tromaktiko: Σε εφαρμογή και στην Ελλάδα το IPv6

Πέμπτη 7 Ιουνίου 2012

Σε εφαρμογή και στην Ελλάδα το IPv6



Τέλος στην έλλειψη διευθύνσεων στο διαδίκτυο έρχεται να δώσει το νέο σύστημα (Διαδικτυακό Πρωτόκολλο) IPv6, το οποίο...
τέθηκε σε εφαρμογή διεθνώς από σήμερα- και στην Ελλάδα. Το νέο σύστημα, που για μερικά χρόνια θα λειτουργεί παράλληλα με το παλαιότερο IPv4, ώστε να μην υπάρξει κάποιο πρόβλημα συμβατότητας στους υπολογιστές, θα επιτρέψει τη δημιουργία τρισεκατομμυρίων νέων διαδικτυακών (ηλεκτρονικών) διευθύνσεων.

Ήδη, αρκετές εταιρίες σε όλο τον κόσμο, όπως η Google και το Facebook, καθώς και πολλοί πάροχοι διαδικτυακής πρόσβασης, σύμφωνα με το BBC, έκαναν την ιστορική μετάβασή τους στο νέο πρωτόκολλο από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης. Όμως οι χρήστες ουσιαστικά δεν αναμένεται να καταλάβουν κάποια διαφορά στη χρήση του Ίντερνετ από τον υπολογιστή τους, αν και σε μερικές περιπτώσεις ίσως αντιληφθούν κάποια αλλαγή στην ταχύτητα σύνδεσης. Όταν όμως μετά από λίγα χρόνια, θα λειτουργεί μόνο το IPv6, τότε τα παλαιότερα δίκτυα και συσκευές ίσως εμφανίσουν προβλήματα.

Το προηγούμενο σύστημα IPv4 είχε αρχίσει να ξεμένει ανησυχητικά από διευθύνσεις, ιδίως μετά την εμφάνιση στην παγκόσμια αγορά μίας πληθώρας νέων κινητών συσκευών (έξυπνα κινητά, ταμπλέτες κ.α.). Καθώς θα επεκτείνεται σταδιακά η χρήση του νέου συστήματος IPv6 (Internet Protocol version 6), θα αντικαταστήσει πλήρως το προηγούμενο πρωτόκολλο, που είχε δημιουργηθεί τις πρώτες μέρες του παγκόσμιου διαδικτύου και επέτρεπε την παροχή μόνο 4 δισεκατομμυρίων διαδικτυακών διευθύνσεων.

Κάθε συσκευή που συνδέεται στο διαδίκτυο, χρειάζεται τη δική της διεύθυνση (ΙΡ). Έτσι το ίδιο άτομο, εφόσον συχνά έχει περισσότερες από μία συσκευές συνδεμένες στο Ίντερνετ, χρειάζεται τις αντίστοιχες διευθύνσεις. Από την άλλη, μία και μόνο εταιρία, που έχει πολλές συσκευές, χρειάζεται πολύ περισσότερες διευθύνσεις.

Η εταιρία δικτύων Cisco εκτιμά ότι έως το 2016 περίπου 18,9 δισεκατομμύρια συσκευές θα συνδέονται στο παγκόσμιο διαδίκτυο. Το νέο σύστημα IPv6 που «χωράει» πλέον πολλά τρισεκατομμύρια διευθύνσεων, λύνει οριστικά το πρόβλημα.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!