Έναντι της εκτίναξης των επιτοκίων δανεισμού χωρών της ευρωζώνης όπως η Ιταλία και η Ισπανία, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι έχει προτείνει να χρησιμοποιηθεί το EFSF για να εξαγοράζεται κρατικό χρέος στη δευτερογενή αγορά ομολόγων.
Ερωτηθείς σήμερα από τα μέσα ενημέρωσης, στα περιθώρια της G20 στο Λος Κάμπος του Μεξικού, ο ίδιος τόνισε πως «το σκεπτόμαστε αυτό» στην ευρωζώνη.
Προκειμένου να είναι «επαρκής και αξιόπιστη», η «ασπίδα κατά των spread θα πρέπει να διαθέτει μία τραπεζική άδεια που θα του επέτρεπε να αντλεί ρευστότητα με προνομιακά επιτόκια από την ΕΚΤ», τονίζει σήμερα το ιταλικό ΥΠΕΞ στην επίσημη ιστοσελίδα του. Μολαταύτα, το Βερολίνο αντιτίθεται στην παροχή μίας τέτοιας τραπεζικής άδειας σε αυτό το ταμείο δανεισμού.
Η ασπίδα, «που έχει προτείνει η ιταλική κυβέρνηση», και η οποία θα επέτρεπε να στηριχθούν «οι χώρες που βρίσκονται στο στόχαστρο της κερδοσκοπίας, ακόμη και ένα έχουν εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις και έχουν ισοσκελίσει τους προϋπολογισμούς τους, αρέσει στη Γαλλία και τη Μαδρίτη», τονίζει στην ιστοσελίδα του το Μέγαρο Φαρνεζίνα (ΥΠΕΞ).
«Η Γερμανία, μόλο που το θεωρεί θεωρητικώς εφικτό, υπενθυμίζει πως υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις για να επεμβαίνει το EFSF», τονίζει το υπουργείο.
Κατά την ίδια πηγή, «τόσο ο Μάριο Μόντι, όσο και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ έκαναν αναφορά στο EFSF, αλλά με βάση την ιταλική υπόθεση που δεν προβλέπει την παρέμβαση της τρόικας» (ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ).
Αυτή η ιδέα του Μάριο Μόντι θα συζητηθεί αύριο κατά τη διάρκεια της μίνι-συνόδου Ιταλίας, Γερμανίας, Γαλλίας και Ισπανίας στη Ρώμη, η οποία «αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της ευρωζώνης», κατά το ιταλικό ΥΠΕΞ.