tromaktiko: Κομισιόν: Καθοριστικός ο ρόλος της κυπριακής Προεδρίας για το μέλλον της ΕΕ

Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

Κομισιόν: Καθοριστικός ο ρόλος της κυπριακής Προεδρίας για το μέλλον της ΕΕ



Καθοριστικός θα είναι ο ρόλος της κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, καθώς από τις αρχές του Ιουλίου αναμένεται να συζητηθούν σημαντικά θέματα που έχουν σχέση με το... μέλλον της ΕΕ, όπως η τραπεζική ένωση , δήλωσε ο Επικεφαλής του Γραφείου της Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επιτρόπου Δικαιοσύνης, Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και Ιθαγένειας Βίβιαν Ρέντινγκ, Μάρτιν Σέλμαϊρ.

Σε συνέντευξη του στο ΚΥΠΕ ο κ. Σέλμαϊρ εκφράζει την ικανοποίησή του για την εξαιρετική προετοιμασία της Κύπρου για την Προεδρία, προσθέτοντας ότι οι μικρές χώρες της ΕΕ μπορεί να μην έχουν μεγάλο αριθμό ατόμων, αλλά έχουν πολύ αφοσιωμένα και ταλαντούχα άτομα.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις προσδοκίες του από την κυπριακή Προεδρία κάνει αναφορά στην ανάγκη για σταθερότητα στην Ευρώπη και ένα όραμα για το μέλλον της, το οποίο χαρακτηρίζει ως το πιο σημαντικό διακύβευμα της κυπριακής Προεδρίας.

Σύμφωνα με τον Επικεφαλής του Γραφείου της κ. Ρέντινγκ, από τις αρχές Ιουλίου, η κυπριακή Προεδρία θα κληθεί να ολοκληρώσει μια μεταρρύθμιση που θα απλοποιεί τα πράγματα για τις επιχειρήσεις, αφού προνοεί την αναγνώριση και εφαρμογή αποφάσεων αστικών δικαστηρίων ενός κράτους μέλους από όλα τα υπόλοιπα.

Απαντώντας σε ερώτηση για την τραπεζική ένωση εκφράζει τη θέση ότι είναι επακόλουθο του ενιαίου νομίσματος, καθώς και ότι πρέπει να υπάρχει σε ευρωπαϊκό επίπεδο ισχυρή τραπεζική εποπτεία ‘με δόντια’. Η τραπεζική ένωση, αναφέρει, θα εμπνεύσει στους πολίτες και στις επιχειρήσεις εμπιστοσύνη.

Ο κ. Σέλμαϊρ αναφέρεται και σε δύο θέματα του τομέα Δικαιοσύνης που βρίσκονται στην ατζέντα της κυπριακής Προεδρίας, τη μεταρρύθμιση των κανόνων της προστασίας δεδομένων και του κοινού ευρωπαϊκού νόμου αγοραπωλησιών. Στόχος τους, προσθέτει, είναι η προστασία των καταναλωτών παντού στην ΕΕ και η διασφάλιση της ανάπτυξης διασυνοριακών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων καλύτερα, πιο εύκολα και με λιγότερο κόστος.

Εκφράζει τέλος την άποψη της Επιτρόπου Ρέντινγκ ότι η ΕΕ πρέπει να προχωρήσει σε μια ομοσπονδιακή κατάσταση πραγμάτων. Η κρίση, αναφέρει, δείχνει ότι το υφιστάμενο σύστημα της ΕΕ δεν είναι αρκετά ισχυρό.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!