Εκεί όπου προφανώς είχε σχεδιάσει να επιστρέψει με τη γνωστή της … άνεση μετά από κάθε Σύνοδο της ΕΕ και να απευθυνθεί στους βουλευτές ζητώντας τους να επικυρώσουν το δημοσιονομικό σύμφωνο και την έναρξη λειτουργίας του Μόνιμου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM).
Μόνο που τα πράγματα δεν ήρθαν όπως τα είχε φανταστεί και αίφνης βρέθηκε να προσπαθεί να αιτιολογήσει την «ήττα» της στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών.
Στην ομιλία της στην Bundestag η Γερμανίδα Καγκελάριος απηύθυνε έκκληση στους Γερμανούς βουλευτές να εγκρίνουν το δημοσιονομικό σύμφωνο: «Η Γερμανία, με την επικύρωση του δημοσιονομικού συμφώνου και του ESM από όλα τα κόμματα της βουλής, θα στείλει ένα πολύ σημαντικό μήνυμα, ένα μήνυμα ενότητας και αποφασιστικότητας, ένα μήνυμα ότι υπερβαίνουμε την ευρωπαϊκή κρίση χρέους με βιώσιμο τρόπο».
Αλλά αυτό που την «έκαιγε» ήταν το να δικαιολογήσει την υποχώρησή της απέναντι στη … συνδυασμένη «επίθεση» Ιταλίας και Ισπανίας, που τελικώς την οδήγησε σε συμβιβασμό και στην υπογραφή της στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου που ρητά επιτρέπει την απευθείας χρηματοδότηση των ασθενέστερων ευρωπαϊκών οικονομιών από τα Ταμεία και τους Μηχανισμούς Διάσωσης, όπως και τη χρήση κεφαλαίων του ΕSM για την αγορά ομολόγων των κρατών μελών της Ευρωζώνης.
Οι «φίλοι» και αντίπαλοί της περίμεναν στη γωνία. Μάλιστα εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης επιχείρησαν να αναβάλλουν την όλη διαδικασία ψήφισης του Συμφώνου Σταθερότητας. Κάτι που τελικώς δεν έγινε, ενώ τελικά ο νόμος για το Δημοσιονομικό Σύμφωνο εγκρίθηκε από το Ομοσπονδιακό Γερμανικό Κοινοβούλιο με ψήφους 491 υπέρ, 111 κατά και 6 αποχές.
Μόνο που δεν ήταν μια «καθαρή νίκη» της κυρίας Μέρκελ. Ενδεικτικό είναι πως η ίδια «αναγκάστηκε» στην ομιλία της να απαντήσει και στην κριτική που δέχθηκε για το ότι δέχθηκε να ξεκινήσει και η διαδικασία για περαιτέρω τραπεζική ενοποίηση και παραχώρηση εποπτικών αρμοδιοτήτων στην ΕΚΤ. Η Μέρκελ έτοιμη να παραχωρήσει εθνική κυριαρχία ήταν το σχόλιο μέλους του Κοινοβουλίου.
Η Καγκελάριος έσπευσε να απαντήσει πως ούτε καν οι σχετικές προτάσεις-βάση συζήτησης δεν θα είναι έτοιμες ως το τέλος του 2012. Είπε χαρακτηριστικά: «Δεν πρόκειται να συμβεί σε μια μέρα, ούτε σε δύο εβδομάδες. Είναι μια πιο μακροπρόθεσμη διαδικασία, μια πρόταση για αυτό θα είναι έτοιμη ως το τέλος του έτους».
Αλλά η ουσία είναι πως μετά τη Σύνοδο της 29ης Ιουνίου η φράου Μέρκελ ίσως απολέσει τον χαρακτηρισμό «Σιδηρά Καγκελάριος» …