tromaktiko: Στους 5 οι νεκροί στο Περού – σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης (ξανά) η χώρα – άγριος ξυλοδαρμός ακτιβιστή

Τρίτη 10 Ιουλίου 2012

Στους 5 οι νεκροί στο Περού – σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης (ξανά) η χώρα – άγριος ξυλοδαρμός ακτιβιστή



H κυβέρνηση του Περού κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Καχαμάρκα μετά τις διαδηλώσεις χιλιάδων ανθρώπων κατά του νέου...
μεταλλείου χρυσού της Αμερικανικής εταιρείας Newmont Mining, το Conga. Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν μόνο αυτή την εβδομάδα από την αστυνομία, που άνοιξε πυρ κατά των διαδηλωτών.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ όπου η αστυνομία χτυπάει άγρια τον καθολικό παπά Marco Arana που οργάνωσε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας παρά τα έκτακτα απαγορευτικά μέτρα. O Arana στη συνέχεια συνελήφθη και μεταφέρθηκε στο αστυνομικό τμήμα όπου συνεχίστηκε ο ξυλοδαρμός.

Γιατί αυτόν τον παπά;

“Σε ένα καθεστώς που φυλακίζει τον οποιονδήποτε άδικα, το σωστό μέρος για έναν δίκαιο άνθρωπο είναι η φυλακή”, είχε γράψει πριν 170 χρόνια ο Χένρυ Ντέιβιντ Θορώ, ο πατέρας του κινήματος της πολιτικής ανυπακοής, που πήγε φυλακή για να διαμαρτυρηθεί για τη δουλεία. Δείτε και το ντοκυμαντέρ The Devil Operation, για το δίκτυο κατασκοπείας και τρομοκράτησης που είχε στηθεί γύρω από τον “επικίνδυνο” ακτιβιστή παπά. Το ντοκυμαντέρ παρακολουθεί τον Marco Arana από το 2003, όταν η Newmont προσπαθούσε να ξεκινήσει άλλο ένα μεταλλείο, το Cerro Quilish, το οποίο αναγκάστηκε να εγκαταλείψει στα τέλη του 2004 μετά από πολλούς μήνες διαδηλώσεων από τις τοπικές κοινότητες.

Πριν από ένα μήνα, ο Marco Arana και οι άλλοι ηγέτες της κοινότητας κήρυξαν γενική απεργία επ’αόριστο σε όλη την επαρχία της Καχαμάρκα ενάντια στο μεταλλείο Κόνγκα που θα καταστρέψει 4 ιερές ορεινές λίμνες στην περιοχή. Στη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων, πέντε διαδηλωτές σκοτώθηκαν από την αστυνομία, μεταξύ των οποίων και ένα δεκαεπτάχρονο παιδί.

Και η ιστορία επαναλαμβάνεται…

Oι κάτοικοι της Καχαμάρκα τονίζουν ότι ήταν ακριβώς εκεί, πριν από περίπου 500 χρόνια (1532), που ο ισπανός κατακτητής Francisco Pizarro αιχμαλώτισε τον αυτοκράτορα των Ίνκας, Atahualpa. O Αtahualpa υποσχέθηκε στους Ισπανούς μια μεγάλη ποσότητα χρυσού για να τον απελευθερώσουν. Ο χρυσός αυτός – τα μεγαλύτερα λύτρα που πληρώθηκαν ποτέ – όταν λιώθηκε ήταν αρκετός για να γεμίσει ένα δωμάτιο 5Χ7Χ2,5 μ. Οι Ίνκας έκαναν πλούσιους όχι μόνο τον Πιζάρρο και τον βασιλιά της Ισπανίας που πήρα 20% από τα λύτρα, αλλά ακόμα και τους στρατιώτες που πήραν όλοι από μια ποσότητα χρυσού, ανάλογα με το βαθμό τους: 40 κιλά χρυσού και 81 κιλά αργύρου για τους έφιππους και τη μισή ποσότητα για τους πεζούς οπλίτες. Φυσικά οι κατακτητές αθέτησαν τη συμφωνία, πήραν το χρυσό και θανάτωσαν τον αυτοκράτορα (Greed, gold and God: The Battle of Cajamarca).

Οι σύγχρονοι κατακτητές είναι οι μεταλλευτικές εταιρείες. Δείτε και το ντοκυμαντέρ The Quest for Inca Gold που περιγράφει τη σύγχρονη σύγκρουση μεταξύ των απογόνων των Ίνκας και του μεταλλείου Yanacocha της Newmont.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!