Το πάρκο αυτό θα καλύπτει το 1/3 των θαλασσών της χώρας, έκταση ίση με το μέγεθος της Ινδίας.
Με το νέο σχέδιο οι προστατευόμενες θαλάσσιες περιοχές αυξάνονται από 27 σε 60 και θα καλύπτουν μια περιοχή μεγαλύτερη από 3 εκατ. τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Βάσει των νέων αυτών μέτρων στις προστατευόμενες περιοχές θα περιοριστούν οι γεωτρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου και η αλιεία. Ιδιαίτερης σημασίας χαρακτηρίζονται επίσης ιδιαίτερα ευαίσθητες περιοχές όπως τη Θάλασσα των Κοραλλιών και τον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο, που αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος της Αυστραλίας Τόνι Μπερκ δήλωσε σε συνέντευξή του πως «ήρθε η ώρα να προστατέψουμε πιο εντατικά τις θάλασσες. Η Αυστραλία σήμερα είναι η πρώτη χώρα που παίρνει μέτρα γι’ αυτόν τον σκοπό».
Η παρουσίαση του νέου νομοσχεδίου για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος έγινε μια βδομάδα πριν από τη παγκόσμια διάσκεψη για το περιβάλλον στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Η συνάντηση του Rio+20 γίνεται στο πλαίσιο φόρουμ του ΟΗΕ για την περιβαλλοντική προστασία και την κλιματική αλλαγή και θα συμμετάσχουν πάνω από 130 χώρες.
Η ανακοίνωση συνέπεσε με τη δημοσιοποίηση πορίσματος της Unesco, σύμφωνα με την οποία ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος απειλείται από την ανάπτυξη παραθαλάσσιων βιομηχανιών στην Αυστραλία, αλλά και την αύξηση της ναυτιλίας.
Τα νέα μέτρα έχουν προκαλέσει την αντίδραση πολλών επιχειρηματιών, ειδικά του αλιευτικού κλάδου. Ο Ντιν Λόγκαν, πρόεδρος ενός συνασπισμού αλιευτικών επιχειρήσεων, δήλωσε ότι «τα νέα μέτρα θα είναι καταστροφικά και οι παραθαλάσσιες κοινότητες θα υποφέρουν». Παράλληλα επισήμανε πως θα χαθούν πάνω από 30.000 θέσεις εργασίας. Απαντώνρτας, ο Αυστραλός υπουργός τόνισε πως θα θεσπιστούν αντισταθμιστικά κίνητρα για την προστασία της αλιείας.
Αντιδράσεις όμως καταγράφονται και από τους ακτιβιστές, που κρίνουν τα μέτρα ως ανεπαρκή. Όπως τονίζουν, ενώ τα μέτρα είναι ένα ιστορικό πρώτο βήμα, επιβάλλεται πιο ευαίσθητη και εντατική συνέχεια. Ισχυρίζονται ότι παρά την προστασία των ανατολικών ακτών της Αυστραλίας, οι δυτικές ακτές παραμένουν σε κίνδυνο. Οι φωνές αυτές υπάρχουν και μέσα στο κοινοβούλιο, καθώς το κόμμα των Πρασίνων διαφωνεί με το περιορισμένο μέγεθος των βιοτόπων.
tvxs.gr