tromaktiko: Προσπαθούν σε 10 μέρες να περικόψουν 11,5 δισ. Ευρώ

Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012

Προσπαθούν σε 10 μέρες να περικόψουν 11,5 δισ. Ευρώ



Έντονος προβληματισμός στην κυβέρνηση ενόψει της άφιξης της τρόικας στις 24 Ιουλίου.
Ένα δύσκολο σταυρόλεξο καλείται να λύσει η κυβέρνηση, πώς δηλαδή θα καταφέρει να βάλει μαχαίρι στις δαπάνες του κράτους κόβοντας 11,5 δισ. και ταυτόχρονα να μη θίξει τα ειδικά μισθολόγια, να μην κάνει οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων και να μην επιβάλει νέους φόρους (!).

Το οικονομικό επιτελείο έχει στα χέρια του μελέτη του ΚΕΠΕ (Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών), την οποία είχε παραγγείλει η προηγούμενη κυβέρνηση, στην οποία καταγράφονται κωδικό προς κωδικό όλες οι δαπάνες του προϋπολογισμού. Ο χρόνος για να ευρεθεί από που θα γίνουν οι περικοπές είναι ασφυκτικός καθώς οι προτάσεις πρέπει να είναι έτοιμες στις 23 Ιουλίου, μια ημέρα πριν την έλευση της τρόικας.

Στο τραπέζι έχουν πέσει και προτάσεις έξω από τα συνηθισμένα. Η πλέον απρόβλεπτη είναι αυτή που θα ζητήσει από τους κληρικούς να πληρώνονται τον μισό μισθό τους από το Δημόσιο και τον υπόλοιπο μισό από την ίδια την Εκκλησία.

Οι δαπάνες μισθοδοσίας των κληρικών προσδιορίζονται στα 200 εκατομμύρια ευρώ για να καλυφθούν οι αποδοχές περίπου 10.000 κληρικών και 100 αρχιερέων. Ας σημειωθεί ότι και στο παρελθόν έγινε απόπειρα να ζητηθεί από την Εκκλησία να συμμετάσχει στις θυσίες αλλά υπήρξαν σφοδρές αντιδράσεις.

Αν η πρόταση του οικονομικού επιτελείου για κάλυψη της μισής δαπάνης από την Εκκλησία προχωρήσει τότε το δημόσιο θα εξοικονομήσει 100 εκατομμύρια ευρώ. Η άλλη πρόταση που έπεσε στο τραπέζι είναι να μπουν δίδακτρα στους αιώνιους φοιτητές. Το θέμα αυτό είχε εξεταστεί και στο παρελθόν αλλά δεν προχώρησε καθώς κρίθηκε αντισυνταγματικό.

Το Σύνταγμα προβλέπει δωρεάν τριτοβάθμια Παιδεία και δίδακτρα μπορούν να επιβληθούν μόνο σε μεταπτυχιακούς φοιτητές. Μελετάται ωστόσο τρόπος να μπορεί ο οργανισμός κάποιου Ιδρύματος να απαιτεί δίδακτρα από τους αιώνιους φοιτητές, με τον κίνδυνο βεβαίως δικαστικών προσφυγών.

Όσον αφορά τη στρατιωτική θητεία έχει προταθεί η αύξηση από τους 9 στους 12 μήνες ώστε να αποφευχθεί η πρόσληψη επαγγελματιών οπλιτών. Το μέτρο αυτό θα έδινε ανάσα στις δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού και το μέτρο αυτό θεωρείται «ώριμο» καθώς είχε ήδη εξετασθεί από τον πρώην υπουργό Άμυνας Πάνο Μπεγλίτη.

Το δύσκολο παζλ της κυβέρνησης επικεντρώνονται στο πως να μη μειωθούν τα ειδικά μισθολόγια κατά 12% που είχαν συμφωνηθεί με την τρόικα και είχαν προγραμματιστεί. Ο Γιάννης Στουρνάρας παρέδωσε ήδη στην τρόικα κατάλογο ισοδύναμων μέτρων ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ, όσο δηλαδή και οι σχεδιασθείσες περικοπές στα ειδικά μισθολόγια.

Αν η πρόταση δεν γίνει δεκτή από τους δανειστές μας η κυβέρνηση σχεδιάζει να μειώσει κατά 6% τα ειδικά μισθολόγια (αντί για 12%) και αν ούτε αυτό γίνει δεκτό τότε θα αναζητηθεί λύση ώστε να περισωθούν τουλάχιστον τα μισθολόγια των ένστολων, για τους οποίους έχει δεσμευθεί προσωπικά ο Πρωθυπουργός.

Προς το παρόν κανένα μέτρο δεν έχει «κλειδώσει». Στη χθεσινή μεγάλη διυπουργική σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Οικονομικών έγινε μια πρώτη αναγνωριστική συζήτηση. Η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι το σταυρόλεξο είναι πολύ δύσκολο να επιλυθεί και οι υπουργοί βρίσκονται σε συναγερμό προκειμένου να καταλήξουν σε ισοδύναμα και να παρουσιάσουν λίστα με μέτρα ως τις 23 Ιουλίου.

Η συζήτηση για τα μέτρα θα διαρκέσει ως τις 10 Αυγούστου. Τότε αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με την τρόικα ώστε να συνταχθεί η έκθεσή της και αν είναι θετική θα ανοίξει ενδεχομένως ο δρόμος για την επόμενη δόση τον Σεπτέμβριο. Επίσης, τότε θα μπορέσει η κυβέρνηση να ξεκινήσει και την συζήτηση για την αναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου.

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!