διάστημα μεταξύ 23 και 26 Μαΐου στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστήμιο της Αττάλειας, με την συμμετοχή διαπρεπών επιστημόνων.
Την περιοχή μας εκπροσώπησαν στο παραπάνω Συμπόσιο η Αργυρούλα Δουλγέρη - Ιντζεσίλογλου, προϊσταμένη της ΙΓ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και η Σοφία Κραβαρίτου, αρχαιολόγος του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Θεσσαλικών Σπουδών. Το θέμα εισήγησης της κ. Ιντζεσίλογλου ήταν μια πολύ σημαντική επιτύμβια επιγραφή του 5ου π.Χ. αιώνα, γραμμένη στο Θεσσαλικό τοπικό αλφάβητο, η οποία φυλάσσεται στον αύλειο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Αλμυρού.
Οι σύνεδροι, καθηγητές Πανεπιστημίου, ερευνητές, υποψήφιοι διδάκτορες και φοιτητές στην πλειοψηφία τους, παρακολούθησαν με πολλή προσοχή την ανακοίνωση της κ. Ιντζεσίλογλου, η οποία αναφέρθηκε στην συγκεκριμένη επιτύμβια στήλη, υπογραμμίζοντας ότι «σύμφωνα με το κείμενό της ήταν τοποθετημένη δίπλα σε δημόσιο δρόμο, στον τάφο ενός νεκρού άνδρα, ο οποίος έσωσε την πατρίδα του από κάποιο κίνδυνο».
Πρόκειται για παλιό εύρημα, άγνωστης προέλευσης, το οποίο εμφανίστηκε μετά από τακτοποίηση των αρχαίων λίθινων ευρημάτων στην αυλή του αρχαιολογικού Μουσείου του Αλμυρού. «Είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση, πώς η «ανασκαφή» σε αποθήκες των Μουσείων μπορεί να φέρει και πάλι στο φως ξεχασμένες αρχαιότητες που έχουν πολύ μεγάλη σημασία και για κάποιο λόγο δεν έτυχαν της προσοχής των αρχαιολόγων μέχρι τώρα» επισημαίνει η κ. Ιντζεσίλογλου.
Η συγκεκριμένη λίθινη επιτύμβια στήλη είναι πολύ σημαντική για έναν ακόμη λόγο, διότι αναφέρεται η πατρίδα του νεκρού άνδρα, ο οποίος ήταν «Θετιαιεύς». Κατάγονταν δηλαδή, από την αρχαία πόλη Θετίαια, η οποία «δεν μας είναι γνωστή από τις αρχαίες πηγές ή από άλλες επιγραφές, την εντοπίζουμε για πρώτη φορά και θα πρέπει πιθανότατα να αναζητηθεί μεταξύ της αρχαίας Φαρσάλου και της αρχαίας Σκοτούσσας» επισημαίνει η προϊσταμένη της ΙΓ Εφορείας.
Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι στην Οργανωτική και στην Επιστημονική Επιτροπή του Συμποσίου συμμετείχαν καθηγητές από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και από το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, ενώ έλαβαν μέρος από ελληνικής πλευράς καθηγητές και ερευνητές από διάφορα Πανεπιστήμια της Ελλάδος, της Ευρώπης και της Αμερικής, από το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, από την Αρχαιολογική Υπηρεσία κ.ά.
«Είναι πολύ μεγάλο το ενδιαφέρον των Τούρκων συναδέλφων για τις αρχαίες ελληνικές επιγραφές, οι οποίες βρίσκονται στην Μικρά Ασία» αναφέρει η κ. Ιντζεσίλογλου και προσθέτει «πολλοί Τούρκοι συνάδελφοι επιγραφολόγοι εκπονούν διδακτορικές διατριβές πάνω σε αρχαίες ελληνικές επιγραφές».
Το συγκεκριμένο εύρημα που παρουσίασε η προϊσταμένη της ΙΓ΄ ΕΠΚΑ, είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένο με την μακραίωνη ιστορική διαδρομή της περιοχής μας και παρά το γεγονός ότι η επιτύμβια στήλη είναι σπασμένη στα δύο άκρα και λείπει σημαντικό μέρος της επιγραφής, εν τούτοις δίνει πολύ σημαντικές αρχαιολογικές και ιστορικές πληροφορίες που ανάγονται στον 5ο αιώνα π.Χ.
erroso.blogspot.com