Σε μία αναφορά που προωθήθηκε παλαιότερα από το Βρετανικό Συμβούλιο για τις Κοινωνικές Επιστήμες (ESRC), ο John Leach, διευθύνων στέλεχος της εταιρείας HHRC, είχε κάνει χρήση του όρου «τεχνοφεουδαρχία», προκειμένου να περιγράψει ένα καθεστώς κυριαρχίας των μεγάλων πολυεθνικών που υποσκάπτει όλο και βαθύτερα τα θεμέλια του νομικού πλαισίου των εθνικών κρατών.
Στην προοπτική διοικητικής ένωσης του πλανήτη απαιτείται ο πλήρης έλεγχος των πολιτών ανά τον κόσμο. Βάσει ιστορικής εμπειρίας οι αυτοκρατορίες του παρελθόντος «έπεφταν», όταν ο λαός δεν ανεχόταν πια το εκάστοτε κατεστημένο. Έτσι σήμερα ακολουθείται η μέθοδος της ύπνωσης και του «ειρηνικού και οικειοθελούς» ελέγχου του μέσω της προηγμένης τεχνολογίας. Σ’ αυτό το σημείο να τονίσουμε ότι η πρόοδος της τεχνολογίας είναι άκρως αναγκαία για την εξέλιξη του ανθρώπου. Ωστόσο όπως το καθετί έτσι και η επιστήμη είναι σαν το μαχαίρι: Είτε θα κόψεις ψωμί, είτε θα σκοτώσεις.
Η είδηση του 33άχρονου που πουλούσε λογισμικό (software), το οποίο παρακολουθούσε smartphones, μας έδωσε την αφορμή να αναφερθούμε, με συντομία για να μην κουράσουμε, στην χρησιμοποίηση της τεχνολογίας για την παρακολούθηση και των έλεγχο του ατόμου, που υποτίθεται ο δυτικότροπος κόσμος υμνούσε την ελευθερία του.
Η απόλυτη εξάρτηση των πολιτών από την τεχνολογία δίνει την ευκαιρία στους εξουσιαστές να μας παρακολουθούν και να μας χειραγωγούν με τη θέλησή μας. Ο συνδυασμός πολιτικής συγκεντρωτισμού των εξουσιών και του πλούτου σ’ ένα κέντρο καθώς και της απόλυτης διείσδυσης της τεχνολογίας στις ζωές μας θα μετατρέψει τις αστικές δημοκρατίες σε φέουδα της υπέρ-πολυεθνικής εταιρείας, από την οποία, λέει το σχέδιο, θα λαμβάνονται όλες οι αποφάσεις, αφού όποιος κρατά το «money» κρατά και το «honey».
Η χρήση των μικροτσίπ, το σύστημα «haarp» (διαβάστε εδώ κι εδώ), η hi-tech μετάλλαξη των υποκλοπών μέσω smartphones και πολλά άλλα απειλούν την ύπαρξή μας ως ελεύθερα άτομα.
Αντίδοτο στη τεχνοφεουδαρχική λαίλαπα είναι το μέτρο στις αγορές μας και το κλείσιμο των αυτιών στις σειρήνες των διαφημίσεων.
Η τεχνολογικός ντετερμινισμός απειλεί την ευημερία των κοινωνιών. Η τεχνολογία πρέπει να υποκλίνεται στον άνθρωπο, όπως είχε υποκλιθεί στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στον Νίκο Κακλαμανάκη. Κάτι τέτοια μόνο Έλληνες μπορούν να τα αναπαραστήσουν. Αυτή είναι η αλήθεια, τι να κάνουμε…