tromaktiko: Οι αρκούδες αφήνουν τα βουνά για να βρουν τροφή

Τρίτη 10 Ιουλίου 2012

Οι αρκούδες αφήνουν τα βουνά για να βρουν τροφή



Αντιμέτωποι με ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο βρίσκονται οι κάτοικοι στα ορεινά χωριά της Πίνδου. Οι σπάνιες καφέ αρκούδες μαζί με τα μικρά τους εγκαταλείπουν... το δάσος και κάνουν επιδρομές σε οικισμούς αναζητώντας την τροφή τους, με αποτέλεσμα να τρομοκρατούν τους κατοίκους που συναντούν πλέον το επιβλητικό ζώο ακόμα και στις αυλές των σπιτιών τους. Σοβαρότερα προβλήματα αντιμετωπίζουν τα χωριά των Γρεβενών, των Τρικάλων και της Καστοριάς. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η βασική αίτια του φαινομένου είναι οι καταστροφές που συντελούνται στο παραδοσιακό οικοσύστημα του απειλούμενου ζώου, με αποτέλεσμα το δάσος της Πίνδου να έχει καταστεί πλέον αφιλόξενο για το είδος.

Επιστήμονες και δασαρχεία είναι σε εγρήγορση, καθώς οι μετακινήσεις της αρκούδας προς τους οικιστικούς ιστούς το τελευταίο διάστημα έχουν λάβει μεγάλες διαστάσεις. Μάλιστα, την περασμένη Δευτέρα ένας απελπισμένος κτηνοτρόφος στην Καστοριά έφθασε στο σημείο να απειλεί να πέσει από τον δεύτερο όροφο του κτιρίου της Περιφερειακής Ενότητας, ζητώντας απεγνωσμένα να αποζημιωθεί για την εισβολή αρκούδας στο αγρόκτημά του, που βρίσκεται ανάμεσα στους οικισμούς Δισπηλιού και Μακεδνών. Η θηλυκή αρκούδα, ηλικίας 6 ετών και βάρους 120 κιλών, είχε απασχολήσει ξανά τις αρμόδιες αρχές τον περασμένο Ιούνιο. Τότε είχε μεταφερθεί, ύστερα από ειδική επιχείρηση, στον φυσικό της βιότοπο, στο Βίτσι. Ομως, το ζώο επέστρεψε και αυτή τη φορά σκότωσε δύο πρόβατα και μερικές κότες που διατηρούσε ο ιδιοκτήτης.

Και στα Γρεβενά

Ανάλογη είναι και η κατάσταση στον νομό Γρεβενών. «Αντιμετωπίζουμε πολύ σοβαρό πρόβλημα με τις αρκούδες σε ολόκληρη την περιοχή», παραδέχεται ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δασών Γρεβενών, Δημήτρης Δρίζας. «Συνεχώς δεχόμαστε καταγγελίες για εμφάνιση καφέ αρκούδας ακόμα και μέσα σε κατοικημένες περιοχές. Πρόσφατα, μία αρκούδα έτρωγε κορόμηλα μέσα στην αυλή μιας κατοικίας. Πανικόβλητος ο ένοικος μας ειδοποίησε να την απομακρύνουμε. Μέχρι να επέμβουμε, η αρκούδα είχε φύγει». Το φαινόμενο παρατηρείται και στα χωριά των Τρικάλων. «Εχουμε αρκετά περιστατικά με αρκούδες που εισβάλλουν στους οικισμούς και στα χωριά των Τρικάλων», δηλώνει στη Real planet ο δασάρχης Τρικάλων Κώστας Κότσαρης. «Στην Οξύνεια της Καλαμπάκας, για παράδειγμα, η αρκούδα περπατούσε μέσα στην πλατεία του χωριού. Οι κάτοικοι είχαν τρομάξει. Χρειάστηκε να στηθεί ολόκληρη επιχείρηση προκειμένου να ακινητοποιηθεί με αναισθησία και να μετακινηθεί στον βιότοπό της, στα βουνά του Κόζιακα».

Τα τελευταία τρία χρόνια τα τοπικά δασαρχεία, σε συνεργασία με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, χρειάστηκε να επέμβουν τουλάχιστον 49 φορές για να αποτρέψουν τις ζημιές που προκαλεί το ζώο στα χωριά. Τα περισσότερα περιστατικά αφορούν καταστροφές σε γεωργικές καλλιέργειες, σε μελίσσια και στάνες. Σύμφωνα με τα στοιχεία των περιβαλλοντικών οργανώσεων, η περιοχή με τα περισσότερα κρούσματα είναι τα Γρεβενά. Στα ορεινά χωριά του νομού, η αρκούδα έχει εμφανιστεί τουλάχιστον 20 φορές. Ακολουθούν τα χωριά των Τρικάλων, με 17 περιστατικά, και έπειτα της Καστοριάς, με 13 καταγεγραμμένες εμφανίσεις του ζώου.

Αναγκαία η λήψη μέτρων

Οι κάτοικοι των οικισμών που πλήττονται από την αρκούδα πρέπει να λάβουν τα μέτρα τους, συνιστούν οι ειδικοί: «Το καλοκαίρι που διανύουμε είναι περίοδος μεγάλης κινητικότητας των αρκούδων, με σκοπό την αναζήτηση τροφής», τονίζει στην «R» η υπεύθυνη επικοινωνίας της Καλλιστώ Ηλιάνα Μπουσιάκη και προσθέτει: «Οι αρκούδες αποφεύγουν τις συναντήσεις με τους ανθρώπους. Σε περίπτωση όμως που έρθουμε αντιμέτωποι με ένα ζώο, διατηρούμε την ψυχραιμία μας και κυρίως δεν αρχίζουμε να τρέχουμε. Αντίθετα, στεκόμαστε ακίνητοι και φροντίζουμε έτσι, ώστε να μη νιώσει ότι απειλείται από την παρουσία μας. Τέλος, δηλώνουμε αμέσως το περιστατικό στα τοπικά δασαρχεία», καταλήγει.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!