Είναι γεγονός ότι όσο περισσότερο συνηθίζει το μάτι σε μεγάλες μερίδες, τόσο διαστρεβλώνεται η αντίληψή μας για το τι είναι φυσιολογικό και ποιο το μέγεθος ενός κανονικού γεύματος.
Οι Έλληνες έχουν μάθει να καταναλώνουν τεράστιες μερίδες φαγητού ακόμη και στο σπίτι τους, αφού είναι παρασυρμένοι από τις υπερμεγέθεις μερίδες των fast food και της ταβέρνας. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι, τείνουν να θεωρούν τις μερίδες των gourmet εστιατορίων «μικρές», παρόλο που στην πραγματικότητα είναι αυτές που πρέπει να σερβίρονται.
Ακόμη και τα σκεύη σερβιρίσματος που χρησιμοποιούμε στο σπίτι είναι πολύ μεγαλύτερα από ό,τι παλαιότερα. Επίσης, στα σούπερ-μάρκετ κατακλυζόμαστε από προσφορές για οικονομικές συσκευασίες με διπλές ποσότητες και extra large προϊόντα. Όλα αυτά όμως συντελούν στο να τρώμε παραπάνω, με αποτέλεσμα το βάρος μας να αυξάνεται χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε.
Αυτή η νοοτροπία του λαού μας αποδείχτηκε από τα αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποίησε η επιστημονική ομάδα του portal διατροφής mednutrition.gr, στο πλαίσιο της καμπάνιας «Μερίδες: το μέγεθος …μετράει».
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 614 τυχαία άτομα, από τον Ιούνιο έως και τον Οκτώβριο του 2010, στην Αθήνα, στη Χαλκίδα, στην Κόρινθο και στο Κιάτο. Στόχος της ήταν η καταγραφή σημαντικών πληροφοριών για τη διατροφική συμπεριφορά των ερωτώμενων, τις αντιλήψεις, αλλά και τις γνώσεις τους για το μέγεθος των μερίδων όπου και διαπιστώθηκε ότι η ενημέρωση του κοινού είναι αποσπασματική και ελλιπής.
Ορισμένα από τα βασικά ευρήματα της έρευνας ήταν:
Το 59,9% απάντησε σωστά ότι η μερίδα στο κρέας αντιστοιχεί στα 90 γραμμάρια, δηλαδή στο μέσα μέρος της παλάμης, χωρίς ωστόσο να είναι αυτή που καταναλώνουν, μιας και το 53,3% παραδέχθηκε ότι η ποσότητα που ταυτίζεται καλύτερα με αυτή που σερβίρουν στο γεύμα τους, είναι η διπλάσια.
Αν και το 59% γνώριζε ότι μια μερίδα παγωτού είναι μια μπάλα, το 58,8% έτρωγε περισσότερο (2 μπάλες).
Στην ερώτηση αν σερβίρουν το ελαιόλαδο χρησιμοποιώντας μεζούρα, οι περισσότεροι απάντησαν πως δε χρησιμοποιούν (68,9%), με τους περισσότερους εξ αυτών να είναι παχύσαρκοι ή/και υπέρβαροι, διότι θεωρούν ότι το ελαιόλαδο είναι πολύ καλό για την υγεία και δεν υπάρχει λόγος να το περιορίσουν.
Το 52,7% των ερωτηθέντων θεωρεί τις μερίδες των gourmet εστιατορίων «μικρές», παρόλο που στην πραγματικότητα είναι αυτές που βάσει νομοθεσίας πρέπει να σερβίρονται.
Το 55,3% παραδέχθηκε ότι δεν αφήνει φαγητό στο πιάτο του, ακόμη κι όταν έχει χορτάσει, συμπεριφορά που φαίνεται να σχετίζεται με τις παραινέσεις γονιών και παππούδων να μην αφήνουν την «μπουκιά» τους και να τρώνε όλο τους το φαΐ, αφού η τελευταία μπουκιά είναι η δύναμη τους!
Το 45,2% απάντησε ότι ποτέ δε διαβάζει την αναγραφόμενη μερίδα στις συσκευασίες τροφίμων.
Το 49% του δείγματος ήταν υπέρβαροι και παχύσαρκοι. Το 45,7% είχε ασχοληθεί στο παρελθόν με δίαιτες αδυνατίσματος.
Επειδή το μέγεθος των μερίδων και γενικότερα οι διατροφικές μας επιλογές μπορούν να αποφέρουν θετικά αποτελέσματα στη μείωση της παχυσαρκίας στη χώρα μας, ας δούμε πως μπορούμε να συμβάλουμε σε αυτό θετικά, κάνοντας μικρές αλλαγές στις διατροφικές μας συνήθειες.
Αρχικά, θα πρέπει να σερβίρουμε το φαγητό σε μικρότερο πιάτο, αφού το μέγεθος του πιάτου παίζει καθοριστικό ρόλο στο πόσο θα φάμε. Για να φαίνεται μεγάλη η ποσότητα φαγητού, καλό είναι να απλώνουμε την μερίδα μας στο πιάτο και η σαλάτα που πάντα θα συνοδεύει το γεύμα μας να είναι λίγο περισσότερη.
Επίσης, αλλαγή πιθανώς χρειάζονται και τα ποτήρια μας. Σε ψηλά και λεπτά ποτήρια, η κατανάλωση ποτού, χυμού, αναψυκτικού είναι μικρότερη απ’ ό,τι σε χαμηλά και φαρδιά ποτήρια. Τέλος, η ταξινόμηση του ψυγείου μας παίζει βασικό ρόλο, διότι είναι πολύ πιθανότερο να καταναλώσουμε τρόφιμα που βρίσκονται στο οπτικό μας πεδίο, παρά να ψάξουμε κάτι παχυντικό που θα βρίσκεται στο πίσω μέρος του. Γι’ αυτό και τοποθετούμε πάντα μπροστά τα φρούτα και τα λαχανικά και πιο πίσω γλυκά, τοστ κ.ά.
Και να θυμάστε, ότι σε μία σωστή και υγιεινή διατροφή δεν παίζουν ρόλο μόνο οι ορθές επιλογές φαγητού, αλλά και η ποσότητα κατανάλωσής του. Επειδή η ποσότητα φαίνεται να συμφωνεί με το λαϊκό ρητό «το μάτι είναι αχόρταγο», με τα παραπάνω τρικ μπορούμε να το ξεγελάσουμε!