Τώρα η έρευνα σε ΟΑΕΔ και ΙΚΑ συνεχίζεται για να αντιμετωπιστούν ανάλογες περιπτώσεις που αφορούν κυρίως στο παρελθόν.
«Είμαστε σε συνεχή επαφή με το ΙΚΑ γιατί ενδέχεται να προκύψουν κι άλλες περιπτώσεις... Έχουμε πολλές άλλες περιπτώσεις που στέλνουμε στο αυτόφωρο και ειδοποιούμε την αστυνομια, με πλαστά χαρτιά ασύλου, πλαστές άδειες διαμονής» αναφέρει ο κ.Πάγκαλος.
Πάντως οι επίδοξοι απατεώνες που εμφάνισαν ψεύτικα ένσημα και βεβαιώσεις ατύχησαν διότι τώρα το σύστημα είνα μηχανογραφημένο και on line όπως είπε στην Π ο κ.Πάγκαλος και βεβαιώνει ο κ.Ροκαδάκης, διευθυντής του ΙΚΑ Ηρακλείου.
«Παλαιότερα, ναι, το σύστημα ήταν διάτρητο. Τώρα όμως ο ΟΑΕΔ και άλλες υπηρεσίες είναι on line με το ΙΚΑ και ξέρουν ανά πασα στιγμή πόσα ένσημα έχουν υπάρξει και εάν έχουν γίνει οι σχετικές πληρωμές. Από τον Ιούνιο του 2011 έχουν αλλάξει τα πράγματα και δεν μπορεί κανένας να εξαπατήσει» αναφέρει ο κ.Ροκαδάκης επισημαίνοντας ότι «είναι πλέον μηδενική η δυνατότητα που έχουν να εξαπατήσουν τις υπηρεσίες».
Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση δηλώνει ότι οι έρευνες γίνονται και κάθε στοιχείο θα στέλνεται στον εισαγγελέα...
Θυμίζουμε ότι η υπόθεση ξεκίνησε στον ΟΑΕΔ όταν ο ένας μετά τον άλλο οι συγκεκριμένοι αλλοδαποί κατέθεσαν βεβαιώσεις απολύσεων στην υπηρεσία. Εκεί ο προϊστάμενος και οι υπάλληλοι που ήλεγξαν τα σχετικά χαρτιά παρατήρησαν ότι κάποιοι εμφανίζονται να απολύθηκαν από ένα εργοδότη στην επαρχία που είχε μόλις 11 εργαζόμενους) κι έτσι άρχισαν να το ψάχνουν περισσότερο... Συνολικά 5 εργοδότες εφέροντο να έχουν κάνει τις 21 απολύσεις . Άρχισαν οι επικοινωνίες με το ΙΚΑ, τις Εφορίες, το ΣΔΟΕ.
Από παντού οι απαντήσεις ήταν ίδιες: είτε ανύπαρκτοι εργοδότες, είτε εργοδότες που...δεν είχαν ιδέα για τα συγκεκριμένα άτομα. Δεν υπήρχαν ένσημα. Μάλιστα από υπηρεσία του ΙΚΑ εντοπίστηκε συγκεκριμένη λογίστρια που φερόταν να έχει σχέση, κλήθηκε να δώσει απαντήσεις, αλλά... εξαφανίστηκε.