tromaktiko: ΔΕΚΟ: Μαχαίρι και μετά πωλητήριο

Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012

ΔΕΚΟ: Μαχαίρι και μετά πωλητήριο



Οι αποκρατικοποιήσεις των ΔΕΚΟ και η συμμετοχή του ιδιωτικοού τομέα στο management δημοσίων οργανισμών θα είναι ο μπαλαντέρ της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Ο Πολ Τόμσεν, του ΔΝΤ, πιέζει εξ αρχής προς αυτή την κατεύθυνση ζητώντας παράλληλα μέτρα για τη μείωση του λειτουργικού κόστους. Εντός του καλοκαιριού και μετά τη μείωση των μισθών θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες αποκρατικοποιήσεων και συμμετοχής των ιδιωτών στη διοίκηση τους ώστε να μην επωμιστούν το κόστος και τις αντιδράσεις οι επενδυτές.

Οι μισθοί των περίπου 68.000 εργαζομένων στις ΔΕΚΟ θα συμπιεστούν σημαντικά καθώς οι προβλεπόμενες εξοικονομήσεις δαπανών αγγίζουν τα 500 εκατ. ευρώ

Σε αυτό το πλαίσιο η τρόικα προωθεί ένα εναλλακτικό σχέδιο για τον έλεγχο των ΔΕΚΟ, μιας και η κυβέρνηση δεν θα τις ιδιωτικοποιήσει πλήρως. Υπό αυτό το πρίσμα η τρόικα θα προτείνει την είσοδο ιδιωτών στο management και την παράλληλη οργάνωσή τους με βάσει ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Οπερ σημαίνει μειώσεις μισθών και συνολικού κόστους. Ενώ στο τραπέζι θα πέσει και το θέμα της λειτουργίας των ΔΕΚΟ με κάτι αντίστοιχο των συμβάσεων παραχώρησης.

Η τρόικα στηρίζει το σχέδιο αυτό πάνω σε μεσοπρόθεσμο όφελος για τους καταναλωτές που θα είναι η μείωση των τιμών των παρεχομένων υπηρεσιών και αγαθών. Για το λόγο αυτό θα θέσει στο τραπέζι και τη θέσπιση συγκεκριμένου περιθωρίου κέρδους για τις επιειρήσεις αυτές ώστε να κοινωνικοποιηθεί η μείωση του κόστους.

Το σχέδιο για την πώληση των ΔΕΚΟ, αφού συμπιεσθεί προηγουμένως το λειτουργικό τους κόστος με μειώσεις μισθών, είχε αποκαλύψει στις 10 Οκτωβρίου 2011 το Sofokleousin.gr, σε δημοσίευμα με τίτλο Σφαγή στις ΔΕΚΟ, για να πουληθούν.

Αφού απέτυχε να μειώσει του μισθούς στις ΔΕΚο μέσω της αναδιαπραγμάτευσης των συλλογικών συμβάσεων η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να το πετύχει με την αναδρομική ενεργοποίηση του σχετικού νόμου για την περιστολή του μισθολογικού κόστους του Δημοσίου, στο οποίο δεν είχαν υπακούσει οι διοικήσεις πολλών ΔΕΚΟ.

Τα νέα μέτρα εστιάζουν στις ΔΕΚΟ, οι οποίες θα βγουν προς πώληση με την πρώτη ευκαιρία και αφού ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα τις καθιστούν ευέλικτες τόσο σε επίπεδο εργασιακών δικαιωμάτων των ήδη εργαζομένων, όσο και τους νεοπροσλαμβανομένους. 

Σε αυτό το πλαίσιο που έχει τεθεί από τον Οκτώβριο και η κυβέρνηση αρνούνταν την ύπαρξή του συμφωνήθηκαν επίσης:

Μείωση κατά 15% των συντάξεων κύριας ασφάλισης ΔΕΗ, ΟΤΕ και τραπεζών και κατά 7% του ΝΑΤ, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν τα ελλείμματα των επικουρικών συντάξεων. Μείωση των κατώτατων μισθών όλων των επιπέδων κατά 22% και των νέων κάτω των 25 ετών κατά 32%. Κατάργηση της μονιμότητας σε ΔΕΚΟ και τράπεζες. «Πάγωμα» των ωριμάνσεων έως ότου η ανεργία μειωθεί κάτω του 10%.

Το Sofokleousin.gr είχε αποκαλύψει από τις 10 Οκτωβρίου του 2011 τη συμφωνία για την ένταξη των ΔΕΚΟ στο ενιαίο μισθολόγιο ώστε να επιτευχθούν οι μειώσεις μισθών και κατ επέκταση του λειτουργικού κόστους.

Το Sofokleousin.gr τότε έγραφε:

Το μακρύ χέρι της τρόικας ακουμπά πλέον και τις ΔΕΚΟ στις οποίες θα επεκταθεί πάση θησία το ενιαίο μισθολόγιο του Δημοσίου περιορίζοντας ουσιαστικά και δραστικά τις αμοιβές και τις παροχές των υπαλλήλων. Η "επίθεση" στις ΔΕΚΟ γίνεται τώρα και πριν ξεκινήσουν οι διαδικασίες ιδιωτικοποιήσεων ώστε να επωμιστεί η κυβέρνηση το κόστος της αλλαγής των δεδομένων και της αφαίρεσης κεκτημένων δικαιωμάτων και μην περάσει στους νέους ιδιοκτήτες.

Τέτοιου είδους επιχειρήσεις είναι η ΔΕΗ, η ΕΥΔΑΠ, ο ΟΛΘ, ο ΟΛΠ, τα Ελληνικά Πετρέλαια, η ΕΥΑΘ και τα ΕΛΤΑ αλλά και τράπεζες όπως η ΑΤΕ Bank και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Παράλληλα η τρόικα δεν είναι ικανοποιημένη από τις ρυθμίσεις που προώθησε ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης, ούτε από τη δημοσιοποίηση του θέματος από την πλευρά της κυβέρνησης.

Ζητεί την περαιτέρω απελευθέρωση των συμβάσεων και την αναδιαπραγμάτευση από πλευράς των κοινωνικών εταίρων της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης για μείωση του μισθολογικού κόστους στον ιδιωτικό τομέα τουλάχιστον κατά 20%.

sofokleousin.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!