σημαντικό ή και απόλυτο βαθμό από την οικονομική ύφεση των τελευταίων ετών, σε σημείο που να θεωρείται πλέον ως μη δραστηριοποιούμενες. Παράλληλα, ένα μεγάλο ποσοστό των εταιρειών του κλάδου αυτού έχει ήδη προχωρήσει σε μαζικές ή περιορισμένες απολύσεις δικού τους προσωπικού.
Η ζοφερή αυτή πραγματικότητα περιέχεται σε εμπιστευτική έρευνα που πραγματοποίησε ο Σύνδεσμος Εργοληπτών Πάφου προκειμένου να διαφανούν οι ακριβείς διαστάσεις της κρίσης στην οικοδομική βιομηχανίας εξαιτίας της κρίσης. Τα αποτελέσματα της έρευνας καταδεικνύουν σταθερά υψηλή τάση της προβλεπόμενης ανεργίας εάν συνεχιστούν τα σημερινά δεδομένα.
Ο αριθμός αυτός, επισημαίνεται στην έρευνα, αντιστοιχεί με το 48,5% του συνόλου των εργοδοτουμένων στις ερωτηθείσες εργοληπτικές εταιρείες της Πάφου. Διευκρινίζεται επίσης ότι από τα ερωτηθέντα μέλη του συνδέσμου κάποιοι έχουν ήδη προχωρήσει σε διακοπή συνεργασίας με συνεργεία υπεργολάβων, οι οποίοι χρησιμοποιούσαν μόνο στα δικά τους έργα γύρω στους 410 εργοδοτούμενους, ποσοστό που αντιστοιχεί με το 19,5% του συνολικού αριθμού απασχολούμενου προσωπικού από τους υπεργολάβους στα έργα των ερωτηθέντων.
Το συνολικό ποσοστό ανεργίας στους επόμενους έξι μήνες, από τους εργοδοτούμενους στις εργοληπτικές εταιρείες που συμμετείχαν στην έρευνα και από τους εργαζόμενους στους υπεργολάβους που απασχολούν οι εργοληπτικές αυτές εταιρείες, ανερχόταν διαρκούσης της έρευνας σε 2.528 άτομα, ποσοστό 62,3% του συνόλου των εργοδοτουμένων από τις δύο πιο πάνω κατηγορίες. Θεωρείται δε βέβαιο ότι οι αριθμοί αυτοί έχουν στο μεταξύ εκτοξευθεί διαρκούσης της πρωτοφανούς κρίσης που μαστίζει τον κλάδο στην επαρχία Πάφου.
Η έρευνα, που πραγματοποίησε η εταιρεία ACMA Consultants Ltd, καταγράφει επίσης μια σοβαρή διαφορά των απολύσεων που έχουν γίνει ήδη στον κλάδο με τις καταχωρημένες στο Γραφείο Εργασίας. Κάνει συγκεκριμένα λόγο για απολύσεις 667 ατόμων συγκριτικά με 301 άτομα που είναι καταγεγραμμένα, γεγονός τονίζει που αποδεικνύει ότι απασχολείτο παράνομο εργατικό δυναμικό, κυρίως εργοδοτούμενο από υπεργολάβους.
Αν και το αντικείμενο της συγκεκριμένης έρευνας είναι διαφορετικό, από αυτήν συνεπάγεται σαφώς, εκτιμούν οι μελετητές, ότι εξαιτίας αυτής της σημερινής συγκυρίας αποδεικνύεται ότι το πρόβλημα με την αδήλωτη εργασία στον οικοδομικό και κατασκευαστικό κλάδο είναι πολύ πιο σοβαρό από ό,τι ενδεχομένως θεωρείτο μέχρι σήμερα.
Ύφεση και το 2014
Εκπρόσωπος του Συνδέσμου Εργοληπτών Πάφου δήλωσε ότι αποδεικνύεται η αναγκαιότητα λήψης άμεσων δραστικών μέτρων από τις αρμόδιες υπηρεσίες για εξάλειψη ή περιορισμό του αριθμού εργοδότησης της αδήλωτης και παράνομης απασχόλησης.
«Επειδή στην επαρχία της Πάφου οι επιπτώσεις από την ύφεση και την ανεργία είναι πιο έντονες όπως δείχνει η σχετική έρευνα», τόνισε, «θα πρέπει να απαιτηθεί από το κράτος όπως διατεθεί κονδύλι για εκτέλεση νέων έργων για τόνωση της οικοδομικής βιομηχανίας, όχι με βάση την πληθυσμιακή κατανομή αλλά με βάση τους ρυθμούς ανάπτυξης των τελευταίων χρόνων στην επαρχία της Πάφου. Η εισήγηση αυτή γίνεται για να μη δημιουργηθούν δυσανάλογα προβλήματα τόσο οικονομικά όσο και κοινωνικά, σε σχέση με τις άλλες επαρχίες, αφού έχει συσσωρευθεί μεγάλος αριθμός ανθρώπινου δυναμικού στην Πάφο».
Από την επεξεργασία των επιστημονικών στοιχείων της έρευνας, προκύπτει μια ζοφερή εικόνα για την οικοδομική και κατασκευαστική δραστηριότητα στην επαρχία Πάφου και κατά το 2014. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα αριθμητικά και συγκριτικά στοιχεία που περιέχονται στη μελέτη προκύπτει ότι για κάθε 300 περίπου ανέργους στον κλάδο, το ποσοστό της ανεργίας στην Πάφο αυξάνεται κατά 1%.
Με βάση τα στοιχεία που έδωσαν οι εργολήπτες στους μελετητές θα πρέπει συνεπώς να αναμένεται ότι η θεωρούμενη πλέον ως βέβαιη συνέχιση της σημερινής ύφεσης και τον επόμενο χρόνο, θα ισούνται με μια εκτόξευση της ανεργίας στον οικοδομικό κλάδο στο 8%, ποσοστό που σύμφωνα με τους φορείς του κατασκευαστικού κλάδου της Πάφου είναι αδιανόητα υψηλό.
Η μελέτη παραδόθηκε σε αρμόδια υπουργεία, βουλευτές της Πάφου και άλλες αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου να υπάρξει μια επίσπευση των μέτρων που έχουν ήδη αποφασισθεί και κυρίως η λήψη εκείνων των μέτρων που είναι ακόμη πιο αναγκαία για την αντιμετώπιση της κρίσης και τα οποία ακόμη δεν έχουν ληφθεί, παρά τις έντονες παραστάσεις διαφόρων επαγγελματικών φορέων.
philenews.com