Οι ίδιοι, προερχόμενοι από κλάδους που χρήζουν απελευθέρωσης, λειτουργούν σε αρκετές περιπτώσεις ως εκφραστές συμφερόντων συντεχνιών, αντί να προχωρούν στη δευτερογενή νομοθεσία, στην έκδοση δηλαδή των απαιτούμενων εφαρμοστικών εγκυκλίων ή στην προετοιμασία των αναγκαίων Προεδρικών Διαταγμάτων. Το παραπάνω φάνηκε εξαρχής από τα δεκάδες αιτήματα εξαιρέσεων από τον νόμο 3919/2011 που υποβλήθηκαν από τα αρμόδια υπουργεία.
Όπως αναφέρει η Καθημερινή, δεν είναι δε λίγες οι περιπτώσεις εκείνες που σκοπίμως, ή λόγω αδυναμίας, τα υπουργεία δεν προσκόμισαν στην Επιτροπή Ανταγωνισμού τα απαραίτητα δικαιολογητικά με τα οποία να τεκμηριώνουν το αίτημα της εξαίρεσης, με συνέπεια να καθυστερεί η έκδοση των σχετικών γνωμοδοτήσεων και τελικά να μην προχωράει το άνοιγμα των «κλειστών επαγγελμάτων».
Οι καθυστερήσεις που σημειώνονται οδήγησαν την ελληνική πλευρά να ζητήσει παράταση για την ολοκλήρωση των απαιτούμενων ενεργειών έως το τέλος του 2012.
Εκκρεμότητες εντοπίζονται σε πολλά επαγγέλματα, αλλά οι κυριότερες αφορούν αυτά των ενεργειακών επιθεωρητών, των ορκωτών εκτιμητών, των φορτοεκφορτωτών, των δικηγόρων και των αναλογιστών.