tromaktiko: Μύθος ή αλήθεια ότι τα ψάρια βοηθάνε στην απώλεια βάρους;

Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012

Μύθος ή αλήθεια ότι τα ψάρια βοηθάνε στην απώλεια βάρους;



Μια ισορροπημένη διατροφή με ψάρια μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του σωματικού βάρους. Αυτό οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητα των ψαριών σε ω-3 λιπαρά, τα οποία εισχωρούν στα κύτταρα και επικοινωνούν ...
με το γενετικό υλικό (DNA), ενεργοποιώντας συγκεκριμένα γονίδια που βοηθούν να κάψετε περισσότερο λίπος .

Σχετικές πληροφορίες δίνει στο www.Life2day.gr η Εύα Καφετζή, BSc Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος-Επιστημονική Διευθύντρια ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Πτολεμαΐδας. Αναπληρωτής Υπεύθυνη Βορείου Ελλάδας Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας.

Ένα ακόμη σημαντικό χαρακτηριστικό των ψαριών είναι πως αποτελούν άριστη πηγή πρωτεϊνών. Η πρωτεΐνη είναι θρεπτική ουσία που αποτελείται από αμινοξέα. Εννέα από αυτά τα αμινοξέα το σώμα δεν μπορεί να τα κατασκευάσει και έτσι πρέπει να τα παίρνουμε από τα τρόφιμα. Τα ψάρια και τα θαλασσινά παρέχουν αυτά τα αμινοξέα, ο οργανισμός τα χρειάζεται για την ανάπτυξη και τη συντήρηση των μυών και των ιστών.

Πως όμως η πρωτεΐνη βοηθάει στην απώλεια βάρους;

Ο οργανισμός καταβάλει περισσότερη ενέργεια για να απορροφήσει τις πρωτεΐνες. Αυτό βοηθάει στην απώλεια βάρους. Αν το σώμα σας δεν λαμβάνει καθημερινά την απαραίτητη ποσότητα πρωτεϊνών ο οργανισμός σας θα τις "τραβήξει" από τη μυϊκή μάζα, με αποτέλεσμα τη μείωση της. Επίσης οι πρωτεΐνες βοηθούν στην επιβράδυνση της απορρόφησης της γλυκόζης. Αυτό με τη σειρά του μειώνει την πείνα και τα επίπεδα ινσουλίνης καθιστώντας ευκολότερο για τον οργανισμό να κάψει λίπος. Ακόμη οι πρωτεΐνες έχουν την ικανότητα να προωθούν το αίσθημα του κορεσμού γρηγορότερα απ’ ότι το λίπος και οι υδατάνθρακες.

Τα ψάρια και τα θαλασσινά είναι πλούσια σε όπως το σελήνιο και ο ψευδάργυρος. Το σελήνιο χρησιμοποιείται από το σώμα για τη ρύθμιση του θυρεοειδούς. Όταν ο θυρεοειδής λειτουργεί σωστά βοηθάει στη διαχείριση του βάρους.

Ο ψευδάργυρος είναι σημαντικός για τον έλεγχο της όρεξης και η έλλειψή του μπορεί να προκαλέσει απώλεια της γεύσης και της όσφρησης. Ερευνητές εξέτασαν πως ο ψευδάργυρος επηρεάζει το βασικό μεταβολισμό και διαπίστωσαν πως τα άτομα με χαμηλή πρόσληψη ψευδαργύρου είχαν χαμηλότερο ρυθμού μεταβολισμού και καύση θερμίδων, σε αντίθεση με άτομα που λαμβάνανε την επαρκεί ποσότητα.

Συμπερασματικά, η συστηματική κατανάλωση ψαριών (2 φορές εβδομαδιαία) συμβάλλει σημαντικά στη μείωση του σωματικού βάρους και λίπους.

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!