«Η Ισπανία, η Ιταλία, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και, ιδίως, η Ελλάδα έχουν εφαρμόσει σημαντικά μέτρα λιτότητας», δηλώνει ο κ. Μπόφινγκερ και αποδίδει στην ύφεση -που προκάλεσαν αυτά τα μέτρα- το γεγονός ότι τα ελλείμματα δεν έχουν υποχωρήσει σημαντικά. Ασκεί, μάλιστα, κριτική στην κυβέρνηση της χώρας του, η οποία, όπως λέει, «δημιουργεί στους πολίτες την εντύπωση ότι θα βοηθούσαμε τις άλλες χώρες, ακόμη και αν αυτές δεν έκαναν τίποτα». Αντ΄αυτού, ο ίδιος προτείνει να εξηγήσει το Βερολίνο τί σημαίνουν τα μέτρα λιτότητας και οι προσπάθειες για μεταρρυθμίσεις.
Αναφερόμενος στη λεγόμενη «κοινοτικοποίηση» των ευθυνών στην Ευρώπη, ο Γερμανός καθηγητής επισημαίνει ότι, με τη βοήθεια προς την Ελλάδα και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) υπάρχει ήδη τέτοια ανάληψη ευθύνης. Προσθέτει, επίσης, ότι «όποιος θεωρεί ότι η συστημική κρίση της ευρωζώνης μπορεί να αντιμετωπιστεί χωρίς την ανάληψη κανενός είδους ευθύνης για τις άλλες χώρες, είναι αφελής». Ερωτώμενος, σχετικώς με τα όρια αυτής της ανάληψης ευθύνης, κάνει λόγο για την εναλλακτική της εξαγοράς δανείων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. «Εάν κάποιος δεν επιθυμεί ούτε αυτό, τότε απομένει μόνον η διάλυση της ευρωζώνης. Είμαι, όμως, πεπεισμένος ότι οι κίνδυνοι, που συνεπάγεται μια τέτοια εξέλιξη για τη Γερμανία, είναι κατά πολύ μεγαλύτεροι από τους κινδύνους που εμπεριέχει η περιορισμένη, από κοινού, ανάληψη ευθυνών», τονίζει.
Αναφορικά με το θέμα των προσφυγών στο Συνταγματικό Δικαστήριο κατά του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης και του Δημοσιονομικού Συμφώνου, ο Πέτερ Μπόφινγκερ, ευθυγραμμιζόμενος με τον υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προειδοποιεί για τους κινδύνους στην ευρωζώνη, από την καθυστέρηση στην έκδοση απόφασης ή από το ενδεχόμενο έκδοσης αρνητικής απόφασης.