Η μελέτη που εκπονήθηκε από μια ομάδα νευροεπιστημόνων στο Ιατρικό Κέντρο του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο και η οποία χρηματοδοτήθηκε εν μέρει από το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας, ίσως κάνει όσους έχουν εθιστεί στην οθόνη τη νύχτα να αναθεωρήσουν ορισμένες συνήθειες τους.
Οι ερευνητές, οι οποίοι εξέθεσαν χάμστερ στο αμυδρό φως τη νύχτα και εντόπισαν αλλαγές στη συμπεριφορά και τον εγκέφαλο που έχουν εντυπωσιακές ομοιότητες με τα συμπτώματα των ατόμων που έχουν κατάθλιψη, είπαν ότι μια αύξηση της έκθεσης σε τεχνητό φως τη νύχτα τα τελευταία 50 χρόνια συνέπεσε με αυξημένα ποσοστά κατάθλιψης, κυρίως στις γυναίκες, που έχουν διπλάσιες πιθανότητες να εκδηλώσουν την ψυχική αυτή ασθένεια σε σχέση με τους άνδρες.
«Τα αποτελέσματα που είχαμε στα χάμστερ συμφωνούν με όσα γνωρίζουμε για την κατάθλιψη στον άνθρωπο», επισημαίνει η Τρέισι Μπεντροσιάν, η επικεφαλής της μελέτης, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Molecular Psychiatry (Μοριακή Ψυχιατρική).
Παρότι η έκθεση στο φως τη νύχτα έχει σχέση με έναν αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού και παχυσαρκία, η σχέση της με τις διαταραχές της διάθεσης είναι ελάχιστα κατανοητή.
Τα χάμστερ που μετείχαν στο πείραμα εξετέθησαν για τέσσερις εβδομάδες στο αμυδρό φως τη νύχτα –που είναι ισοδύναμο με την οθόνη της τηλεόρασης σε σκοτεινό δωμάτιο– και τα αποτελέσματα συγκρίθηκαν με αυτά μιας ομάδας που εξετέθη σε ένα φυσιολογικό κύκλο εναλλαγής φωτός-σκοταδιού.
Η πειραματική ομάδα αποσύρθηκε τότε σε ένα φυσιολογικό κύκλο φωτός-σκότους για μια, δύο ή τέσσερις εβδομάδες πριν υποβληθεί σε εξέταση.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ήταν λιγότερο δραστήρια και είχε χαμηλότερο από το σύνηθες ενδιαφέρον να πιει ζαχαρόνερο — και τα δύο συμπτώματα συγκρίνονται με τα συμπτώματα κατάθλιψης στον κόσμο.
Η ομοιότητα επεκτάθηκε στη βιολογική τους σύνθεση. Οι ερευνητές διαπίστωσαν αλλαγές στον ιππόκαμπο –σε ένα μέρος του εγκεφάλου του– οι οποίες μοιάζουν με αυτές που παρουσιάζουν καταθλιπτικά άτομα.
Τα χάμστερ που εκτέθηκαν στο αμυδρό φως τη νύχτα παρήγαγαν επίσης περισσότερη πρωτεΐνη που ονομάζεται παράγοντας νέκρωσης όγκου (TNF), ένα χημικό νευροδιαβιβαστή που κινητοποιείται όταν το σώμα τραυματίζεται ή προσβάλλεται και προκαλεί φλεγμονές στην προσπάθειά του να επιδιορθώσει τη βλάβη.
«Οι ερευνητές βρήκαν μια ισχυρή σχέση μεταξύ χρόνιας φλεγμονής και κατάθλιψης στους ανθρώπους», τόνισε ο Ράντι Νέλσον, ο οποίος μετείχε επίσης στη μελέτη. «Γι αυτό είναι πολύ σημαντικό που βρήκαμε αυτή τη σχέση μεταξύ του αμυδρού φωτός τη νύχτα και της αυξημένης έκφρασης του TNF».
Τα συνολικά συμπτώματα της κατάθλιψης είναι αναστρέψιμα, αναφέρουν οι ερευνητές.
«Η καλή είδηση είναι ότι άνθρωποι που μένουν αργά το βράδυ μπροστά από την οθόνη της τηλεόρασης ή του υπολογιστή μπορεί να ανατρέψουν ορισμένες από τις αρνητικές συνέπειες επιστρέφοντας στον κανονικό κύκλο φωτός-σκότους και μειώνοντας την έκθεσή τους στο τεχνητό φως τη νύχτα», υπογραμμίζει η Μπεντροσιάν.
medicalnews.gr