Τα επίπεδα κατανάλωσης υπερβαίνουν κατά πολύ τη συνιστώμενη ημερήσια σύσταση. Για το γενικό πληθυσμό το ποσοστό θα πρέπει να είναι μικρότερο από 2.400 mg νατρίου ανά ημέρα, που αντιστοιχεί σε 6 γραμμάρια αλάτι (περίπου 1 κουταλάκι του γλυκού) και για τα άτομα με υπέρταση, η ποσότητα κατεβαίνει στα 1.500 mg νατρίου (4 γραμμάρια αλάτι).
Ας δούμε 10 πρακτικές συμβουλές για την μείωση της κατανάλωσης αλατιού στην καθημερινότητα μας:
• Μην βάζετε αλάτι κατά την παρασκευή του φαγητού. Προσθέστε το αφού μαγειρευτεί, έτσι ώστε να έχετε τον έλεγχο της ποσότητας.
• Αντικαταστήστε το αλάτι με μυρωδικά, μπαχαρικά, ξύδι ή λεμόνι για να νοστιμίσετε το φαγητό σας.
• Να αποφεύγετε κατεψυγμένα- κονσερβοποιημένα λαχανικά. Προτιμάτε φρέσκα.
• Να αποφεύγετε τρόφιμα με συντηρητικά.
• Να αποφεύγετε παστά- αλλαντικά και να ξεπλένετε τις κονσερβοποιημένες τροφές που είναι σε άλμη.
• Να αποφεύγετε έτοιμα παρασκευάσματα, όπως κράκερ, κουλούρια, πατατάκια, ποπ κορν, γαριδάκια, κ.λπ.. Αξιοσημείωτο είναι πως περίπου το 70% της πρόσληψης αλατιού ενός ατόμου προέρχεται από επεξεργασμένα τρόφιμα.
• Να αποφεύγετε τα έτοιμα dressings, όπως κέτσαπ, μαγιονέζα κ.λπ..
• Να προσέχετε τους ξηρούς καρπούς. Προτιμάτε τους ωμούς και ανάλατους.
• Να κοιτάτε πάντα τις ετικέτες στα τρόφιμα. Το νάτριο μπορεί να περιέχεται και σε άλλες χημικές μορφές πέραν του γνωστού σας αλατιού: χλωριούχο νάτριο, γλουταμινικό μονονάτριο, baking-powder, διττανθρακικό νάτριο, άλμη, φωσφορικό δινάτριο άλας, αλγινικό νάτριο, βενζοϊκό νάτριο, υδροξείδιο του νατρίου, προπιονικό νάτριο, θειώδες νάτριο.
• Τέλος, δοκιμάστε υποκατάστατα αλατιού που περιέχουν λίγο νάτριο και αρκετό κάλιο π.χ. χλωριούχο κάλιο.
dete.gr