Τα ψάρια χάρη στα ω-3 λιπαρά οξέα που περιέχουν αποτελούν έναν ανεκτίμητο θησαυρό για την υγεία μας. Μάθετε ποιες παθήσεις μπορούν να προλάβουν ή να θεραπεύσουν τα ιχθυέλαια και που κάνουν καλό τα ψάρια και τα ιχθυέλαια τους!
Γνωρίζετε ότι….
*Όλα τα ιχθυέλαια περιέχουν ω3 λιπαρά οξέα που είναι πολυακόρεστα λιπαρά πολύ σημαντικά και απαραίτητα για την υγεία.
*Το σκουμπρί, ο σολομός, η πέστροφα, οι σαρδέλες και φρέσκος τόνος, τα οποία είναι γνωστά ως τα λιπαρά ψάρια, είναι οι πλουσιότερες πηγές.
*Υπάρχουν διάφοροι τύποι των ωμέγα λιπαρών οξέων, αλλά τα βασικά οφέλη για την υγεία πιστεύεται ότι προέρχονται από τα ω-3 λιπαρά οξέα, DHA και EPA.
*Οι ειδικοί συνιστούν να τρώμε τουλάχιστον δύο μερίδες ψάρι την εβδομάδα, εκ των οποίων θα πρέπει να είναι ένα λιπαρό ψάρι (μια μερίδα είναι 140 γραμμάρια περίπου). Αυτή η ποσότητα μας παρέχει μια ημερήσια πρόσληψη 450mg EPA και DHA
*Τα EPA και DHA έχουν διαφορετικούς ρόλους στον οργανισμό. Μελέτες δείχνουν ότι το DHA είναι πιο σημαντικό για την ανάπτυξη του εγκεφάλου, απαραίτητο στον αμφιβληστροειδή και στα βρέφη, ενώ το EPA είναι πιο σημαντικό για την υγεία των αγγείων
Τα παχιά ψάρια είναι πλούσια σε "καλά" λιπαρά ω-3
Προβλήματα και παθήσεις που μπορεί να θεραπεύσουν ή να προλάβουν…
Πρόωρος τοκετός
Μελέτες που έγιναν σχετικά με την κατανάλωση λιπαρών ψαριών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δείχνουν μπορεί ναμειώσει τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού. Πρέπει όμως να προσέχετε τα συμπληρώματα διατροφής με λιπαρά οξέα γιατί μπορεί να έχουν βιταμίνη Α, η οποία σε υψηλή ποσότητα στην εγκυμοσύνη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο γενετικών ανωμαλιών. Είναι σημαντικό λοιπόν να επιλέξετε ένα συμπλήρωμα κατάλληλο για την εγκυμοσύνη, αν προτιμήσετε συμπλήρωμα αντί να τρώτε ψάρι. Σε κάθε περίπτωση αν είστε έγκυος θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό πριν πάρετε κάποιο συμπλήρωμα. Οι κατευθυντήριες γραμμές για την κατανάλωση λιπαρών ψαριών άλλαξαν πρόσφατα από μία φορά την εβδομάδα, σε δύο ή τρεις μερίδες την εβδομάδα. Αμερικανοί ειδικοί συνιστούν τη λήψη ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στην εγκυμοσύνη, καθώς μπορεί να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα της εγκύου, καθώς και του μωρού.
Αρθρίτιδα
Μελέτες έχουν δείξει ότι όσοι υποφέρουν απο ρευματοειδή αρθρίτιδα μπορούν να αποκομίσουν πολλά οφέλη από τα ιχθυέλαια. Η Catherine Collins, επικεφαλής διαιτολόγος στο νοσοκομείο St. George στο Λονδίνο, λέει: «Τα έλαια των ψαριών έχουν αντιφλεγμονώδη δράση που καταπολεμά την αιτία toy πόνου στις αρθρώσεις και βοηθούν το σώμα να "χειρίζεται" τον πόνο. Δεν μπορείτε όμως να ωφεληθείτε, αν ακολουθείτε μια διατροφή πλούσια ωμέγα-6 λιπαρά οξέα και κορεσμένα λίπη. Τα έλαια αυτά μπορούν να εξουδετερώσουν τις ευεργετικές επιδράσεις των ιχθυελαίων.
Καρδιαγγειακές παθήσεις
Η αντιφλεγμονώδη δράση των ιχθυελαίων έχει επίσης πολλά οφέλη για την καρδιά. Μειώνουν τις φλεγμονές των αρτηριών που μπορεί να οδηγήσουν σε καρδιακές νόσους. Υπάρχουν πολλές μεγάλες μελέτες το διάστημα των τελευταίων 30 ετών, που δείχνουν οτι τα ιχθυέλαια μπορούν να διαδραματίσουν σπουδαίο ρόλο στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων.Μπορούν επίσης να συμβάλλουν στη σταθεροποίηση του καρδιακού ρυθμού, ειδικά σε ασθενείς που έχουν υποστεί προηγουμένως καρδιακή προσβολή, υποστηρίζουν οι ειδικοί.
Προβλήματα όρασης
Μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και στην αποτροπή της επιδείνωσης της όρασης, σε περιπτώσεις όπως η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, μια πάθηση που προκαλεί βλάβη στο κέντρο του ματιού και μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση. Από μελέτη του Πανεπιστημίου Harvard στην οποία συμμετείχαν 38.000 γυναίκες προέκυψε ότι εκείνες που λάμβαναν περισσότερα ιχθυέλαια αντιμετώπιζαν 38% χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν τη συγκεκριμένη πάθηση των ματιών σε σύγκριση με όσες κατανάλωναν λιγότερα.
Χρήσιμα και στην ανάπτυξη των βρεφών
Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη του εγκεφάλου κατά το πρώτο έτος του παιδιού, όταν ο εγκέφαλος είναι πιο εύπλαστος. Αν θηλάζετε το σώμα σας θα παράγει ω-3 λιπαρά ανεξάρτητα από τη διατροφή σας, αν πάλι δίνετε έτοιμο γάλα τα περισσότερα είναι εμπλουτισμένα με λιπαρά οξέα.
Καρκίνος
Αν και οι επιδράσεις της διατροφής όσον αφορά στον καρκίνο είναι πολύπλοκες, έρευνες δείχνουν ότι τα ιχθυέλαια μπορεί να έχουν προληπτική επίδραση στον καρκίνο του παχέος εντέρου, του προστάτη και του μαστού. Αν και ο λόγος είναι άγνωστος, ενδέχεται να έχει να κάνει με τη μείωση της φλεγμονής που σχετίζεται με αλλαγές στα κύτταρα που οδηγούν σε καρκίνο και στο ότι τα ιχθυέλαια παρέχουν βιταμίνη D, που βοηθάει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού στον εντοπισμό των καρκινικών κύτταρων εμποδίζοντας την ανάπτυξή τους.
Αλτσχάιμερ και μνήμη
Έχουν παρατηρηθεί χαμηλά επίπεδα ωμέγα-3 στους πάσχοντες από Αλτσχάιμερ», υποστηρίζουν οι ειδικοί αλλά δεν γνωρίζουν αν τα χαμηλά επίπεδα είναι η αιτία της νόσου ή το αποτέλεσμα αυτής.
lifezone.gr