τον πλανήτη τα μεγαλύτερα πάρκα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που λειτουργούν στον κόσμο. Τα πέντε μεγαλύτερα εργοστάσια «πράσινης» ενέργειας βρίσκονται σε ΗΠΑ και Βρετανία, χρησιμοποιώντας διαφορετικές μορφές καθαρής ηλεκτροπαραγωγής, από την καύση της βιομάζας και την εκμετάλλευση της γεωθερμίας, μέχρι την τοποθέτηση ανεμογεννητριών στη θάλασσα και την επιστημονικά προηγμένη ηλιοθερμία. Η λίστα με τους μεγαλύτερους παραγωγούς ενέργειας από φυσικές πηγές αναδιαμορφώνεται κάθε χρόνο, καθώς νέα κολοσσιαία πάρκα ξεκινούν τη λειτουργία τους διαρκώς, δείχνοντας πως ένας κόσμος χωρίς την παραγωγή αερίων ρύπων είναι εφικτός.
1.517 μεγαβάτ
Γεωθερμικές πηγές Γκέιζερς
Ξεκινώντας από τη δεκαετία του 1960, οι ΗΠΑ έγιναν η πρώτη χώρα στον κόσμο που εκμεταλλεύτηκε τη γεωθερμική ενέργεια για την παραγωγή ηλεκτρισμού. Σήμερα, το πάρκο Γκέιζερς, λίγα χιλιόμετρα βορείως του Σαν Φρανσίσκο, παράγει ενέργεια για περίπου 1,1 εκατ. κατοίκους της περιοχής, ενώ ο στόχος είναι να καλύπτει τις ανάγκες για 1,8 εκατ. ατόμων μέχρι το 2020. Οι εγκαταστάσεις του μεγαλύτερου πάρκου ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στον πλανήτη είναι χαοτικές, καθώς αποτελούνται από 22 διαφορετικά εργοστάσια, τα οποία αντλούν τη θερμότητα της γης από 356 γεωτρήσεις. Η ενέργεια που παράγεται από τη γεωθερμία έχει συμβάλει τα μέγιστα ώστε η πόλη του Σαν Φρανσίσκο να καταναλώνει ενέργεια που προέρχεται σε ποσοστό 60%από φυσικές και ανανεώσιμες πηγές.
781 μεγαβάτ
Αιολικό πάρκο Ρόσκο
Δαπανώντας περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο δολάρια, οι ΗΠΑ μπορούν να υπερηφανεύονται ότι έχουν το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο στον κόσμο. Οι εργασίες κατασκευής σε έκταση κοντά στην κωμόπολη του Ρόσκο του Τέξας ξεκίνησαν το 2008 και ολοκληρώθηκαν το 2010 με την τοποθέτηση συνολικά 627 ανεμογεννητριών. Το ιδιοκτησιακό του καθεστώς είναι ιδιότυπο, καθώς περισσότεροι από 400 ιδιοκτήτες της αγροτικής γης, όπου εγκαταστάθηκαν οι ανεμογεννήτριες, μοιράζονται μέρος των εσόδων από την παραγωγή ενέργειας. Το πάρκο του Ρόσκο καλύπτει τις ανάγκες 250.000 νοικοκυριών, αλλά από την επόμενη κιόλας χρονιά αναμένεται να χάσει τα πρωτεία από αιολικό πάρκο που θα ξεκινήσει να λειτουργεί στη νότια Καλιφόρνια, με εγκατεστημένη ισχύ 1.020 MW.
750 μεγαβάτ
Εργοστάσιο βιομάζας Τίλμπουρι
Στα τέλη του 2011 και ύστερα από 55 χρόνια λειτουργίας, το παλαιό εργοστάσιο καύσης άνθρακα εισήλθε στην εποχή της «καθαρής» ενέργειας. Κτισμένες στις εκβολές του Τάμεση, οι εγκαταστάσεις ηλεκτροπαραγωγής του Τίλμπουρι ανακαινίστηκαν πλήρως, ώστε να μπορέσουν να αξιοποιήσουν τη βιομάζα για την παραγωγή ενέργειας. Η καύση ξύλινων πέλετς παρέχει ενέργεια για το 80% του πληθυσμού της περιοχής του Εσεξ στη νότια Αγγλία, εκμηδενίζοντας τα αέρια του θερμοκηπίου που παρήγαγε η καύση του άνθρακα. Το σχέδιο, πάντως, έχει επικριτές, οι οποίοι θεωρούν ότι η καύση βιομάζας δεν είναι οικονομικά βιώσιμη, λόγω της εισαγωγής των περισσότερων ξύλινων πέλετς από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες της Ευρώπης.
367 μεγαβάτ
Θαλάσσιες ανεμογεννήτριες Γουόλνεϊ
Από το 1989, η βρετανική κυβέρνηση εξέδωσε τις πρώτες άδειες για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων στον... βυθό της θάλασσας, ούτως ώστε σήμερα να απολαμβάνει τους καρπούς του δύσκολου κατασκευαστικού εγχειρήματος. Οι 51 ανεμογεννήτριες που βρίσκονται 14 χιλιόμετρα από τις δυτικές ακτές της βόρειας Αγγλίας έχουν εγκατεστημένη ισχύ 367 μεγαβάτ, όμως η ανεμπόδιστη ροή του ανέμου πάνω από τη θάλασσα τους επιτρέπει να παράγουν περισσότερες από 1.300 γιγαβατώρες ενέργειας τον χρόνο. Το μεγαλύτερο υπεράκτιο αιολικό πάρκο στον κόσμο απλώνεται σε θαλάσσια έκταση 73 τετραγωνικών χιλιομέτρων.
354 μεγαβάτ
Ηλιακό πάρκο Μοτζάβε
Η έρημος Μοτζάβε στην Καλιφόρνια θεωρείται η «μητρόπολη» της ηλιακής ενέργειας παγκοσμίως, καθώς μεγάλης κλίμακας εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών λειτουργούν εκεί από το 1984. Σήμερα, η περιοχή έχει εξελιχθεί σε σύμπλεγμα εννέα διαφορετικών ηλιακών πάρκων, τα οποία -συγκεντρωτικά- δίνουν ενέργεια στα 230.000 νοικοκυριά της αμερικανικής πολιτείας. Η εγκατεστημένη ισχύς της γιγαντιαίας εγκατάστασης εκτοξεύτηκε το 2002, όταν εγκαταστάθηκαν τα πρώτα παραβολικά κάτοπτρα στον κόσμο, τα οποία συλλέγουν τις ακτίνες του ηλίου σε έναν κεντρικό αγωγό, παράγοντας ενέργεια μέσω της καινοτόμου μεθόδου της ηλιοθερμίας. Μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, το ηλιακό πάρκο της Μοτζάβε αναμένεται να βρεθεί στη δέκατη θέση των μεγαλύτερων φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων στον κόσμο, καθώς ήδη ετοιμάζονται εννέα ηλιακά πάρκα μεγαλύτερης ισχύος, από τις ΗΠΑ μέχρι την Κίνα.