Δεν είναι τυχαίο ότι οι προμηθευτές Υγείας δηλώνουν πως βρίσκονται ένα βήμα πριν από το «κραχ», ξεκαθαρίζοντας πως δεν θα μπορούν να χρηματοδοτούν το Σύστημα Υγείας για πάντα, κατηγορώντας μάλιστα το Υπουργείο πως δεν έχει καν δρομολογήσει ενέργειες για την επίλυση των χρόνιων προβλημάτων του χώρου.
Τα Στρατιωτικά Νοσοκομεία έχουν προχωρήσει κατ’ ουσίαν σε στάση πληρωμής, καθώς οφείλουν χρήματα στους προμηθευτές από το 2008, τα Δημόσια Νοσοκομεία δεν διαθέτουν τους απαραίτητους πόρους για την ασφαλή και ομαλή λειτουργία τους, ενώ κανένα βήμα δεν έχει ληφθεί για την πληρωμή των οφειλών, ακόμη και από το 2010.
Όπως καταγγέλλουν οι προμηθευτές, ακόμη και από τα Νοσοκομεία και σχηματισμούς του ΙΚΑ που, «καλυπτόμενα πλέον πίσω από τον ΕΟΠΠΥ, ισχυρίζονται ότι δεν χρωστούν» και έχουν αφήσει απλήρωτες τις εταιρείες εδώ και δύο χρόνια.
Μόνο τα νοσοκομεία του ΕΣΥ οφείλουν πάνω από 6 δισεκατομμύρια ευρώ σε εταιρείες ιατρικού εξοπλισμού και υλικών, αλλά σε και φαρμακευτικές εταιρείες. Το σύνολο των οφειλών του δημοσίου στις φαρμακευτικές επιχειρήσεις αγγίζει τα 2,7 δισεκατομμύρια!
Παράλληλα, ανοικτό παραμένει το τεράστιο πρόβλημα που δημιουργήθηκε από το κούρεμα των ομολόγων, που είχαν δοθεί για τα χρέη του 2008 και 2009, ενώ οι τράπεζες συνεχίζουν να δίνουν πιστώσεις με το σταγονόμετρο.
Οι προμηθεύτριες εταιρείες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, προειδοποιώντας πως αν χρεοκοπήσουν οι προμηθευτές θα καταρρεύσει και το Εθνικό Σύστημα Υγείας από έλλειψη υλικών και υπηρεσιών.
Πληροφορίες θέλουν την κυβέρνηση να εξετάζει την πληρωμή των προμηθευτών για τις οφειλές του 2010 τοις μετρητοίς, αλλά με τη χορήγηση 20% έκπτωσης από τις εταιρείες, ενώ όσοι δεν μπορούν να παράσχει την έκπτωση θα λάβει 30ετή ομόλογα, ενδεχόμενο που απορρίπτουν οι επιχειρηματίες του χώρου.
Φυσικά, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τον «κακοπληρωτή» ΕΟΠΥΥ, που οφείλει στο σύνολο σχεδόν των παρόχων του, αυτές τις ημέρες ψάχνει εναγωνίως να βρει τα χρήματα για να πληρώσει τους Φαρμακοποιούς, που προειδοποιούν με κινητοποιήσεις, ενώ απλήρωτα αφήνει ακόμη και ιδρύματα που φιλοξενούν κατάκοιτους ασθενείς, όπως το Άσυλο Ανιάτων της Κυψέλης, όπου τα χρέη από τα νοσήλια φθάνουν τα 3 εκατομμύρια.