Με τρίτο κατά σειρά πρωτοσέλιδό της επανέρχεται και σήμερα στο θέμα περί «προσχώρησης της Ικαρίας στην Αυστρία» η αυστριακή λαϊκίστικη εφημερίδα «Χόιτε». Αυτή τη φορά, ο τίτλος θέλει τους Έλληνες του νησιού να είναι «λυπημένοι, καθώς η Αθήνα σταματά την προσχώρηση», ενώ ο υπότιτλος ...εξηγεί πως «τη στιγμή που η Ικαρία ονειρεύεται την Αυστρία, επεμβαίνει η (ελληνική) κυβέρνηση». Στις εσωτερικές σελίδες το δημοσίευμα τιτλοφορείται «Αντίο Αυστρία! Οι Έλληνες σταματούν τους επαναστάτες νησιώτες».
Σε ανάλογο πνεύμα είναι το κείμενο, όπου, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι τη στιγμή που «οι πολιτικοί και οι Έλληνες στην Αυστρία τάσσονται υπέρ μιας (φιλικής) αποδοχής της Ικαρίας, το υπουργείο Εξωτερικών στην Αθήνα υπό τον Δημήτρη Αβραμόπουλο θέλει να δώσει τέλος», ενώ ο αντιδήμαρχος της Ικαρίας, Γιώργος Κρητικός, φέρεται να επιβεβαιώνει πως «σε μια ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι είναι αδιανόητη η προσχώρηση στην Αυστρία».
«Φιλοξενείται δε και δήλωση καταγόμενου από την Ικαρία ιδιοκτήτη του εστιατορίου «Ίκαρος» στη Μπέργκεντς (πρωτεύουσα του αυστριακού ομόσπονδου κρατιδίου Φόραλμπεργκ), ότι «οι συμπατριώτες μου στο Αιγαίο είναι εδώ και χρόνια δυσαρεστημένοι, χωρίς προοπτική, ονειρεύονται τη Βιέννη, αλλά αυτό το όνειρο είναι ουτοπικό. Και εγώ θα χαιρόμουν πολύ με αυτή την προσχώρηση».
Τέλος, η «Χόιτε» αποκαλύπτει πως σε κάθε περίπτωση η Ικαρία βγαίνει κερδισμένη στις συμπάθειες, διότι όχι μόνον το Κόμμα των Ελευθέρων (ΣΣ. το μεγαλύτερο από τα δύο ακροδεξιά κόμματα της αυστριακής αντιπολίτευσης) αντέδρασε θετικά στο δημοσίευμα για προσχώρηση της Ικαρίας, αλλά και η σχετική ψηφοφορία των αναγνωστών της, μέσα από το Διαδίκτυο, έδειξε πως το 83%, την επικροτούν.
Από την πλευρά της, η έγκυρη αυστριακή εφημερίδα «Ντι Πρέσε», σχολιάζοντας σήμερα τις διαστάσεις που πήρε το θέμα και τον θόρυβο που προκάλεσε το δημοσίευμα της «Χόιτε», αναρωτιέται ποιος ήταν αυτός που δήλωσε ότι η Ικαρία θα ήθελε στο μέλλον να προσχωρήσει στην Αυστρία, καθώς γίνεται απλά λόγος για «τους νησιώτες», για «ορισμένους κατοίκους» ή απλά για «το νησί του Αιγαίου». Επιπλέον, στιγματίζει πως την ώρα που αυστριακά Μέσα Ενημέρωσης αναφέρονταν εκτενώς στα κίνητρα των κατοίκων της Ικαρίας για απόσχιση από την Ελλάδα και απαριθμούσαν τα πλεονεκτήματα της Ικαρίας από την άποψη του κλίματος, εδημιουργείτο η εντύπωση ότι το θέμα της προσχώρησης του νησιού στην Αυστρία έχει διευθετηθεί.
Με αρκετή δόση ειρωνείας, η «Ντι Πρέσε» επισημαίνει πως έγινε ακόμη και λόγος για δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του νησιού, ενώ ένας Αυστριακός διεθνολόγος εκτίμησε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με την προσχώρηση της Ικαρίας στην Αυστρία, αν και αυτή θα έπρεπε να αναλάβει και τα αντίστοιχα χρέη του νησιού.
Αναφέρει τέλος, πως η Ελλάδα αντέδρασε με έκπληξη και επίσημα οι αρμόδιοι παραπέμπουν στην (προχθεσινή) ανακοίνωση της ελληνικής πρεσβείας στη Βιέννη, αλλά και στη δήλωση του του δημάρχου Ικαρίας περί αστειότητος του θέματος.