για τα προτεινόμενα μέτρα ύψους 11,5 δισ. ευρώ, που αφορούν την περίοδο 2013-2014.
Η αγωνιώδης κούρσα της κυβέρνησης για να εξειδικευθούν οι περικοπές δαπανών της ερχόμενης διετίας, χωρίς να θιγούν τα εισοδήματα των πολιτών και οι κοινωνικές παροχές, συνεχίστηκε χθες με διεξοδική συζήτηση των συναρμόδιων υπουργείων.
Περίπου σαράντα διευθυντές εννέα υπουργείων συμμετείχαν σε δίωρη σύσκεψη στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, υπό τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα και κατέθεσαν τις προτάσεις τους για την περιστολή των δαπανών, σε συνέχεια της προχθεσινής διυπουργικής σύσκεψης.
Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, ενημερώθηκαν για τη σχετική μελέτη του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών, την οποία είχε προαγγείλει η προηγούμενη κυβέρνηση. Η μελέτη αυτή προτείνει σειρά μέτρων που θα εξεταστεί αν και πώς μπορούν να εφαρμοστούν.
Όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, τα κυριότερα είναι τα εξής:
- Καθιέρωση πλαφόν για όλες τις συντάξεις με το ΚΕΠΕ να προτείνει ανώτατο όριο το ποσό των 2.400 ευρώ.
- Εξοικονόμηση 1,1 δισ. ευρώ από λειτουργικές και άλλες δαπάνες του ευρύτερου δημόσιου τομέα και 1,2 δισ. ευρώ από αντίστοιχες δαπάνες της κεντρικής διοίκησης.
- Περαιτέρω αύξηση της χρήσης γενοσήμων φαρμάκων, ώστε να μειωθούν οι φαρμακευτικές δαπάνες κατά 10% ετησίως.
- Καταβολή διδάκτρων από τους φοιτητές που υπερβαίνουν τα κανονικά έτη φοίτησης στις ανώτατες σχολές, πρόταση που αντιμετωπίζει όμως συνταγματικά εμπόδια.
- Κάλυψη του 50% της μισθοδοσίας των κληρικών από το κράτος και του υπόλοιπου 50% από την Εκκλησία. Κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε εξοικονόμηση 100 εκατ. ευρώ, αλλά δεν φαίνεται να είναι υλοποιήσιμο.