Το 95% των Γάλλων, το 84% των Γερμανών, το 72% των Ισπανών και το 65% των Ιταλών εκτιμούν μάλιστα πως «τα χρήματα που έχουν δοθεί ως δάνεια στην Ελλάδα είναι χαμένα χρήματα», διότι η Αθήνα δεν θα μπορέσει να αποπληρώσει τα δάνεια.
Οι πολίτες των τεσσάρων χωρών εμφανίζονται απαισιόδοξοι όσον αφορά τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει η ευρωζώνη εφόσον γίνει πραγματικότητα η υπόθεση πως το ελληνικό χρέος δεν θα αποδειχθεί βιώσιμο.
Ειδικότερα, το 84% των Γάλλων, το 76% των Γερμανών, το 90% των Ισπανών και το 88% των Ιταλών θεωρούν πως «οι δυσκολίες θα αυξηθούν επικίνδυνα».
Η άποψη κατά την οποία η Ελλάδα θα καταφέρει να μειώσει το χρέος και το έλλειμμά της χάρη στις προσπάθειες της Ε.Ε. και τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί είναι μειοψηφική και στις τέσσερις χώρες, πλην της Ιταλίας (56%, έναντι ενός 39% στη Γαλλία, 27% στη Γερμανία και 44% στην Ισπανία).
Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, σε περίπτωση αποτυχίας, πολλοί τάσσονται υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Οι πιο σκληροί είναι οι Γερμανοί (78%) και οι Γάλλοι (65%), ενώ οι Ισπανοί (51%) και οι Ιταλοί (49%) εμφανίζονται πιο επιεικείς.
Πάντως οι απόψεις των Γερμανών και των Γάλλων εμφανίζονται να έχουν μεταβληθεί κατά τι από τον Νοέμβριο του 2011, όταν είχαν ερωτηθεί σε μια προηγούμενη δημοσκόπηση. Το ποσοστό όσων υποστήριζαν τον αποκλεισμό της Ελλάδας από την ευρωζώνη ήταν τότε αντίστοιχα 81% και 73%.
Όσον αφορά τις χώρες τους, στην πλειοψηφία τους οι ερωτηθέντες αντιτίθενται σε μια επιστροφή στα παλαιά εθνικά νομίσματα: το 74% των Γάλλων τάσσεται εναντίον της εγκατάλειψης του ευρώ για το φράγκο, το 75% των Ισπανών είπε ότι αντιτίθεται στην επιστροφή στην πεσέτα, το 72% των Ιταλών ότι δε θέλει επιστροφή στη λιρέτα.
Η αντίθεση στην εγκατάλειψη του ευρώ είναι λιγότερο ισχυρή στη Γερμανία, όπου ένα 61% απάντησε «όχι» στην επαναφορά του μάρκου.
Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε από τη 18η ώς την 21η Ιουνίου, με τη συμμετοχή 1.001 ανθρώπων στη Γαλλία, 1.003 στη Γερμανία, 976 στην Ισπανία και 967 στην Ιταλία.
Δημοσιεύεται ταυτόχρονα στις εφημερίδες «Le Journal du Dimanche» (Γαλλία), «ABC» (Ισπανία), «Bild am Sonntag » (Γερμανία) και «Corriere della Sera» (Ιταλία).