Ο Αρειος Πάγος έκρινε(υπ αριθμ. 633/2010), ότι οι ενοικιαστές όταν παραδίδουν το μίσθιο έχουν υποχρέωση να αποζημιώνουν τους ιδιοκτήτες για τις ζημιές που έχουν προκαλέσει και...
είναι εκτός του πλαισίου των φυσιολογικών φθορών που δημιουργούνται από την καθημερινότητα.Δεν οφείλουν οι ενοικιαστές να αποζημιώνουν τους ιδιοκτήτες για φυσιολογικές φθορές που δημιουργούνται λόγω της χρήσης του ακινήτου.
Ο ενοικιαστής οφείλει να καταβάλλει το ενοίκιο στη συμφωνημένη ημερομηνία (αρχή, μέσα ή τέλος του μήνα ανάλογα με το τι έχει συμφωνηθεί) και επίσης οφείλει να πληρώνει τα κοινόχρηστα που αφορούν τις τακτικές δαπάνες όπως είναι τα έξοδα συντήρησης, ηλεκτρισμού, θέρμανσης και μισθοδοσίας (εάν υπάρχει θυρωρός και καθαρίστρια ή συνεργείο καθαρισμού). Όλα τα υπόλοιπα έξοδα που οφείλονται π.χ. στην παλαιότητα του σπιτιού ή του κτιρίου και σε δαπάνες που αφορούν τους ιδιοκτήτες (ανακαινίσεις, μόνωση, αντικατάσταση εξοπλισμού, μηχανισμών κ.λπ.) καλείται να τα καλύψει ο ιδιοκτήτης.
Η δικαστική απόφαση, υπ αριθμ. 633/2010, επικαλούμενη τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα αναφέρει ότι "ο μισθωτής είναι υποχρεωμένος να αποζημιώσει τον εκμισθωτή για τις φθορές και μεταβολές που προκλήθηκαν στο μίσθιο, κατά την διάρκεια της μίσθωσης, εξαιρουμένων εκείνων που οφείλονται στην συμφωνημένη χρήση". Όμως ο επιμισθωτής οφείλει να αποδείξει τις φθορές και το ποσό της ζημίας.
Τον Αρειο Πάγο τον απασχόλησε η περίπτωση του κτιρίου που είχε μισθώσει προ 36 ετών το υπουργείο Δημόσιας Τάξης προκειμένου να στεγαστεί η Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, από το οποίο αποχώρησε το 2004.
Οι ιδιοκτήτες του ακινήτου αξίωσαν δικαστικά αποζημίωση για επί μέρους φθορές τις οποίες είχε υποστεί το κτίριο τα 36 αυτά χρόνια που στεγάζονταν οι υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ.
Ο Αρειος Πάγος απέρριψε τα κονδύλια τα οποία αφορούσαν την αποκατάσταση φθορών που προέρχονταν από την καθημερινή χρήση, όπως των δαπέδων και των δαπέδων κλιμακοστάσιων (πλακάκια, μωσαϊκά, ξύλινα πατώματα), των κουπαστών του κλιμακοστάσιου, των ειδών υγιεινής κ.λπ.
Χαρακτηριστικά αναφέρεται στην απόφαση ότι στο κτίριο προσερχόντουσαν επί 24ώρου βάσεως και επί 36 έτη πάρα πολλοί άνθρωποι όπως είναι αστυνομικοί, επισκέπτες, κρατούμενοι, δικηγόροι, με συνέπεια να υπάρχουν φθορές.
Ακόμη, δεν κάλυψαν οι δικαστές τις δαπάνες για την αποκατάσταση των υδραυλικών και ηλεκτρικών εγκαταστάσεων, καθώς η συντήρησή τους ήταν ευθύνη των ιδιοκτητών σύμφωνα με το μισθωτήριο συμβόλαιο.
Στη συνήθη χρήση και στη μεγάλη διάρκεια της μίσθωσης οφείλονται, κατά την απόφαση, οι φθορές στην θέρμανση, στα σώματα καλοριφέρ, στους θερμοσίφωνες, στους ηλεκτρολογικούς πίνακες και στις ηλεκτρικές πρίζες.