Γράφει ο Βασίλης Χ. Μουρκούσης, πρόεδρος του Δ.Σ. Ξηρομέρου
Το 1983 η τότε Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μέσα στα πλαίσια της κοινωνικής πολιτικής αποφάσισε τη δημιουργία παιδικών σταθμών στα χωριά...Ένα από τα χωριά που πληρούσε τις προδιαγραφές ήταν και η Κανδήλα. Έτσι ανακοινώθηκε ότι στη Κανδήλα θα λειτουργήσει Παιδικός Σταθμός. Ο καιρός περνούσε αλλά ο Σταθμός δεν λειτουργούσε. Είδε και αποείδε ο τότε Κοινοτάρχης Μακρυγιώργος Ιωάννης, άρχισε τις επιστολές προς τον τότε Νομάρχη Ευάγγελο Γιαννακούλια, για τη λειτουργία του Σταθμού.
Ήρθε η απάντηση το 1985 ότι ο Σταθμός θα λειτουργήσει μόλις η υπηρεσία θα έχει τη δυνατότητα. Έτσι ο καιρός περνούσε μέχρι να έρθει η δυνατότητα στην υπηρεσία.
Η Κανδήλα όμως το 1986 εξέλεξε πάλι Πρόεδρο το Μακρυγιώργο Ιωάννη, παρότι άλλαξε ο Νομάρχης, πάλι δεν είχε η υπηρεσία τη δυνατότητα λειτουργίας του Σταθμού.
Περί το 1991 όταν Κυβέρνηση ήταν η ΝΔ ο κύριος κ. Μακρυγιώργος απευθύνθηκε στον κουμπάρο του Υφυπουργό Ανδρέα Καραγκούνη, να βοηθήσει για τη λειτουργία του Παιδικού Σταθμού, αλλά μέχρι να λειτουργήσει η γραφειοκρατεία, ήρθε ο Σαμαράς με το Συμπιλίδη, έριξαν τη Κυβέρνηση Μητσοτάκη, έρχεται πάλι το ΠΑΣΟΚ. Ξανά στο ψυγείο το θέμα του Σταθμού, απογοητευμένος ο Κοινοτάρχης δεν επανήλθε πλέον.
Το 1994 εκλέγεται Κοινοτάρχης ο Παντελής Παληογιάννης. Στις αρχές του 1995 κάναμε μια συζήτηση στο καφενείο του Κράββαρη, ενημέρωσα τον κ. Παληογιάννη για το θέμα του Παιδικού Σταθμού πως έχει, του είπα ότι είχα κάνει μια κουβέντα με τον τότε Γεν. Γραμματέα Πρόνοιας του Υπουργείου Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή και είχα την διαβεβαίωση του ότι θα έβλεπε το θέμα θετικά.
Πράγματι, ο Παντελής Παληογιάννης ετοίμασε όλα τα δικαιολογητικά, ήρθε στην Αθήνα, συναντήθηκε με το κ. Κουρουμπλή και πέτυχε τη χρηματοδότηση για τη λειτουργία του Παιδικού Σταθμού.
Νοίκιασε το χώρο στο ισόγειο της κας Σακουφάκη Γεωργίας, τον εξόπλισε με ότι απαιτούνταν για την λειτουργία του και άρχισε τις προκηρύξεις για τη λειτουργία του Σταθμού. Μα δεν υπήρξε κανένα ενδιαφέρον για τη στελέχωση του, διότι τότε όλοι και όλες ήθελαν διορισμούς στην Αθήνα.
Έτσι ο Σταθμός έμεινε ανενεργός.
Το 2004 με απόφαση της τότε Υπουργού Εσωτερικών κας Βάσω Παπανδρέου, όσοι Σταθμοί δεν ήταν σε λειτουργία, διακόπτεται η χρηματοδότηση τους. Έτσι ξενοικιάστηκε ο χώρος της κας Σακουφάκη, αλλά το Νομικό Πρόσωπο υπήρχε.
Το 2011 ο ειδικός συνεργάτης του Δημάρχου Πυθαγόρα Σαμαρά, Δημήτρης Αρβανίτης, βρήκε σε ένα Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα την δυνατότητα λειτουργίας των Παιδικών Σταθμών που ήταν ανενεργοί. Ενημέρωσε το Δήμαρχο και του έδωσε την εντολή να τρέξει τις διαδικασίες για δύο Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου Ξηρομέρου Κανδήλας και Καραϊσκάκη που βρίσκονταν σε αυτό το καθεστώς.
Μετά την σκυτάλη πήρε η Αντιδήμαρχος σε θέματα Παιδείας και Πρόνοιας κα Σαμαρά Κων/να και μετέτρεψε το εγκαταλελειμμένο κτίριο του Γυμνασίου Κανδήλας σε ένα μικρό παλάτι για τα νήπια της Αλυζίας.
Λόγω των αλεπάλληλων βουλευτικών εκλογών και της γραφειοκρατείας, πήγε μερικούς μήνες η έναρξη λειτουργίας.
Τώρα όμως από την 1η Ιουλίου άρχισαν οι εγγραφές για τη λειτουργία του Σταθμού. Ήδη στελεχώνεται με το επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό για την άρτια λειτουργία του.
1983-2012 τι είναι 29 χρόνια για να λειτουργήσει ένας Παιδικός Σταθμός; «ΠΑΡΑ ΕΝΑ, ΤΡΙΑΝΤΑ».
xespao.blogspot.gr