στο κλείσιμο των επιχειρήσεων τους. Δεν έχει παρά να περάσει κανείς.. από τις κεντρικότερες οδούς της πόλης (Μ. Αλεξάνδρου – Θ. Ζιάκα – Ευαγγελιστρίας) όπου τα προηγούμενα χρόνια ανθούσαν μικρές επιχειρήσεις, τώρα πια δεν βλέπει παρά μόνο κλειστά καταστήματα. Η αύξηση των ακάλυπτων επιταγών σε συνδυασμό με την καθίζηση του τζίρου αποτυπώνεται με το δραματικότερα δυνατό τρόπο στην αγορά.
Σειρά προβλημάτων που αντιμετωπίζουν στην περιοχή των Γρεβενών οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι βιοτέχνες αλλά και ο τουριστικός κλάδος αναφέρει ο ελεύθερος επαγγελματίας Πέτρος Μιμηλίδης.
- «Το βασικότερο από αυτά είναι η ανεργία που αντιμετωπίζει η περιοχή καθώς σε επίπεδο Δυτικής Μακεδονίας θεωρούμαστε από τις πιο υψηλές σε ανεργία περιφέρειες με ποσοστό που αγγίζει το 22%. Πιο συγκεκριμένα στα Γρεβενά το ποσοστό ανεργίας φτάνει ίσως και να ξεπερνάει το 30%. Στην πιο παραγωγική ηλικία 35 – 40 ετών η ανεργία ξεπερνά και το 50%.
- Η Μετανάστευση του εργατικού δυναμικού της περιοχής. Μετανάστευση κυρίως στελεχών εκτός των συνόρων της Ελλάδος.
- Το θέμα της τιμής του πετρελαίου, όπου εδώ υπάρχει αναξιοκρατία στην αντιμετώπιση του κράτους καθώς στην περιοχή επικρατεί βαρύς χειμώνας, και οι χρεώσεις και φορολογίες είναι ίδιες με περιοχές που επικρατούν πολύ διαφορετικές κλιματολογικές συνθήκες . Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την μείωση της αγοραστικής κίνησης των καταναλωτών αλλά και των επιχειρήσεων καθώς δεν μπορούν να καλύψουν τα πάγια έξοδα.
- Η μείωση μισθών στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Πιο συγκεκριμένα από 1-1-2009 έως και σήμερα στα Γρεβενά έχουν κλίσει 746 επιχειρήσεις από επίσημα στοιχεία, σε μία πόλη που επιχειρήσεις δεν ξεπερνάνε τις 2.500. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που εντοπίζεται για τη διαβίωση των επιχειρήσεων είναι τα ενοίκια τα οποία είναι πολύ αυξημένα αλλά και τα πάγια έξοδα γενικότερα. Τα ενοίκια παρά την κρίση κρατιούνται σε υψηλά επίπεδα διατηρώντας τα πάγια έξοδα των επιχειρήσεων πάρα πολύ αυξημένα με αποτέλεσμα να μην μπορούν να είναι ανταγωνιστικές και κατά συνέπεια να μην μπορούν να επιβιώσουν. Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθούν και οι αυξημένες εισφορές, τα χαράτσια αλλά και ο αυξημένος Φ.Π.Α.
- Οι τράπεζες έχουν κλίσει κάθε μορφής χρηματοδότηση. Και στις περιπτώσεις που υπάρχουν ανοιχτά δάνεια τα επιτόκια είναι τόσο αυξημένα που καταντά ασύμφορη η χρηματοδότηση και κατά συνέπεια δεν υπάρχει ρευστότητα στην αγορά.
- Η δικαιοσύνη είναι βραδυκίνητη και υποθέσεις επιχειρηματιών που διεκδικούν χρήματα καθυστερούν επί σειρά ετών με συνεχείς αναβολές των υποθέσεων, κάτι για το οποίο δεν ισχύει για τη δική τους την περίπτωση όταν χρωστάν στο κράτος. Οποιοσδήποτε νόμος βγαίνει υπέρ του δημοσίου για χρήματα που χρεωστάνε οι ιδιώτες, επαγγελματίες ή εταιρίες στο δημόσιο και για οφειλές ακόμη άνω των 300,00€ σταματά η επαγγελματική δραστηριότητα. Αυτό έρχεται να προστεθεί στην αυξημένη ανταγωνιστικότητα που παρουσιάζεται από πολυεθνικές εταιρίες εκτός Δυτικής Μακεδονίας οι οποίες μπορεί να οφείλουν υπέρογκα ποσά προς το δημόσιο παρόλα αυτά όμως συνεχίζουν να λειτουργούν.
Λύσεις που προτείνονται
- Θα πρέπει να θεωρηθούμε παραμεθόρια περιοχή, γιατί είμαστε, να αλλάξουν όλα τα κριτήρια όσο αναφορά τη φορολόγηση, την γενικότερη αντιμετώπιση από το κράτος, να μειωθούν οι φόροι, ο Φ.Π.Α. Χαρακτηριστική είναι η απαράδεκτη αντιμετώπιση αντιπροσωπίας φορέα της περιοχής στο Υπουργείο προκειμένου να διεκδικήσει μείωση του πετρελαίου η αντιμετώπιση ήταν απαράδεκτη, αναφερόμενοι ότι δεν είμαστε καν το 10%.
- Θα πρέπει να γίνει άνοιγμα των δανείων από τις τράπεζες, να διαπραγματευτούμε νέα επιτόκια, νέα κριτήρια πιο ελαστικά ειδικά για την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας
- Βασικό επίσης είναι πως οι γρεβενιώτες αλλά και οι δυτικομακεδόνες θα πρέπει να αποκτήσουμε περιφερειακή συνείδηση επιτέλους. Αν δεν στηρίξουμε ο ένας τον άλλον είμαστε όλοι καταδικασμένοι είτε να μεταναστεύσουμε, είτε να κλείσουμε επιχειρήσεις».
Ο Πέτρος Μιμηλίδης είναι μέλος του Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου Γρεβενών – υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων, μέλος του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Γρεβενών καθώς και Γενικός Γραμματέας του Βαλκανικού Επιχειρηματικού Κέντρου Δ. Μακεδονίας.
http://vatolakkiotis.blogspot.gr