδηγηθούμε στον σχηματισμό λειτουργικής κυβέρνησης, η αγορά έχει ελπίδες να ανακάμψει. Αλλιώς χρηματιστήριο και εταιρείες θα βυθιστούν σε νέο κύκλο απαξίωσης, που μαθηματικά θα φέρει την αγορά από τα επίπεδα του 1992, όπου βρίσκεται σήμερα, πολύ πίσω και από τη δεκαετία του... 1970.
Μπορεί το χρηματιστήριο να πέφτει από το 2009, αλλά η εξάρτηση της αγοράς από τις πολιτικές εξελίξεις φάνηκε στις εκλογές της 6ης Μαΐου. Στην τελευταία συνεδρίαση πριν από τις κάλπες ο Γενικός Δείκτης βρισκόταν στις 690 μονάδες. Σήμερα παλεύει να κρατηθεί στις 500, έχοντας χάσει 25% ή περίπου 6 δισ. ευρώ σε επίπεδο κεφαλαιοποίησης.
Ο κυριότερος λόγος είναι η πολιτική αβεβαιότητα. Τη Δευτέρα χρειάστηκε ο... «αέρας» δημοσκοπήσεων που έδειχναν ότι υπάρχουν πιθανότητες για λειτουργική κυβέρνηση ώστε να σημειωθεί άνοδος πάνω από 6%. Ωστόσο οι δημοσκοπήσεις είναι ενδείξεις, οι οποίες δεν μπορούν μόνες να συντηρήσουν μια ανοδική τάση. Έτσι την επομένη η αγορά επέστρεψε στα χαμηλά λόγω των μαύρων εταιρικών αποτελεσμάτων.
Οι ρευστοποιήσεις μετά τις εκλογές έχουν φέρει (παρά την πρόσκαιρη άνοδο) τη συνολική κεφαλαιοποίηση στα 22 δισ. Για να έχουμε μια σύγκριση, αυτή ήταν η κεφαλαιοποίηση της Εθνικής Τράπεζας στα τέλη του 2007, όταν το χρηματιστήριο είχε αποτίμηση 170 δισ. ευρώ.
Όπως τονίζουν όλοι οι αναλυτές, εάν δεν φύγουμε από την προοπτική μιας νέας ακυβερνησίας, το χρηματιστήριο θα συνεχίσει να καταρρέει διότι για τους περισσότερους επενδυτές το ρίσκο της χώρας θεωρείται τόσο μεγάλο, ώστε λίγους ενδιαφέρει η υγιής (ακόμη) κατάσταση αρκετών ελληνικών ομίλων ή η ελκυστική αποτίμηση των μετοχών τους.
Πάντως η καθημερινή σπέκουλα για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, εάν δεν υπάρξει κυβέρνηση που να τηρήσει το μνημόνιο, οδηγεί πολλούς ξένους να τη θεωρούν... δεδομένη. Όμιλοι με επενδύσεις στην Ελλάδα βγάζουν αναλύσεις με προβλέψεις για αποχώρηση από τη χώρα, ενώ μεγάλοι οίκοι και τράπεζες δημοσιεύουν εκθέσεις με ημερομηνίες εξόδου από το κοινό νόμισμα! Ωστόσο αυτό... δεν φαίνεται να ισχύει. Εάν οι δανειστές φοβούνταν έξοδό μας, θα είχαν βρει τρόπο να μην δώσουν τα 19 δισ. των εγγυήσεων στις τράπεζες για την πρώτη φάση της ανακεφαλαιοποίησης.
Απώλειες
Παρ’ όλα αυτά, το κλίμα που έχει διαμορφωθεί, με στόχο να ξεφτιλιστεί ό,τι έχει μείνει όρθιο, πιέζει ακόμη και τα πλέον αμυντικά «χαρτιά» του Χ.Α. Εκτός από τις τράπεζες, ισχυροί όμιλοι με εξαγωγικό χαρακτήρα, που είχαν επιδείξει αξιοσημείωτη αντοχή στην τριετία, εσχάτως «γράφουν» μεγάλες απώλειες. Ίσως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό των Folli Follie , που μέχρι τις εκλογές είχαν μηδαμινές απώλειες, αλλά έκτοτε έπεσαν σχεδόν 50%. Ανάλογες ήταν και οι επιπτώσεις στα ΕΛΠΕ και τον όμιλο ΒΙΟΧΑΛΚΟ, ενώ η δραματική πτώση έπληξε ακόμη και εταιρείες με μεγάλη κερδοφορία και ρευστότητα, όπως τα Jumbo και ο ΟΠΑΠ.
Ο δείκτης μεγάλης κεφαλαιοποίησης έχασε μετεκλογικά πάνω από το 25% της αξίας του, δημιουργώντας ερωτήματα για το μέλλον... ανεξαρτήτως πολιτικού σεναρίου. Ας δούμε μερικά παραδείγματα:
♦ Στη ΔΕΗ η κεφαλαιοποίηση έπεσε στα 367 εκατ. ευρώ με μηνιαίες απώλειες 38% και ετήσιες 83%.
♦ Ο ΟΠΑΠ, σε 15 ημέρες, έχασε σχεδόν 1 δισ., παρά τα καλά αποτελέσματα (κέρδη τριμήνου 132 εκατ. ευρώ), και η συνολική αξία του έπεσε κάτω από τα 1,3
δισ.
♦ ΕΛΠΕ και Coca Cola , από τις πιο «αμυντικές» επιλογές (με απώλειες 18% - 20% τον μετεκλογικό μήνα), έχουν σήμερα τις μεγαλύτερες κεφαλαιοποιήσεις: στα 1,4 και 4,5 δισ. αντίστοιχα.
♦ Αντίθετα, δύο άλλοτε μεγάλοι πρωταγωνιστές είναι σκιά του εαυτού τους: η MIG με κεφαλαιοποίηση μόλις 175 εκατ. ευρώ και ο Ελλάκτωρ στα 122 εκατ.
♦ Στις τράπεζες οι απώλειες είναι τρομακτικές. Η ΕΤΕ αποτιμάται σε 1,2 δισ. ευρώ, η Alpha σε 480 εκατ., η Eurobank σε 300 εκατ., το T.T. κοντά στα 90 εκατ., η Πειραιώς στα 250 εκατ., η Κύπρου στα 500 εκατ. και η Cyprus Popular στα 156 εκατ. Όλες μαζί δεν αξίζουν ούτε το 20% της Εθνικής του 2007... Και όλα αυτά μετά την πρώτη φάση ανακεφαλαιοποίησης.
Η μεσαία κεφαλαιοποίηση έχει υποχωρήσει ακόμη περισσότερο από τους
μεγάλους. Αντιθέτως ο δείκτης της μικρής κεφαλαιοποίησης ξεχωρίζει με πτώση μόνο 13,5%. Βέβαια, οι λίγες μετοχές που κινούνται με άνοδο παρουσιάζουν τόσο μικρή αξία συναλλαγών, ώστε στις περισσότερες περιπτώσεις δεν ξεπερνά τα 1.000 ευρώ την ημέρα...
Συμπέρασμα: Όλοι θέλουν κυβέρνηση για να προχωρήσει η χώρα. Νέα φάση ακυβερνησίας... απλώς δεν προβλέπεται. Γι’ αυτό όσοι μιλούν κατ’ ιδίαν με τους επιχειρηματίες γνωρίζουν ότι πλέον αυτοί περιλαμβάνουν και τον Τσίπρα στους πιθανούς πρωθυπουργούς. Αντίθετα με πολλά... ΜΜΕ! topontiki.gr