tromaktiko: Το ευρώ στη 2η θέση στον κόσμο το 2011

Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012

Το ευρώ στη 2η θέση στον κόσμο το 2011



Το ευρώ διατήρησε το 2011 τη θέση του ως το δεύτερο νόμισμα στον κόσμο παρά την κρίση χρέους που μαστίζει ορισμένες χώρες που κάνουν χρήση του... ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος, σύμφωνα με μια έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), που δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα.

Πιο αναλυτικά, το μερίδιο του ευρώ στα παγκόσμια συναλλαγματικά αποθέματα μειώθηκε ελαφρά στο τέλος του 2011, με μερίδιο 25% έναντι 25,4% στο τέλος του 2010 σε σταθερές συναλλαγματικές ισοτιμίες, με 5,64 τρισεκατομμύρια δολάρια (5,640 δισ.). Σύμφωνα με τηνΕΚΤ, υπήρξε μια "μικρή μείωση" σε χαρτονομίσματα ευρώ που κατέχονται από επενδυτές εκτός της ζώνης του ευρώ στο τέλος του περασμένου έτους, μετά από ένα σταθερό πρώτο εξάμηνο. Η μείωση αυτή αντιστοιχεί στην επιδείνωση της κρίσης του χρέους που παρατηρήθηκε στη ζώνη του ευρώ κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2011, η οποία έχει εξελιχθεί σε τραπεζική κρίση.

Αλλά "συνολικά, η κρίση χρέους των κρατών δεν έχει καταφέρει πλήγμα στο κύρος του ευρώ", αναφέρεται στην έκθεση.

Το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα εξακολουθεί πάντως να βρίσκεται πολύ πίσω από τοδολάριο ΗΠΑ, το οποίο αντιπροσώπευε το 62,1% των παγκόσμιων αποθεμάτων σε συνάλλαγμα πέρυσι (έναντι 62,2% στο τέλος του 2010).

Η ΕΚΤ σημειώνει επίσης ότι το διεθνές νομισματικό σύστημα είναι "ήδη στα πρόθυρα του να γίνει τριπολικό", αναφερόμενος στο κινεζικό νόμισμα, το γιουάν, το οποίο παίζει "σταδιακά πιο σημαντικό διεθνή ρόλο".

Οι αναλυτές του νομισματικού ινστιτούτου της Φρανκφούρτης (δυτικά) υπογραμμίζουν έτσι "τον αναδυόμενο ρόλο του κινεζικού νομίσματος ως νομίσματος πρόσδεσης", δηλαδή την επίδραση της συναλλαγματικής πολιτικής της Κίνας στους παγκόσμιους αστερισμούς συναλλάγματος και ιδιαίτερα την ασιατική περιοχή.

Επιπλέον, η ΕΚΤ έχει μελετήσει την "όρεξη" των ξένων επενδυτών για τα κρατικά ομόλογα που εκδίδονται από τα κράτη της ζώνης του ευρώ από το 2008.

Ενώ η ζήτηση για αυτούς τους τίτλους πήγε αρκετά καλά και μετά την πτώχευση της Lehman Brothers και την οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση που ακολούθησε, έχει μειωθεί κατά τα δύο τελευταία τρίμηνα του 2011, και κυρίως εκείνη για τις χώρες που βρίσκονται αντιμέτωπες με υψηλά επιτόκια δανεισμού.

Αντίθετα, η ζήτηση για το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας μειώθηκε μετά την πτώχευση της Lehman Brothers, αλλά αυξήθηκε το 2011.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!