tromaktiko: Έκθεση Deloitte: Μια τρύπα στο νερό οι αποκρατικοποιήσεις

Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

Έκθεση Deloitte: Μια τρύπα στο νερό οι αποκρατικοποιήσεις



Το ποσό των 180 εκατομμυρίων ευρώ μπήκε στα κρατικά ταμεία από την πώληση κρατικής ακίνητης περιουσίας μέχρι τον Φεβρουάριο, ενώ η χώρα έχει θέσει ως στόχο...
τη συγκέντρωση δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ.

Όπως αναφέρει το "Βήμα", σύμφωνα με έκθεση της Deloitte για την Ελλάδα, με τίτλο "Office Politics: Βελτιώνοντας τη Διαχείριση των Δημόσιων Περιουσιακών Στοιχείων", σήμερα τα κράτη κατατάσσονται μεταξύ των μεγαλύτερων ιδιοκτητών ακίνητης περιουσίας στον κόσμο. Το 2009, οι πωλήσεις κρατικών περιουσιακών στοιχείων στην Ευρώπη ανήλθαν στα 840 εκατ. ευρώ.

"Το ποσό αυτό δεν αποτελεί μόνο σημαντική εξοικονόμηση χρημάτων, αλλά σηματοδοτεί και μια αλλαγή στη νοοτροπία γύρω από τη διαχείριση των δημόσιων περιουσιακών στοιχείων", αναφέρει η έκθεση.

O Νίκος Σοφιανός, πρόεδρος της Deloitte Ελλάδας υπογράμμισε πως "δυστυχώς στη χώρα μας επικρατεί μεγάλη σύγχυση σε ότι αφορά τη δημόσια περιουσία ή πλούτο, όπως συχνά αναφέρεται, και την εκμετάλλευσή του. Οι συζητήσεις που γίνονται είναι εντελώς θεωρητικές και εστιάζονται στην πολιτική διάσταση του θέματος. Η σύγχυση είναι ακόμη μεγαλύτερη σε ό,τι αφορά την κυριότητα των περιουσιακών στοιχείων, η οποία συνδέεται άμεσα με την πρόσοδο και γενικά την ωφέλεια που προκύπτει από την εκμετάλλευση τους, ποιοι τη δικαιούνται και πώς κατανέμεται στους δικαιούχους.

Είναι λογικό βέβαια να θεωρείται ο ιδιοκτήτης ως ο νόμιμος δικαιούχος της ωφέλειας και συνεπώς να συνδέεται η μεταβίβαση της κυριότητας με την απώλεια του δικαιώματος αυτού. Ωστόσο, η εκμετάλλευση στο πλαίσιο της οποίας εντάσσεται και η ιδιωτικοποίηση, δεν σημαίνει απαραίτητα πώληση. Το θέμα πρέπει να αντιμετωπιστεί τεχνοκρατικά και όχι πολιτικά".

Η έκθεση υλοποιήθηκε με στόχο να διερευνήσει θέματα όπως σε τι ωφελεί η ύπαρξη ενός κράτους - ιδιοκτήτη ακίνητης περιουσίας, πόσο αποτελεσματικά διαχειρίζονται τα κράτη την ακίνητη περιουσία τους, πώς σε μια περίοδο λιτότητας οι κυβερνήσεις μπορούν να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητά τους στο συγκεκριμένο τομέα και να απαλλαγούν από τις σπατάλες.

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!