Οι φήμες περί αποχώρησης του Άσαντ αναζωπυρώθηκαν έπειτα από μία αμφιλεγόμενη συνέντευξη που παραχώρησε ο ρώσος πρεσβευτής στη Γαλλία, Αλεξάντρ Ορλόφ, κατά την οποία παραδέχτηκε ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας που επετεύχθη στη Γενεύη στις 30 Ιουνίου ο σύρος ηγέτης έχει αποδεχτεί να εγκαταλείψει την εξουσία.
Στη συνδιάσκεψη της Γενεύης υπήρξε ένα τελικό ανακοινωθέν που προβλέπει την μετάβαση προς ένα πιο δημοκρατικό σύστημα. Αυτό το ανακοινωθέν έγινε δεκτό από τον Άσαντ [...]. Αυτό σημαίνει ότι έχει αποδεχτεί να φύγει, αλλά με εύρυθμο τρόπο, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ορλόφ στον γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό RFI το πρωί της Παρασκευής, 20 Ιουλίου.
Απαντώντας στα επίμαχα σχόλια του ρώσου αξιωματούχου, η κρατική τηλεόραση της Συρίας προέβαλλε ανακοίνωση με την οποία ισχυριζόταν πως οι δηλώσεις αυτές στερούνται κάθε αλήθειας.
Πρέπει να υπενθυμιστεί ότι κατά τη συνδιάσκεψη στη Γενεύη συμφωνήθηκε μεν ότι πρέπει να σχηματιστεί μία μεταβατική κυβέρνηση στη Συρία, χωρίς ωστόσο να αποσαφηνιστεί, λόγω επιμονής της Ρωσίας, η μελλοντική θέση του προέδρου Άσαντ.
Παρά το γεγονός ότι η συμμετοχή του σύρου προέδρου στη μεταβατική κυβέρνηση παραμένει μία γκρίζα ζώνη, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη διευκρινίσει ότι η απομάκρυνση του Άσαντ από την εξουσία αποτελεί προϋπόθεση για την επίτευξη πολιτικής αλλαγής στη Συρία.
Στο πλευρό των ΗΠΑ έχουν ταχθεί Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία, προκαλώντας την επικριτική αντίδραση του ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος έχει κατηγορήσει τη Δύση για στρέβλωση των συμφωνηθέντων και για προσπάθεια εκβιασμού της Μόσχας.
Σφοδρή σύγκρουση στο διπλωματικό πεδίο
Η διπλωματική σύγκρουση μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης επανήλθε στην επιφάνεια κατά τη διάρκεια της χθεσινής ψηφοφορίας του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την υιοθέτηση ψηφίσματος που θα επέβαλλε μη στρατιωτικές κυρώσεις στη Συρία, υπό το Κεφάλαιο Επτά της Χάρτας του ΟΗΕ.
Ρωσία και Κίνα άσκησαν το δικαίωμα βέτο που κατέχουν ως μόνιμα μέλη του Συμβουλίου προκειμένου να καταρρίψουν, για τρίτη φορά από την έναρξη της 17μηνης κρίσης στη Συρία, το ψήφισμα επιβολής κυρώσεων, με τον ρώσο πρεσβευτή στα Ηνωμένα Έθνη, Βιτάλι Τσούρκιν, να απαντά στις επικρίσεις των Δυτικών ομολόγων του δηλώνοντας πως αυτό ανοίγει το δρόμο για εξωτερική επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσει της Συρίας. Πρέπει να σημειωθεί ότι άρθρα του Κεφαλαίου Επτα προβλέπουν πιθανή στρατιωτικοποίηση των κυρώσεων.
Στον απόηχο της άκαρπης ψηφοφορίας, ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Γουίλιαμ Χέιγκ αποκάλυψε στο ραδιόφωνο του BBC ότι το Λονδίνο θα εντατικοποιήσει το έργο υποστήριξης της συριακής αντίστασης, για να παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια εκτός του έργου του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ο κ. Χέιγκ μάλιστα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μελλοντικής αποστολής όπλων στους αντικαθεστωτικούς, αρνούμενος να αποκλείσει οποιαδήποτε επιλογή για το μέλλον διότι δεν μπορούμε να προβλέψουμε πως θα εκτυλιχθεί η σύγκρουση.
Μαίνονται οι μάχες στη Συρία
Την ίδια ώρα, υπό τον έλεγχο των ανταρτών βρίσκονται συνοριακά φυλάκια στη μεθόριο με την Τουρκία και το Ιράκ, ενώ το πρακτορείο Reuters μεταδίδει πως ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Συρίας, ο οποίος τραυματίστηκε κατά τη βομβιστική επίθεση στο αρχηγείο της Εθνικής Ασφάλειας την Τετάρτη, τελικά υπέκυψε στα τραύματά του. Στην επίθεση είχαν χάσει τη ζωή τους ο υπουργός και ο υφυπουργός Άμυνας της χώρας.
Παράλληλα, μαίνονται οι σφοδρές οδομαχίες στη Δαμασκό μεταξύ των αντικαθεστωτικών και των δυνάμεων του καθεστώτος, με τις κυβερνητικές δυνάμεις να ανακαταλαμβάνουν την περιοχή Μιντάν, που πρωτύτερα είχε περιέλθει στα χέρια των ανταρτών. Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μία μη κυβερνητική οργάνωση που εδρεύει στο Λονδίνο, την Πέμπτη καταγράφηκε ο βαρύτερος απολογισμός θυμάτων, με τους νεκρούς να ανέρχονται σε περίπου 300.
Αυξάνεται ο αριθμός των προσφύγων
Τέλος, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, περίπου 30.000 σύροι πρόσφυγες έχουν καταφύγει στο Λίβανο κατά τη διάρκεια των τελευταίων 48 ωρών.