tromaktiko: Ο Σαμαράς σε ρόλο διαιτητή και η κυβερνητική κρίση που αποφεύχθηκε

Πέμπτη 19 Ιουλίου 2012

Ο Σαμαράς σε ρόλο διαιτητή και η κυβερνητική κρίση που αποφεύχθηκε



Η χθεσινή συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών με τον Γιάννη Στουρνάρα είχε όλα εκείνα τα στοιχεία που συνθέτουν ένα πρώτης τάξεως σενάριο στο σήριαλ αποτροπής της χρεοκοπίας της ελληνικής οικονομίας.
Εμπεριείχε μια υποβόσκουσα ένταση που έχει τις ρίζες της στην -όχι και τόσο- ανεξήγητη έχθρα του Β. Βενιζέλου στον πρόσωπο του υπουργού Οικονομικών, μια (δεδομένη) στήριξη του Πρωθυπουργού στον υπουργό που επέλεξε να «βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά», την αποδοχή του Φώτη Κουβέλη ο οποίος ισορροπεί ανάμεσα στο ρεαλισμό και προεκλογικές υποσχέσεις και…. δισεκατομμύρια.

Αυτά τα δισεκατομμύρια που συμπληρώνουν το παζλ των 11,6 δις ευρώ που υποχρεούται να φτιάξει ο Γιάννης Στουρνάρας έως την ερχόμενη Πέμπτη που θα γίνει η κρίσιμη συνάντηση με την τρόικα.

Παρά το γεγονός ότι τη συνάντηση των τριών δεν την απασχόλησε η προέλευση των χρημάτων ή πιο σωστά ή μη προθυμία πολλών υπουργών της κυβέρνησης να ξεφύγουν από τη συνδικαλιστική τους νοοτροπία που τους επιβάλλει την άρνηση στην κοινή συνεισφορά για τη συγκρότηση του πακέτου, η ένταση υπήρχε.

Μόνο που η ένταση αυτή δεν εκδηλώθηκε παρά τις…. φιλότιμες προσπάθειες Βενιζέλου, κυρίως λόγω της διάθεσης του Πρωθυπουργού να παίξει το διαιτητή, εξέλιξη που είχε ως αποτέλεσμα να τελειώσει η σύσκεψη χωρίς πολλές ειδήσεις…

Αυτές βγήκαν μετά από τις δηλώσεις των δυο πολιτικών αρχηγών, του κ. Βενιζέλου και του κ. Κουβέλη.

Ο μεν πρώτος ικανοποίησε τη ματαιοδοξία του για τη συγκρότηση επιτροπής διαπραγμάτευσης (κάποιος αλλιώς θα λέγεται μας ανακοίνωσε ο Ευάγγελος, αλλά ποιός δίνει σημασία), ενώ ο δεύτερος έκανε το… κομμάτι του τηλεοπτικά ανακοινώνοντας ότι προσπαθεί να μην μπει το χαράτσι της ΔΕΗ στα χαμηλά εισοδήματα ( δεν πρόκειται να γίνει εφέτος όπως μας ενημέρωσαν από το υπουργείο οικονομικών).

Και το θέμα μεταφέρθηκε ξανά στην προσπάθεια του υπουργείου Οικονομικών να φτιάξει μέχρι τις 26 Ιουλίου ένα … αξιοπρεπές πακέτο και να ικανοποιηθούν ταυτόχρονα κοινωνία, τρόικα και τα πολιτικά κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Οι πληροφορίες μας λένε ότι έχουν βρεθεί τα περισσότερα από τα 11,6 δις ευρώ του πακέτου και επιπλέον ότι θα υπάρξουν και εναλλακτικά σενάρια στη (βέβαιη) περίπτωση που η τρόικα απορρίψει ορισμένα από αυτά.

Το θέμα είναι να βρεθούν μέτρα που δεν θα επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο τα νοικοκυριά εκείνα που έχουν φτάσει στα όρια της αντοχής τους και να υπάρχουν στοιχεία με έντονα κοινωνικά χαρακτηριστικά.

Από ότι μαθαίνουμε υπάρχει η βούληση για κάτι τέτοιο, όμως το πρόβλημα δεν είναι αυτό. Ο κόσμος δεν περιμένει απλά κάποια σημάδια κοινωνικής ευαισθησίας, αλλά τα μεγάλα και άμεσα. Αν δεν δείξουν κάτι απτό, οι διαδηλωτές στο Σύνταγμα θα ξαναβγούν αμέσως μετά τις διακοπές (όσοι πάνε) και τότε τα πράγματα θα είναι δύσκολα.

Ως προς το πολιτικό μέρος, οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί-κυβερνητικοί εταίροι κατέληξαν κατά τη χθεσινή τους τρίωρη σύσκεψη σε καταρχήν συμφωνία, όσον αφορά τις βασικές κατευθύνσεις. Μοναδικό ανοιχτό σημείο παραμένει το ενδεχόμενο οριζόντιων περικοπών σε μισθούς και συντάξεις, καθώς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου παρέπεμψε στον υπουργό Οικονομικών -ο οποίος δήλωσε, εξερχόμενος του Μαξίμου μετά τη σύσκεψη, ότι δεν μπορεί να το αποκλείσει- και ταυτόχρονα τόνισε ότι «ισχύουν οι δηλώσεις Βενιζέλου-Κουβέλη» -οι οποίοι, όμως, τόνισαν ότι οι αρχηγοί συμφώνησαν ότι δεν θα υπάρξουν οριζόντιες περικοπές.

Η δήλωση του κ. Στουρνάρα ότι δεν μπορεί να αποκλείσει περικοπές δημιούργησε αρχικά την εντύπωση ότι διαφώνησε με τους πολιτικούς αρχηγούς, οι οποίοι είπαν όχι στην λήψη οριζόντιων μέτρων. Στη συνέχεια όμως το Μαξίμου έκανε λόγο για “κακή διατύπωση” του υπουργού και τόνισε ότι ο πρωθυπουργός δεν ενοχλήθηκε από τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών.

Στην τρίωρη συζήτηση των κυβερνητικών εταίρων συμφωνήθηκε ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα για το 2012, αλλά θα εκτελεστούν στο ακέραιο όσα προβλέπονται στον προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους –συμπεριλαμβανομένων και αυτών που αφορούν την εξίσωση των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης (που θα αντισταθμιστεί με επιδοματική πολιτική), ενώ αναζητούνται ακόμη ισοδύναμα μέτρα για να αποφευχθεί η περικοπή των ειδικών μισθολογίων.

Την ερχόμενη εβδομάδα και πριν την έλευση της τρόικα στην Αθήνα, οι κυβερνητικοί εταίροι θα έχουν νέα συνάντηση, στην οποία θα καθοριστεί το πλαίσιο των αποκρατικοποιήσεων και των διαρθρωτικών αλλαγών, θα καθοριστεί το πρόγραμμα περικοπών των 11,5 δισ. με την αναθεώρηση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής, ενώ τέλος θα συμφωνηθεί το πρώτο πλάνο για την επιμήκυνση του χρόνου προσαρμογής –η οποία προφανώς συνδυάζεται με την υπόθεση των 11,5 δισ., καθώς αν αφορούν τελικώς τετραετία και όχι τριετία, γίνεται σαφές ότι η διαδικασία εξεύρεσής τους προφανώς διευκολύνεται.


Έκθεση με νέες συστάσεις από το ΔΝΤ

Νέες συστάσεις προς την ελληνική κυβέρνηση έκανε χθες το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Με νέα του έκθεση, λίγα 24ωρα προτού ξεκινήσουν οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις με την Τρόικα για την πορεία προσαρμογής της χώρας, το ΔΝΤ ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση:

● Την εξειδίκευση και νομοθέτηση των μέτρων που απομένουν να ληφθούν για αύξηση των εσόδων και μείωση των δαπανών ώστε να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Στα μέτρα που ζητούνται να εξειδικευτούν περιλαμβάνονται και οι περικοπές των 11,5 δισ. ευρώ στις δημόσιες δαπάνες της διετίας 2013-2014.

● Προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για τη λειτουργία των φοροεισπρακτικών μηχανισμών.

● Βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, με μεταρρυθμίσεις στις αγορές εργασίας και προϊόντων, απελευθέρωση των αγορών υπηρεσιών και προϊόντων και μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος.

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!