tromaktiko: Spa στα Λουτρά Θέρμης; Last year!

Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

Spa στα Λουτρά Θέρμης; Last year!



Ελλείψει χρημάτων, το σχέδιο του δήμου θεσσαλονίκης για τα λουτρά Θέρμης, παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες. Το μεγαλεπήβολο όραμα -τουλάχιστον...
της προηγούμενης διοίκησης- για τη λειτουργία ενός συγκροτήματος ιαματικού τουρισμού στην περιοχή των λουτρών της Θέρμης, φαντάζει την περίοδο αυτή ουτοπικό. Η σημερινή οικονομική συγκυρία σαφώς και δεν επιτρέπει την αξιοποίηση κατ' αυτόν τον τρόπο των εγκαταστάσεων, οι οποίες παραμένουν κλειστές από το καλοκαίρι του 2008, λόγω υποχώρησης των υδροφόρων κοιτασμάτων της περιοχής. Παρ' όλα αυτά, η μελέτη πληρώθηκε με 35.927 ευρώ (πλέον ΦΠΑ).

Το πρόβλημα, βέβαια, με τα λουτρά της Θέρμης είναι η ανεπάρκεια των υδροφόρων κοιτασμάτων, το οποίο προφανώς και θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί πρωτίστως, και όχι η ανέγερση ξενοδοχείου πέντε αστέρων.

Τι θα γινόταν

Μια ξενοδοχειακή μονάδα spa, ένα κέντρο ευεξίας, συνεδριακούς χώρους, αθλητικές εγκαταστάσεις, κέντρο αποκατάστασης και θεραπείας αλλά και εμπορικό κέντρο μικρής κλίμακας θα περιελάμβανε το συγκρότημα ιαματικού τουρισμού που σχεδίαζε ο δήμος Θεσσαλονίκης στα λουτρά της Θέρμης, συνολικής έκτασης 500 στρεμμάτων. Η σύναψη της σύμβασης με τον ανάδοχο που ανέλαβε τη σύνταξη της μελέτης βιωσιμότητας του έργου, καθώς κι ενός επιχειρηματικού σχεδίου (business plan) έγινε τον Ιούλιο του 2007. Ως αποτέλεσμα αυτής της ανάλυσης - έρευνας προτάθηκε η σύναψη σύμβασης ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα). Το κεφάλαιο επένδυσης για την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου υπολογίστηκε ότι θα ανέλθει στο ποσό των 33,5 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του κόστους κατασκευής κύριων και βοηθητικών εγκαταστάσεων, των έργων κυκλοφοριακής σύνδεσης και διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου, της αγοράς αναγκαίου εξοπλισμού λειτουργίας, του κεφαλαίου κίνησης για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών, καθώς και των λοιπών απαραίτητων υποστηρικτικών εργασιών (περίφραξης, κατεδαφίσεων, αποκατάστασης διατηρητέων κ.λπ.) και των συμπληρωματικών έργων (έργα υποδομής - ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων του συγκροτήματος, υδρογεωτρήσεις, καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος κ.λπ.). Για τη μελέτη καταβλήθηκε η νόμιμη αμοιβή, με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Θησέας», ύψους 35.927 ευρώ (πλέον ΦΠΑ).

Εγκαταλείπεται

Ωστόσο, τον Απρίλιο του 2012, έγγραφο του υπουργείου Εσωτερικών κοινοποίησε στο δήμο την απένταξη της β΄ φάσης της προσυμβατικής διαδικασίας έργων ΣΔΙΤ, τα οποία είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα «Θησέας» και δεν έχουν προκηρυχθεί ώς και τη 15η Μαΐου 2012. Για το λόγο αυτόν, το δημοτικό συμβούλιο συζητά σήμερα τη λύση της σύμβασης μεταξύ του δήμου Θεσσαλονίκης και της αναδόχου σύμπραξης εταιριών.

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!