ασκεί πιέσεις στην Ισπανία να αντλήσει κεφάλαια από τα ευρωπαϊκά ταμεία πριν η τραπεζική κρίση που αντιμετωπίσει οδηγήσει την μεσογειακή χώρα σε οικονομική καταστροφή, θέτοντας σε κίνδυνο την υπόλοιπη Ευρώπη. Πάντα σύμφωνα με το δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προσέγγισαν τους Ισπανούς ομολόγους τους την περασμένη εβδομάδα σε μια προσπάθεια να τους πείσουν να αντλήσουν έκτακτη χρηματοδότηση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (ESM).Η κίνηση έχει στόχο να κατασιγαστούν οι φόβοι για την διάδοση της οικονομικής κρίσης και να αποτραπεί ο κίνδυνος για την ευρωζώνη. Βάσει των γερμανικών σχεδιασμών--γράφει το Σπίγκελ--η Ισπανία θα αντλήσει χρήματα από το ταμείο αυτό της ΕΕ για να ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζές της, πολλές εκ των οποίων αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα λόγω των 'τοξικών' δανείων μετά την ένρηξη της φούσκας της αγοράς των ακινήτων τα τελευταία χρόνια. Οι ανησυχίες για την ικανότητα της ισπανικής οικονομίας να αντεπεξέλθει στην κρίση των δανείων ώθησε τους επενδυτές να αξιώνουν ακόμα υψηλότερα επιτόκια για το ισπανικό δημόσιο χρέος, γεγονός που τα ώθησε σε επίπεδα τα οποία ανάγκασαν άλλες ευρωπαϊκές χώρες να προσφύγουν στα ταμεία έκτακτου δανεισμού, ή 'διάσωσης', ενώ την ίδια ώρα γερμανοί οικονομολόγοι μιλάνε ότι η Ισπανία θα χρειαστεί δανεισμό από 50 ως 90 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με το Σπίγκελ, η Μαδρίτη απέρριψε το ενδεχόμενο να ζητήσει βοήθεια, αλλά έχει κάνει αιτήματα--που δεν έχουν γίνει δεκτά--να της διατεθούν δάνεια εκτός των συνηθισμένων καναλιών.
Τέλος, θυμίζουμε ότι πεπεισμένος ότι η χώρα του θα βγει από την κρίση χάρη στις δικές της προσπάθειες και με τη βοήθεια των ευρωπαίων εταίρων της δηλώνει ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τους φόβους για μια διεθνή διάσωση της Ισπανίας.
«Η Ισπανία -παρά το γεγονός ότι δε φαίνεται αυτή τη στιγμή- είναι μια σταθερή χώρα», διαβεβαίωσε ο Ραχόι σε ομιλία του στο πλαίσιο οικονομικής συνόδου στο Σίτζες της ανατολικής Ισπανίας, υπενθυμίζοντας ότι η χώρα είναι η πέμπτη οικονομία της ΕΕ και η τέταρτη της Ευρωζώνης.
Πρόσθεσε ότι «η Ισπανία θα βγει από τη θύελλα χάρη στις δικές της προσπάθειες και με την υποστήριξη των κοινοτικών εταίρων μας γιατί αυτό που διακυβεύεται δεν είναι μόνο το οικονομικό μέλλον της Ισπανίας, αλλά και η διατήρηση της ευρωπαϊκής νομισματικής ένωσης».
Επισήμανε ακόμη ότι «δεν έχουμε απαλλαγεί από τις απειλές και δε θα υποκύψουμε σ΄αυτές» ενώ τόνισε ότι η Ισπανία δεν είναι το μόνο πρόβλημα της ΕΕ ούτε το χειρότερο.
«Εάν είναι επείγον να επιλυθούν τα προβλήματα της Ισπανίας το ίδιο ισχύει και για τα προβλήματα του συνόλου της νομισματικής ένωσης», είπε ακόμη ο Ραχόι, ο οποίος ζήτησε να ληφθούν μέτρα για να μειωθεί το κόστος χρηματοδότησης των χωρών και να υπάρξουν τα μέσα για την «άμεση κεφαλαιοποίηση της ευρωπαϊκής τράπεζας».
Ο Ραχόι πρότεινε εξάλλου τη σύσταση μιας νέας φορολογικής Αρχής στην ευρωζώνη που θα ελέγχει και θα εναρμονίζει τους εθνικούς προϋπολογισμούς και θα διαχειρίζεται τα ευρωπαϊκά χρέη.