tromaktiko: Το παθητικό κάπνισμα σκοτώνει

Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012

Το παθητικό κάπνισμα σκοτώνει



Το παθητικό κάπνισμα σκοτώνει 600.000 ανθρώπους το χρόνο σύμφωνα με έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.Ο ΠΟΥ αποφαίνεται πως...
το ένα τρίτο των «θυμάτων» του παθητικού καπνίσματος είναι παιδιά που εκτίθενται στον καπνό των ενηλίκων στο σπίτι.

Το παθητικό κάπνισμα ευθύνεται για την εμφάνιση πνευμονίας, άσθματος, αλλά και για το σύνδρομο αιφνιδίου θανάτου βρεφών (SIDS).

H έρευνα, που πραγματοποιήθηκε σε 192 χώρες, έδειξε πως περίπου 165.000 παιδιά πεθαίνουν από ασθένειες σχετιζόμενες με το παθητικό κάπνισμα, η συντριπτική πλειοψηφία εκ των οποίων προέρχεται από τη Νοτιοανατολική Ασία και την Αφρική.

Σε παγκόσμια κλίμακα, το 40% των παιδιών, το 33% των ανδρών μη-καπνιστών και το 35% των γυναικών μη-καπνιστριών εκτέθηκαν στον καπνό ως παθητικοί καπνιστές.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΠΟΥ η έκθεση στον καπνό προκάλεσε τον τελευταίο χρόνο 379.000 θανάτους από καρδιοπάθειες, 165.000 από λοιμώξεις του αναπνευστικού, 36.900 από άσθμα και 21.400 από καρκίνο του πνεύμονα.

Ο μεγαλύτερος αριθμός παθητικών καπνιστών είναι στην Ευρώπη και την Ασία, ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά βρίσκονται στην Αμερική, την Ανατολική Μεσόγειο και την Αφρική.

Το παθητικό κάπνισμα έχει τέλος σημαντικό αντίκτυπο και στις γυναίκες με 281.000 «θύματα» παγκοσμίως, καθώς σύμφωνα με την έρευνα οι γυναίκες σε ορισμένες περιοχές του κόσμου εμφανίζουν 50% μεγαλύτερη πιθανότητα έκθεσης στον καπνό από τους άνδρες.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!