Το αργότερο μέχρι το τέλος Αυγούστου η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει λάβει τις οριστικές της αποφάσεις για το αν θα προχωρήσει στην ανακεφαλαιοποίηση η όχι της Αγροτικής Τράπεζας.
Εξάλλου η 31η Αυγούστου είναι η καταληκτική ημερομηνία για τη δημοσίευση του ισολογισμού 6μηνου 2012 της ΑΤΕ.
Η τρόικα πιέζει ασφυκτικά την κυβέρνηση σε ό,τι αφορά την Αγροτική, καθώς το δημόσιο είναι ο βασικός της μέτοχος με ποσοστό 97%. Και στο τραπέζι έχουν πέσει όλα τα ενδεχόμενα, χωρίς όμως να έχει ληφθεί απόφαση. Οι λύσεις που εξετάζονται είναι ο διαχωρισμός της Αγροτικής Τράπεζας σε «καλή» και «κακή», με παράλληλη επανακεφαλαιοποίηση της καλής, από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ενώ εξετάζεται ακόμη και η απορρόφησή της από κάποια άλλη μεγάλη τράπεζα είτε πριν είτε μετά από την επανακεφαλαιοποίηση της.
Το σίγουρο είναι ότι το δημόσιο -δια της ΤτΕ- έχει κάνει κρούση στις τέσσερις τράπεζες (Εθνική, Alpha, Eurobank και Πειραιώς) αν ενδιαφέρονται να αποκτήσουν την ΑΤΕ. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι η ΕΤΕ, όπως και η Alpha δεν ενδιαφέρονται, ενώ αντίθετα Eurobank και Πειραιώς, το συζητάνε υπό προϋποθέσεις.
Και ενώ η ΑΤΕ περιμένει να μάθει τι θα της ξημερώσει, συνεχίζεται απαρέγκλιτα η υλοποίηση του σχεδίου αναδιάρθρωσης της, που το 2011 οδήγησε σε μείωση του κόστους λειτουργίας της τράπεζας κατά 22%.
Το αμέσως προσεχές διάστημα θα υπάρχουν εξελίξεις αναφορικά με την ΑΤΕ. Προς το παρόν φαίνεται να προκρίνεται η λύση για διαχωρισμό της τράπεζας σε «καλή» και «κακή», ενώ η λύση της εκκαθάρισης απομακρύνεται. Βέβαια αν τελικά η τράπεζα «σπάσει» σε καλή και κακή, θα πρέπει η κυβέρνηση να αποφασίσει αν θα συνεχίσει την αυτόνομη πορεία της η «καλή» τράπεζα ή θα συγχωνευθεί με κάποια από τις τέσσερις τράπεζες που θα ανακεφαλαιοποιηθούν.
Στο μεταξύ προχωρά το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης που προβλέπει την πώληση των θυγατρικών βιομηχανικών επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα η ΕΛΒΙΖ (βιομηχανία ζωοτροφών) έχει πωληθεί, όμως η ΣΕΚΑΠ οδηγείται σε «λουκέτο». Ειδικότερα μετά την άρνηση της ΣΕΚΕ (Συνεταιριστική Ένωση Καπνοπαραγωγών Ελλάδος) να ψηφίσει την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΣΕΚΑΠ, προκειμένου να εισέλθει ο Ινδός μεγιστάνας Μπομιντάλα Ράμα Κρίσνα (με αποτέλεσμα να ναυαγήσει η συμφωνία), η εταιρεία έχει περιέλθει σε κατάσταση αδυναμίας να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και αναμένεται το οριστικό κλείσιμο της, με ότι αυτό συνεπάγεται.
Για την Βιομηχανία Ζάχαρης, όπως είναι γνωστό υπάρχουν 3 προσφορές, βάση των οποίων εντός των ημερών ο σύμβουλος (είναι η Eurobank) θα καταθέσει τις προτάσεις του στην ΑΤΕ. Τέλος, σε ό,τι αφορά τη ΔΩΔΩΝΗ ο διαγωνισμός έχει παραταθεί μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα 16 Ιουλίου και αναμένεται η κατάθεση προσφορών.
Στο εξωτερικό προς πώληση βρίσκονται οι θυγατρικές της Αγροτικής στην Ρουμανία, η ATE Romania και στην Σερβία η AIK Bank.
capital.gr