tromaktiko: Η Κύπρος παρέλαβε την Προεδρία της CEPOL

Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012

Η Κύπρος παρέλαβε την Προεδρία της CEPOL



Η Κύπρος παρέλαβε σήμερα την Προεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου Ευρωπαϊκής Αστυνομικής Ακαδημίας (CEPOL), στο πλαίσιο της ανάληψης της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, που αρχίζει την 1η Ιουλίου.
Η τελετή παράδοσης παραλαβής, το λεγόμενο handover meeting, από τη Δανική Προεδρία του ΔΣ στην Κυπριακή, πραγματοποιήθηκε με την υπογραφή Πρωτοκόλλου Παράδοσης-Παραλαβής σε ξενοδοχείο της Λευκωσίας, στην παρουσία του Διευθυντή του Οργανισμού Φέρενκ Μπάνφι. Από την Κυπριακή Δημοκρατία, το Πρωτόκολλο Παράδοσης-Παραλαβής υπέγραψε ο Διευθυντής της Αστυνομικής Ακαδημίας Κύπρου, Ανώτερος Αστυνόμος Ζαχαρίας Χρυσοστόμου και από την απερχόμενη Δανική Προεδρία ο Κιμ Χάνσεν Σβερ.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, κατά τη διάρκεια της τελετής, ο κ. Χρυσοστόμου είπε πως με την ανάληψη της Προεδρίας του ΔΣ της Ευρωπαϊκή Αστυνομικής Ακαδημίας, η Κύπρος θα έχει την ευθύνη συντονισμού, διαχείρισης και ελέγχου όλων των θεμάτων που εμπίπτουν εντός των αρμοδιοτήτων της CEPOL, ενώ θα προεδρεύσει σε διάφορες συναντήσεις υψηλού επιπέδου τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό.

«Καθ' όλη τη διάρκεια του ΔΣ της CEPOL από την Κυπριακή Δημοκρατία, η Κυπριακή Προεδρία θα δώσει έμφαση σε θέματα μείζονος σημασίας, τα οποία απασχολούν τον Οργανισμό, τα σημαντικότερα από τα οποία είναι η υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Κατάρτισης (European Training Scheme), η προώθηση των συζητήσεων που αφορούν το νέο νομικό πλαίσιο της CEPOL (The new Legal Framework of CEPOL)», είπε ο κ. Χρυσοστόμου.

Πρόσθεσε πως η Κύπρος αναλαμβάνει την Προεδρία της CEPOL σε μια κρίσιμη περίοδο, καθώς έχουν καταργηθεί οι ομάδες εργασίας και οι Επιτροπές. Οπόταν, όπως εξήγησε, η CEPOL μπαίνει σε ένα νέο εργασιακό περιβάλλον. «Με την τελευταία απόφαση του ΔΣ υπάρχει η δυνατότητα δημιουργίας νέων ομάδων εργασίας με περισσότερο στοχευμένες προσεγγίσεις. Επίσης, κατά τη διάρκεια της Προεδρίας μας, θα εκδοθεί το Communication από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ό,τι αφορά το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Κατάρτισης και βεβαίως, σε μεγάλο βαθμό θα ληφθούν αποφάσεις σε ό,τι αφορά τη νέα νομική βάση της CEPOL», ανέφερε.

Ο κ. Χρυσοστόμου απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ, σημείωσε πως θα υπάρξουν δύο σημαντικές συναντήσεις στην Κύπρο και αρκετές στο εξωτερικό. «Η πιο σημαντική και υψηλού επιπέδου συνάντηση στην Κύπρο θα πραγματοποιηθεί το Νοέμβριο, όταν θα έχουμε την συνάντηση του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Αστυνομικής Ακαδημίας, του οποίου θα προεδρεύουμε. Επίσης, θα πραγματοποιηθεί στη Λεμεσό το Presidency Conference με θέμα τη βία στην οικογένεια. Παράλληλα θα υπάρξουν συναντήσεις και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, όπως στο Λονδίνο και στις Βρυξέλλες», είπε.

Ο κ. Χρυσοστόμου προέβη σε μια ιστορική αναδρομή της CEPOL, λέγοντας ότι ιδρύθηκε το 2000 και πως μετά από απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, από το 2006 αποτελεί θεσμικό όργανο της ΕΕ. Η κύρια αποστολή της είναι η κατάρτιση των ανώτερων αξιωματικών σε μια κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση σε θέματα καταστολής και πρόληψης του διασυνοριακού εγκλήματος, την τήρηση της δημόσιας τάξης και ασφάλειας, της εκπόνησης κοινών εκπαιδευτικών προγραμμάτων και τη διάδοση βέλτιστων πρακτικών.

Από την πλευρά της απερχόμενης Δανικής Προεδρίας, ο κ. Σβερ ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι στο Πρωτόκολλο υπογραμμίστηκαν τα τρέχοντα και σημαντικά θέματα που αφορούν τη CEPOL. «Η ουσία είναι πως η CEPOL στο μέλλον, κατά τη διάρκεια των επερχόμενων Προεδριών δεν θα είναι ένας απομονωμένος θεσμός εκπαίδευσης, αλλά θα έχουμε να διαδραματίσουμε ένα σημαντικό ρόλο σε ένα ολοκληρωμένο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Κατάρτισης για την επιβολή του νόμου», είπε.

Πρόσθεσε πως αυτή αποτελεί την πραγματική πρόκληση για τις επερχόμενες Προεδρίες, και η δουλειά θα αρχίσει οπωσδήποτε από την κυπριακή. «Θα εργαστούμε συλλογικά για την ανάπτυξη αυτού του προγράμματος», ανέφερε.

Ο κ. Σβερ σημείωσε πως κατά τη διάρκεια της Δανικής Προεδρίας έγινε κατορθωτή η υιοθέτηση ενός αρκετά μεγάλου αριθμού σημαντικών αποφάσεων, κάτι που επιτεύχθηκε κυρίως λόγω του ορθολογικού τρόπου άσκησης της Προεδρίας. «Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με όλες αυτές τις αποφάσεις που υιοθετήθηκαν κατά τη διάρκεια της Δανικής Προεδρίας, και παραδίδουμε στην Κυπριακή Προεδρία μια καθαρή ατζέντα», κατέληξε.

Από την πλευρά του, ο Διευθυντής του Οργανισμού Φέρενκ Μπάνφι, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ανέφερε πως η τελετή παράδοσης, η οποία φιλοξενείται από την Κυπριακή Προεδρία, αποτελεί το κλειδί για την επιχειρησιακή συνέχεια της Ευρωπαϊκή Αστυνομικής Ακαδημίας. Ανέφερε ότι εντός της ΕΕ βρίσκονται σε εξέλιξη σημαντικές διοικητικές αλλαγές στον τομέα της εκπαίδευσης για την εφαρμογή του νόμου και γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια να ευθυγραμμιστούν τα εκπαιδευτικά συστήματα μέσω του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Κατάρτισης.

«Είναι ευρέως γνωστό το πρόβλημα του διασυνοριακού εγκλήματος. Συνεπώς η αφοσίωση της Ευρωπαϊκής κοινότητας για την εφαρμογή του Νόμου μέσω της κατάρτισης θα είναι καθοριστικής σημασίας για την ασφάλεια των Ευρωπαίων πολιτών στο μέλλον», είπε. Τέλος, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τη φιλοξενία εκ μέρους της επερχόμενης Κυπριακής Προεδρίας και την ίδια ώρα ευχαρίστησε την απερχόμενη Δανική Προεδρία για την επαγγελματική και αφοσιωμένη δουλειά που προσέφερε στον Οργανισμό.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!