tromaktiko: Δωρεάν φάρμακα χωρίς τη συμμετοχή των ασφαλισμένων

Τρίτη 3 Ιουλίου 2012

Δωρεάν φάρμακα χωρίς τη συμμετοχή των ασφαλισμένων



Εισήγηση χορήγησης γενόσημων φαρμάκων χωρίς συμμετοχή των ασφαλισμένων εξετάζεται από το υπουργείο Υγείας.
Σύμφωνα με το Έθνος , στόχος είναι να ελεγχθεί η φαρμακευτική δαπάνη, στο πλαίσιο των επιταγών της τρόικας. Η πρόταση έχει υποβληθεί από υπηρεσιακούς παράγοντες στον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζο και βρίσκεται υπό εξέταση.

Στην περίπτωση που η εισήγηση γίνει αποδεκτή, θα επιφέρει μείωση του κόστους της φαρμακευτικής περίθαλψης για χιλιάδες ασφαλισμένους και εξοικονόμηση για τα Ταμεία. Για παράδειγμα, ένα πρωτότυπο σκεύασμα για το έλκος κοστίζει 20 ευρώ και ο ασφαλισμένος πληρώνει σήμερα συμμετοχή 5 ευρώ.

Για το αντίστοιχο γενόσημο (τιμή 8 ευρώ), ο ασφαλισμένος δεν θα πληρώνει καθόλου συμμετοχή. Ωφελημένο είναι και το Ταμείο, καθώς στην πρώτη περίπτωση συμμετέχει στη δαπάνη με 15 ευρώ και στη δεύτερη με 8 ευρώ.

Συνεχίζεται η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων

Την ίδια ώρα, μπορεί οι φαρμακοποιοί να έβαλαν νερό στο κρασί τους και να σταμάτησαν τις κινητοποιήσεις τους, ωστόσο αυτό δεν είχε σήμαινε πως θα τελείωνε και η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων, αφού ο ΕΟΠΥΥ με νεότερη εγκύκλιό του στέλνει τους ασφαλισμένους και πάλι στους γιατρούς, συμβεβλημένους και μη με τον οργανισμό, προκειμένου να ξαναγράψουν τις συνταγές που είχα δώσει τις ημέρες των κινητοποιήσεων.

Το αποτέλεσμα είναι χιλιάδες ασφαλισμένοι καθημερινά να εγκλωβίζονται σε επάλληλους κύκλους ταλαιπωρίας προκειμένου να αποκτήσουν τα φάρμακά τους

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας ζήτησε τη συνεργασία των φαρμακοποιών προκειμένου να αντιμετωπιστεί αφενός ο όγκος της διαχείρισης των ιατρικών συνταγών, αφετέρου η ταλαιπωρία που υφίστανται οι ασφαλισμένοι.

Καλούμε τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο καθώς και τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αθηνών, γνωρίζοντας την ευαισθησία που επιδεικνύουν, όπως ενημερώσουν σχετικά τα μέλη τους, προκειμένου να ξεπεράσουμε συλλογικά την αδυναμία ορθής λειτουργίας του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και να αποφευχθεί η εκ νέου ταλαιπωρία των ασθενών αλλά και των γιατρών, οι οποίοι καλούνται να συνταγογραφήσουν να επανεκδώσουν την ίδια συνταγή, διαδικασία η οποία είναι απίστευτα χρονοβόρα .

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!