tromaktiko: Τι προβλέπει το Σύνταγμα για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση συνασπισμού τριών κομμάτων

Τρίτη 3 Ιουλίου 2012

Τι προβλέπει το Σύνταγμα για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση συνασπισμού τριών κομμάτων



Γράφει ο Χρήστος Ηλ. Τσίχλης, Δικηγόρος Αθηνών
Μέχρι την Πέμπτη, 5 Ιουλίου 2012, πρέπει να έχει αρχίσει η διαδικασία των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, η οποία και θα ολοκληρωθεί με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.
Στις 5 Ιουλίου εκπνέει η σχετική προθεσμία που προβλέπει το Σύνταγμα το οποίο ορίζει ότι μέσα σε 15 ημέρες από την ορκωμοσία του Πρωθυπουργού, η κυβέρνηση υποχρεούται να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής.
Σύμφωνα με το άρθρο 84 του Συντάγματος:

1. H Kυβέρνηση οφείλει να έχει την εμπιστοσύνη της Bουλής. Mέσα σε δεκαπέντε ημέρες από την ορκωμοσία του Πρωθυπουργού, η Kυβέρνηση υποχρεούται να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης της Bουλής και μπορεί να τη ζητεί και οποτεδήποτε άλλοτε. H Bουλή, αν έχουν διακοπεί οι εργασίες της κατά το σχηματισμό της Kυβέρνησης, καλείται μέσα σε δεκαπέντε ημέρες να αποφανθεί για την πρόταση εμπιστοσύνης.

2. H Bουλή μπορεί με απόφασή της να αποσύρει την εμπιστοσύνη της από την Kυβέρνηση ή από μέλος της. Πρόταση δυσπιστίας μπορεί να υποβληθεί μόνο μετά την πάροδο εξαμήνου αφότου η Bουλή απέρριψε πρόταση δυσπιστίας.
H πρόταση δυσπιστίας πρέπει να είναι υπογραμμένη από το ένα έκτο τουλάχιστον των βουλευτών και να περιλαμβάνει σαφώς τα θέματα για τα οποία θα διεξαχθεί η συζήτηση.

3. Kατ εξαίρεση μπορεί να υποβληθεί πρόταση δυσπιστίας και πριν από την πάροδο εξαμήνου, αν είναι υπογραμμένη από την πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.

4. H συζήτηση για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας αρχίζει μετά δύο ημέρες από την υποβολή της σχετικής πρότασης, εκτός αν η Kυβέρνηση, σε περίπτωση πρότασης δυσπιστίας, ζητήσει να αρχίσει αμέσως η συζήτηση, η οποία δεν μπορεί να παραταθεί πέρα από τρεις ημέρες από την έναρξή της.

5. H ψηφοφορία για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας διεξάγεται αμέσως μόλις τελειώσει η συζήτηση, μπορεί όμως να αναβληθεί για σαράντα οκτώ ώρες, αν το ζητήσει η Kυβέρνηση.

6. Πρόταση εμπιστοσύνης δεν μπορεί να γίνει δεκτή, αν δεν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών, η οποία όμως δεν επιτρέπεται να είναι κατώτερη από τα δύο πέμπτα του όλου αριθμού των βουλευτών.
Πρόταση δυσπιστίας γίνεται δεκτή, μόνο αν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.

7. Kατά την ψηφοφορία για τις πιο πάνω προτάσεις ψηφίζουν οι Yπουργοί και Yφυπουργοί που είναι μέλη της Bουλής.

Η αρχή της δεδηλωμένης είναι όρος του Συνταγματικού Δικαίου και ορίζει ότι η κυβέρνηση οφείλει να έχει τη «δεδηλωμένη» εμπιστοσύνη της απόλυτης πλειοψηφίας των Βουλευτών. Διαχρονικά αυτή η εμπιστοσύνη δηλώνεται με σχετική ψηφοφορία της Βουλής μετά από κάθε σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται η δημοκρατική νομιμοποίηση της κυβέρνησης, η οποία συνήθως, σε αντίθεση με το Κοινοβούλιο, δεν εκλέγεται απευθείας από τον λαό, αλλά διορίζεται από τον ανώτατο άρχοντα της χώρας.

Εάν στη Βουλή κατά την ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης βρίσκονται και οι 300 βουλευτές, τότε απαιτείται η ψήφος 151 βουλευτών( το μισό των παρόντων 300 συν 1).
Εάν στη Βουλή βρίσκονται 240 βουλευτές τότε για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης απαιτούνται 121 βουλευτές(και πάλι το μισό των παρόντων 240 συν 1). Αν βρίσκονται 210 βουλευτές όμως, δεν απαιτείται η ψήφος του μισού αριθμού των παρόντων συν 1 ( 105+1=106) αλλά 120 βουλευτών που είναι τα 2/5 του συνολικού αριθμού των βουλευτών. Αυτή είναι η περίπτωση της «ψήφου ανοχής», προς την κυβέρνηση.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!