tromaktiko: Σε ύφεση οι επιχειρήσεις στη Θεσσαλία

Κυριακή 18 Αυγούστου 2013

Σε ύφεση οι επιχειρήσεις στη Θεσσαλία



Με αεροπλάνο που του τέλειωσαν τα καύσιμα και συνεχίζει να πετάει με τα αέρια που απέμειναν στο ντεπόζιτο, παρομοίασε τις βιομηχανίες στη Θεσσαλία και Κεντρική Ελλάδα, ο Πρόεδρος της ...
Εκτελεστικής Επιτροπής του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδος, Απ. Παπαδούλης.

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε για το α' εξάμηνο του 2013, αποτυπώνει την αρνητική εικόνα των επιχειρήσεων σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων τους από τις παραγγελίες έως τις πωλήσεις τους.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε το διάστημα από 17 Ιουνίου έως και 22 Ιουλίου. Σε αυτή συμμετείχαν 82 μεταποιητικές επιχειρήσεις, από τις οποίες οι 30 των νομών Μαγνησίας και Λάρισας.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της τακτικής έρευνας, που παρουσιάστηκαν χθες το πρωί, στα γραφεία του ΣΒΘΚΕ, στο Βόλο, η ένταση των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις δεν εντείνεται απλώς. Ολόκληροι κλάδοι συνεχίζουν να βρίσκονται σε φάση μακράς ύφεσης και το κλίμα αισιοδοξίας στην αγορά συνεχίζει να αποτελεί είδος προς εξαφάνιση.

Η εικόνα των επιχειρήσεων δεν είναι ξεκομμένη από τις εξελίξεις στην οικονομία, που βρίσκεται σε χρόνια ύφεση.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδούλη, οι μεταποιητικές επιχειρήσεις βιώνοντας τα τελευταία τριάμισι χρόνια την εμπειρία ενός αρνητικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος, φαίνεται ότι εξαντλούν συνεχώς τις όποιες εναπομείνασες δυνάμεις τους, ώστε να καταφέρουν να αποφύγουν το απόλυτο περιθώριο. Η κόπωση, που είναι διάχυτη πλέον σε ολόκληρο τον εγχώριο παραγωγικό κορμό, οφείλεται σε δύο βασικές παραμέτρους.

Η πρώτη έχει να κάνει με την παντελή απουσία του πιστωτικού συστήματος στη χρηματοδότηση του προγραμματισμού της παραγωγικής λειτουργίας. Η δεύτερη αφορά στη συνέχιση της πτώσης της ζήτησης. Οι δύο αυτές παράμετροι, ενισχυόμενες από τον κύκλο της αβεβαιότητας, οδηγούν στο συνεχή περιορισμό της οικονομικής δραστηριότητας, δοκιμάζοντας όσες αντοχές έχουν απομείνει.

Απώλειες

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, τα αποτελέσματα του α' εξαμήνου 2013 σε σύγκριση με το τελευταίο του 2012 συνεχίζουν να αναδεικνύουν τη δραματική κατάσταση που διέρχεται ο κλάδος των κεφαλαιουχικών αγαθών (μεταλλικές κατασκευές κ.τ.λ.). Ο κλάδος δηλώνει και αυτό το εξάμηνο απώλειες στις επιδόσεις του.

Αντίθετα, αυτός των καταναλωτικών καταγράφει ένα θετικό προβάδισμα, το οποίο όμως εκφράζεται μόνον στις τέσσερις από τις δέκα επιχειρήσεις του δείγματος.

Ο κλάδος των ενδιάμεσων αγαθών (βιομηχανίες ξύλου, κατασκευή επίπλων) παρουσιάζει μία μικτή εικόνα.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι οι επιχειρήσεις της Θεσσαλίας είναι σε ακόμη δυσχερέστερη θέση σε σύγκριση με αυτές της Στερεάς Ελλάδος.

Πρόβλημα οι κλειστές τραπεζικές «στρόφιγγες»

Οι επιχειρήσεις μάλιστα εκτιμούν ότι το 2013 θα κλείσει με αρνητικό πρόσημο σε σχέση με το 2012, ιδίως στον κλάδο των κεφαλαιουχικών αγαθών.

Προκύπτει δε, ότι οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις είναι εκείνες που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο πρόβλημα σε σχέση με τις μεγάλες.

Το πρόβλημα για τις επιχειρήσεις είναι οι κλειστές στρόφιγγες των τραπεζών. Στην κατηγορία υψηλής έντασης προβλημάτων ανήκουν οι επιχειρήσεις των κεφαλαιουχικών που ταλανίζονται τόσο από την ανύπαρκτη τραπεζική χρηματοδότηση όσο και την ιδιαίτερα υποτονική ζήτηση. Ωστόσο, και οι άλλες δύο ομάδες κλάδων αισθάνονται έντονη την απουσία της οικονομικής ρευστότητας. Αντίθετα, σε διαρκή υποχώρηση βρίσκεται το πρόβλημα των ακάλυπτων επιταγών, γεγονός που σημαίνει ότι η αγορά τουλάχιστον σε αυτή την παθογένεια προσαρμόζεται σταδιακά.

Συρρικνώνονται παραγγελίες και παραγωγή

Συρρίκνωση παραγγελιών και παραγωγής συνιστούν επίσης σοβαρό πρόβλημα για τις επιχειρήσεις. Μάλιστα, οι μειώσεις είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές και αφορούν στο 25% για μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων στον κλάδο των κεφαλαιουχικών αγαθών. Αντίθετα, αντοχές εμφανίζει ο κλάδος των καταναλωτικών αγαθών, στοιχείο που είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρο.

Προσεγγίζοντας την εικόνα με βάση το μέγεθος των επιχειρήσεων του δείγματος, είναι εμφανές ότι οι επιχειρήσεις με τις μεγαλύτερες μειώσεις είναι οι μεσαίες, αν και ένα ικανό ποσοστό τους δηλώνει ότι δεν έχει υποστεί σημαντικές αρνητικές μεταβολές.

Διάθεση για επενδύσεις

Ακόμη όμως και μέσα στο δυσχερές αυτό περιβάλλον, οι επιχειρήσεις φέρονται να σχεδιάζουν επενδύσεις μέσα στο 2013, σε ποσοστό 48%.

Κυρίως οι επιχειρήσεις των καταναλωτικών αγαθών διατίθενται να επενδύσουν σε νέα σχέδια μέσα στο τρέχον έτος και ακολουθούν οι επιχειρήσεις του κλάδου των ενδιάμεσων αγαθών.

Στροφή στο εξωτερικό

Για την ισοσκέλιση της μειωμένης ζήτησης στην εγχώρια αγορά, οι επιχειρήσεις δείχνουν να στρέφονται στο εξωτερικό.

Είναι σημαντικό ότι οι επιχειρήσεις των κεφαλαιουχικών αγαθών δηλώνουν εξαγωγική δραστηριότητα σε ένα ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό, 82,35% και ακολουθούν εκείνες των ενδιάμεσων αγαθών, χωρίς να σημαίνει ότι και οι επιδόσεις των καταναλωτικών είναι αμελητέες.

Επιχειρώντας δε μία γεωγραφική αποτύπωση της εξαγωγικής δραστηριότητας, προκύπτει ότι οι επιχειρήσεις της Βοιωτίας και της Εύβοιας είναι εξαιρετικά εξωστρεφείς και ακολουθούν τα Τρίκαλα και η Μαγνησία.

Τι ζητούν οι επιχειρήσεις

Οι επιχειρήσεις της περιοχής δεν βλέπουν το μέλλον τους ευοίωνο αν δεν μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές, η φορολογία και το ενεργειακό κόστος.

Σημαντική παράμετρος είναι επίσης η απουσία του χρηματοπιστωτικού συστήματος από την αγορά.

«Είναι πρωτοφανές το γεγονός ότι εξακολουθεί να υπάρχει εγχώρια αγορά, να πραγματοποιούνται εξαγωγές, να εκτελούνται επενδυτικές πρωτοβουλίες, με τις χρηματοδοτικές στρόφιγγες των τραπεζών σχεδόν κλειστές και με τις υποχρεώσεις του κράτους απέναντι στις επιχειρήσεις να εξοφλούνται με το σταγονόμετρο», ανέφερε ο Πρόεδρος της Ε.Ε. του ΣΒΘΚΕ, κ. Παπαδούλης.

Εφημ. Ταχυδρόμος (Ελένη Χάνου)

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!